Sözlükte “bilmek” mânasına gelen irfân kökünden türetilen ma'rûf kelimesi “bilinen, mâlûm olan nesne” anlamındadır. Hadis terimi olarak “güvenilir râvinin zayıf râviye muhalefet edip rivayet ettiği hadis” demektir. Diğer bir ifadeyle zayıf hadis türlerinden münkerin karşısında yer alan sahih bir hadis çeşididir.
Dr. Halit Çalış, “Ma'ruf; bilinen, tanınan ve benimsenen şey demektir.
İlke de geçen “maʿrūf” kavramı, genel anlamı itibariyle aklın ve şeriatın iyi bulduğu her şeydir. “Nehiy” kavramı da “emr”in zıddı olarak kullanılmıştır.
Sözlükte “çarpışmak, durmaksızın hareket etmek ve nizamın/düzenin bozulması” gibi anlamlara gelen ıztırâb masdarından ism-i fâil olan muztarib, terim olarak “içlerinden birini tercihe imkân veren bir sebep veya karîne olmaksızın farklı (ihtilâflı) sened ve metinlerle rivayet edilmiş hadis” demektir.
Sözlükte “taşmak, kabarmak” anlamındaki feyż kökünün “istif'âl” kalıbından türeyen müstefîz kelimesi bir kaptan dökülen suyun etrafa yayılmasını ifade eder, hadis ilminde ise tarikleri çoğalan hadisin gittikçe yayılmasını anlatmak için kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Peygamber'in devamlı yaptığı ve sırf bağlayıcı olmadığını göstermek için nâdiren terkettiği fiillere sünnet-i müekkede adı verilir.
Muhammed'e itaat edilmesi gerektiği emredilir. Bunun için onun sünnetini, yani davranışlarını, huylarını ve alışkanlıklarını bilmek ve örnek almak gerekir. Yapılmaması günah ya da mekruh sayılmayan sünnetlere, Sünnet-i Zevaid denir.
Arapça'da enne edatından “tef'îl” kalıbında türetilen müen'en kelimesi “senedinde 'enne' edatı veya 'enne fulânen kāle' edâ sîgası kullanılarak nakledilen hadis” demektir. Bazan böyle bir rivayetin sadece senedine de müen'en denilmekte, kelime müennen (müen'ene) şeklinde de telaffuz edilmektedir.
Sözlükte “bir şeyin altını üstüne getirmek, çevirmek” manasındaki kalb kö- künden ism-i mef'ul olan maklûb sözcüğü, bir hadis terimi olarak “isnâdında râvilerin isim veya neseplerinin, metninde ise, kelime yahut ibarelerin yerleri değiştirilerek rivâyet edilen hadis” şeklinde tanımlanmıştır.
Sözlükte “bırakılmış, terkedilmiş” anlamına gelen metrûk kelimesi, terim olarak “hadis uydurmamış olsa bile günlük hayatında yalan söylediği bilinen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılmakta ve zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
Ma'ruf kelimesi sözlükte; bilinen, tanınan, benimsenen şey, iyi muamele, tatlı dil, ihsan gibi anlamlara gelmektedir. Dinî terim olarak da; İslâm'ın hükümleri, genel prensipleri ve emirleri uyarınca yapılması ve söylenmesi gereken her söz ve fiile, İslâm'ın hoş gördüğü her şeye ma'ruf adı verilmiştir.
İyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma yönündeki faaliyetler için kullanılan dinî, ahlâkî ve hukukî bir tabir.
Münker veya şâz-merdûd olan hadîse mukabil tercih edilen hadîse mâruf denir. Münker veya şâz-merdûd, zayıf râvînin sika râvîlere ters olan rivayetidir. Buna göre mâruf, münker rivayete karşı öncelik verilen sika râvilerin hadîsidir.
2023 yılında ise 4-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşen Forum, "Çözüm Üreten Kentler" ana mottosu altında "Dayanıklılık ve Ötesi / Resilience and Beyond" temasıyla düzenlenmiştir.
"Maruf" ismi ise, "Allah'ın kendini mahlûkata tanıttırmak istemesi" "İsim ve sıfatlarıyla bilinen" manasına geliyor. En güzel tanıtmak ise ihsan ve ikram ile olur ki, Allah sonsuz kerem ve ikramı ile mahlukata kendini tanıttırıyor.
Bunlardan ilki iyiliği emretmek ve özendirmek manasına gelen Emri Bil Maruf'tur. Dinimize göre, iyilik, Allah'ın emir ve yasaklarına uymak demektir. Örneğin: Müşkül durumda olan kişilere yardım etmek, ne olursa olsun her zaman doğruyu söylemek, ihtiyacından fazlasını infak etmek, her Müslümanın görevidir.
Sözlükte “çıkarmak” anlamına gelen istihrâc kelimesi, terim olarak “bir hadis kitabındaki bütün rivayetleri bir müellifin kendisine ulaşan başka senedlerle rivayet etmesi” demektir. Bu hadislerin toplandığı kitaba müstahrec, bu işi yapan müellife de müstahric denmektedir.
Sözlükte “birbirini takip etmek” mânasındaki silsile kökünden türeyen müselsel kelimesi, hadis terimi olarak “Resûl-i Ekrem'in bir hadisi söylediği sırada yaptığı bir hareketi veya kullandığı bir sözü ya da hem hareketi hem sözü seneddeki bütün râvilerin aynen tekrarladığı hadis” anlamında kullanılmaktadır.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi.
Senedinde kopukluk bulunmayan rivayet anlamında hadis terimi. Sözlükte “ulaştırmak, birleştirmek” anlamındaki vasl kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen muttasıl, terim olarak “senedinin başından sonuna kadar her râvinin hocasından semâ veya başka bir muteber öğrenme yoluyla alıp rivayet ettiği hadis” demektir.
Senedin tamamı İmâmî olmakla beraber bir kısmı adalet sahibi, bir kısmı da memdûh râvilerden müteşekkil ise hasen, âdil ve memdûh İmâmî râvilerin yanı sıra senedde İmâmî olmayan, ancak güvenilen râviler mevcutsa hadis müvessak kabul edilir. Zayıf ise isnadında zayıf veya meçhul râvilerin bulunduğu hadislerdir.
Müslümanın günlük ibadet hayatının en önemli kısmını beş vakit namaz teşkil eder. Bu farz namazlar Kur‟an-ı Kerim ile sabittir. Bunlara ek olarak pek çok rivayetle günümüze kadar gelen farz namazlarla irtibatlı ve onlara tâbî olarak eda edilen sünnet namazlar da vardır ki bunlara revatib sünnetler denir.
Revatip sünnet bir düzen ve devamlılık içerisinde beş vakit olan farz namazları ile birlikte ve belirli bir devamlılık içinde kılındığı namazlardr. Bu nedenle de revatip adını almıştır. Buna göre revatip sünnetler düzenli kılınan sünnetler anlamına gelmektedir.
Müekked Sünnet: Pekiştirilmiş ve güçlü sünnet demektir. Abdest alırken ağıza su vermek (mazmaza), sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri, ezan, kamet ve cemaatle namaz müekked sünnetlerdendir.
Sünnet-i müekkede Hz. Muhammed'in (S.A.V) devamlı yaptığı fakat bazı zamanlarda da yapmadığı amellerdir. Dini hayatın kemale ermesi için yerine getiren ameller için de sünnet-i müekked denir. Bunların yapılması sevapken yapılmamasında herhangi bir sorun yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri