Maş fasulyesi, İran'da yaygın olarak yetişmektedir. Buna karşın içeriği ile dikkat çeken bu özel bakliyatın ana vatanı olarak “Hindistan” öne çıkmaktadır. Geçmişi, milattan önceki tarihlere kadar uzanan maş fasulyesi, İran ve Hindistan' a ek olarak benzer iklimlere sahip coğrafyalarda da yetiştirilmektedir.
Akdeniz Bölgesi'nde de Toroslar'da yetişir ve o yörede 'cin börülcesi' olarak bilinir. Salatasının yanı sıra, bulgur pilavına da çok yakışır. Eski zamanlarda hastalık tedavisinde kullanıldığı söylenen maş fasulyesi, Çin mutfağında da yaygın olarak kullanılır.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Maş Fasulyesinin Az Bilinen Faydaları
Demir, kalsiyum ve magnezyum içeren maş fasulyesi aynı zamanda saç dökülmelerine karşı da etkilidir. Posa açısından zengin olan maş fasulyesi kolesterolü de hızla düşürür. Türkiye genelinde cin fasulyesi olarak da bilinen maş fasulyesi ile pek çok yemek yapılabilir.
maş: bir börülce çeşidi. maş fasulyesi daha çok güneydoğu anadolu mutfağında kullanılan bir bakliyattır.
İlgili 40 soru bulundu
Maş Fasulyesinin Faydaları ? En önemli özelliği gaz yapmamasıdır. Lif oranı fazladır ve kadınlar için önemli bir besindir.
Mercimek, maş fasulyesi, karabuğday ve kinoayı dilerseniz filizlendirerek de tüketebilirsiniz. Alerji ve gıda toleransınız yoksa eğer çiğ yemişleri içerdikleri pek çok faydalı yağ, vitamin ve mineral içeriği ile çiğ beslenmede tüketebilirsiniz.
Maş fasulyesi her ne kadar Asya kökenli bir bitki olsa da, ülkemizde de yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da ya da Akdeniz bölgesinin Toros Dağları'na yakın olan kısımlarında yaygın olarak yetiştirilmektedir.
İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir. Tam bir yaşlanma karşıtı besindir.
Lesitin içeriği sayesinde karaciğer enzimlerini düzenler. Yani kan değerlerinizde ast, alt, ggt gibi değerleriniz normal dışındaysa maş fasulyesini haftanın 2-3 günü sofradan eksik etmeyin!
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Maş fasulyesi zararları çok olan gıdalardan değildir. En fazla karşınıza çıkabilen olumsuz etkisi, diğer fasulyeler gibi şişkinlik oluşturabilmesidir. Tüm gıdalar gibi kararında tüketilmelidir. Pişirmeden önce ıslatılması önemlidir.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Gerek klasik versiyonuyla, gerekse de yeni malzemeler eklenerek değiştirilen çeşitleriyle her Rus'un yılbaşı sofrasının vazgeçilmezidir Şuba (kürk) salatası.
Maş fasulyesi ile salata dışında çorba, salçalı yemek, köfte, pilav gibi diğer bakliyatlarla yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz.Pilavdan kastettiğim şey tek başına pilav yapılması değil bu arada, yanlış anlaşılmasın. Pirinç ya da bulgurun içine nohutlu pilavda olduğu gibi çeşni olarak eklenmesini kastediyorum.
Maş Fasulyesi Özellikle şeker hastaları için çok faydalı bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bağırsak düzenleyici bir etkiye de sahiptir.
Maş fasulyenin haşlanabilmesi için ilk olarak maş fasulyesinin yıkanması gerekmektedir.
Maş fasulyesini bir gece önceden ıslatın. Islattığınız fasulyeleri 10-15 dakika haşlayın.
Öncelikle bir gece öncesinden ısladığımız maş fasulyelerini uygun bir tencereye alalım ve üzerine su ekleyerek haşlayalım. Bu aşamada maş fasulyelerini çok fazla haşlamamalısınız. Biraz diri kalacak şekilde 25-30 dakika haşlamanız yeterli olacaktır.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.
Maş fasulyesini haşlayarak salatalara ekleyebilir veya haşlamak yerine maş fasulyesi çimlendirme ile kalorisi daha düşük salatalar yapabilirsiniz. Tüm bakliyatlarda olduğu gibi maş fasulyesi tarifleri arasında da çeşit çeşit yemek, çorba ve salata tarifi var.
Maş fasulyesi, mercimek ve taze bezelye ailesine ait bir kuru baklagil çeşididir.
İçeriğindeki fazla miktarda protein nedeni ile kilo vermek isteyenler için önemli bir besindir. Hem tok tutucu hem de metabolizma hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Posa içeriğinin yüksek olması barsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri