Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb. isim denir.
Varlıkların oluşlarına göre isimler iki ana başlıkta toplanır. 1- Somut isim - (Ekmek, defter, kalem) 2- Soyut isim - (Hayal gücü, düş, sevgi) Varlıkların verilişlerine göre isimler de ikiye ayrılır. 1- Özel İsim - (Dolmabahçe Sarayı, Tahsin, Moskova) 2- Cins isim - (Silgi, masa, tebeşir).
1. Cins isimler: gaz, bitki, insan. 2. Özel isimler: Kızılırmak, Sivas, İsmail.
Cins İsmi
Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir. Dilin temel kavramları cins (tür) isimleridir. taş, yol, ağaç, ırmak, kitap, dergi, yaprak, ev, çocuk, su, sıra, hayal, düşünce, sıla, özlem, taraf, ceza...
İlgili 30 soru bulundu
Cins isim. Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
Özel isimlerin dışında kalan tüm isimler cins isimdir.
Tür (cins), aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen addır. Bu adlar özel ad olduğu kadar belirli nesneyi göstermezler. Cins adları; hayvan ve bitki adları, nesne adları ve akrabalık adları gibi pek çok ismi kapsamaktadır. Tür adları, özel isimler dışında kalan adları içerisine alır.
Örnek olarak; kedi adı bir cins isimdir.
Asteraceae (Papatyagiller), iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Asteroideae, Carduoideae ve Cichorioideae alt familyalarından on iki Asteraceae türü.
Dilin temel kavramları cins (tür) isimleridir. Örnek: taş, yol, ağaç, ırmak, kitap, dergi, yaprak, ev, çocuk, su, sıra, hayal, düşünce, sıla, özlem, taraf, ceza… NOT: Bazı cins isimlerin özel isim olarak kullanıldığı görülür: tırmık: bir ziraat aleti.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb. Bu yazı 21 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
İtalyanca mensa “küçük taşınabilir masa” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İspanyolca ve Ladino (Yahudi İspanyolcası) mesa “masa” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Latince mensa “masa” sözcüğünden evrilmiştir.
Masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır.
Kalıcı isimler masa, kalem, araba gibi hiçbir zaman değişmeyen isimlerdir.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Cins, birbirine benzeyen ve ortak birçok karakterleri olan türler topluluğu. Taksonomideki en önemli sınıflandırma basamaklarından biridir. Cins isimleri unominal (tek kelime) olmak zorundadır. Her zaman büyük hafle başlar ve italik yazılır.
Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, ünvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr.
Dünya kelimesi hem cins hem de özel isim olarak kullanılmaktadır. Örneğin ''İç dünyasına çekildi'' cümlesinde cins isim olarak kullanılan dünyanın ilk harfi küçük yazılır. ''Gezegenimiz Dünya'nın yaklaşık üçte ikisi sudan oluşur'' cümlesinde ise kelimenin ilk harfinin büyük yazılması gerekir.
Yiyecek ve içecek isimleri de cins isimlerdir. Sayı ve renk isimleri de cins isim örnekleri arasında sayılabilir. Zaman isimleri ve nitelik isimleri de cins isim olarak ifade edilebilir. Kavramlar ve soru kelimeleri de cins isimlere örnek oluşturmaktadır.
Varlıkları ya da kavramları karşılayan, onları tanımamızı sağlayan sözcüklere “ad” denir. Bir kelimeye -mek, -mak veya -ma, -me olumsuzluk eklerini getiremiyorsak o kelime isim ya da isim soyludur..
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri