Sadaret Kethüdası, Osmanlı Devleti'nde Divan-ı Hümayun kaldırılana dek günümüz İçişleri Bakanlığı'na denk gelen makama verilen ad.
Şehir kethüdası, Osmanlı Devleti'nde devlet görevlisidir. Şehir halkının hükûmet önündeki temsilcisidir. Devlet ile toplum arasında iletişim ve irtibatı sağlamakla görevlidir.
Kethüdâ tabiri, Osmanlı devlet teşkilâtında XV. yüzyıldan itibaren “bazı devlet görevlilerinin işlerini yürüten yardımcı” anlamını da kazanmıştır. Devletin en üst kademesinde görev yapan sadrazamdan en alt seviyedekine kadar mülkî ve askerî erkândan pek çok görevlinin kethüdâ unvanını taşıyan yardımcısı bulunmaktaydı.
osmanlı devleti'nde köy yöneticisi veya temsilcisi.
Osmanlılar'da sarayların ihtiyaçlarıyla kamu binalarının tamir ve inşasına gereken malzemeyi temin eden görevli ve 1855'ten sonra belediye başkanı için kullanılan unvan.
İlgili 19 soru bulundu
Anlamı: "Kethüda" kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan bir unvanı ifade eder. Bu unvan, bir devlet görevlisinin veya bir topluluğun başkanının yardımcısı veya temsilcisi olarak atanmış kişiyi tanımlar.
Kelime kavram olarak, Osmanlı devlet teşkilâtında XV. yüzyıldan itibaren “bazı devlet görevlilerinin işlerini gören yardımcı” (sadaret kethüdası, hanım sultan kethüdası, yeniçeri kethüdası gibi); sivil hayatta ise “büyük konak ve çiftliklerin işlerini yöneten kişi” anlamını kazanmıştır (Canatar 2002: 332).
Osmanlı sarayının harem teşkilâtında câriyelerin âmirine "kâhya (kethüdâ) kadın" denirdi. Vâlide sultan dairesine mensup olan bu görevlide âmirlik alâmeti olarak gümüş kaplı bir değnekle hünkâr dairesindeki eşyaları mühürlemek için padişahın mührü bulunurdu.
Keytruda nedir? Etken maddesi pembrolizumab olan Keytruda adlı ilaç, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tespit etme ve kanser hücrelerine saldırma yeteneğini geliştirmek için tasarlanmış bir immünoterapidir.
Osmanlı Devleti'nde günümüzdeki anlamda bakanlıkların (nazırlık) kurulmasından önce içişlerinden sorumlu ilk görevliye Sadaret Kethüdası adı verilmekteydi.
osmanlı devleti'nde taşrada ve merkezde olmak üzere iki ayrı şekilde devlet hizmeti gören kahyalar. merkezdeki sultan kethudası gibi birimlerin yanında taşradaki köy kethudaları da, tımar tevcihleri, tahrir işlemleri, devşirme alımları gibi uygulamalarda devlet görevlilerine yardımda bulunan kişilerdir.
Genellikle Enderun görevlilerinden terfian tayin edilen kapıcılar kethüdâsı, kapı ağası vasıtasıyla padişahtan aldığı emri vezîriâzama ve divan üyelerine ulaştırırdı. Aynı zamanda Dîvân-ı Hümâyun'un düzeninden sorumlu olup bu hizmetleri sırasında elinde gümüş asâ bulundururdu.
Ön ad. [1] Tadı acımtırak, ekşimsi ve buruk olan.
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib, ilk olarak devlet idaresindeki görevlilerin yerine geçici süre ile bakan kişiler hakkında kullanılmış olup hüküm- dar vekili olmaları sebebiyle vezirlere naib-i saltanat denilmiştir.
Vezir Kethüdâsı Mehmed Paşa, Osmanlı devlet adamı (d. Ahıska - ö. Kars, 1766). Ahıska'da doğan Mehmed Paşa, Çıldır Beylerbeylerinin divan katipliğini yaptıktan sonra İshak Paşa'ya kethüda oldu. 1757'de ise sadaret kethüdalığına terfi etti.
osmanlı'da, öncelikle altı bölük halkının (yani kapıkulu sipahi bölüklerinin taşrada görevli mensuplarının) düzenini, akabinde de reayanın korunmasını ve asayişi sağlamakla görevli şehir zabitleri.
Kul kethüdası, Yeniçeri ocağının büyük subayları arasında yer alan ünvanlardan biridir. Kul Kethüdası yerine “Ocak kethüdası”, “Kethüdabey” de denilirdi. Yeniçeri ağasıyla Sekbanbaşından sonra gelen Kul kethüdası aynı zamanda ağanın yardımcısıydı.
Meyus, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir sıfattır. Bu kelime Arapça kökenli olup "ümitsiz, umutsuz, moral bozukluğu içinde olan" anlamına gelir.
İslâm devletlerinde hükümdar, vali, kadı gibi devlet ricâlinin vekili, temsilci veya yardımcısı.
Şehir kethüdaları, eşraf ve âyân denilen, devlet ile reâyâ arasında hem ahalinin temsilcisi, hem de padişah emirlerinin reâyâya ulaşmasında ve uygulanmasında resmî görevlilerin yardımcısı konumunda olan şehirlerdeki üst sınıf içerisinde yer almaktadır.
Peki Ketum kelimesinin anlamı nedir? Sır saklamasını bilen ve ağzı sıkı anlamlarında kullanılan ketum kelimesi, insanlar için kullanılır.
Çuhadar ve Başçuhadar veya Kahya, Osmanlı Devletinde sarayın büyük memurlarından ve padişahların hizmetlerinde bulunanlardan birine verilen ad.
Sadrazam (Osmanlıca: صدر اعظم; sadr-ı âzam) ya da vezîr-i âzam (Osmanlıca: وزیر اعظم), Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamı. Sadaret nişanı.
1835 yılında Sadrazam Kethüdalığının ismi Mülkiye Nezareti olarak değiştirilmiş, Kethüda unvanı da Mülkiye Nazırına çevrilmiştir. 1837 yılında Mülkiye Nezaretinin ismi Dahiliye Nezareti, Mülkiye Nazırının unvanı da Dahiliye Nazırı olarak değiştirilmiştir.
+Bütün Osmanlı tarihi boyunca sadâret mührü tek bir defa düşman eline geçmiştir [1697/Zenta]. Zenta'da şehit düşen Sadrazam Elmas Mehmet Paşa'nın sadâret [başbakanlık] mührü bugün Viyana'da Arsenal Harp Tarihi Müzesi'nde sergilenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri