Masaj, lenf dolaşımını düzenler ve vücutta detoks etkisi yaratır. Masaj sırasında belirli bölgelere yapılan bası sayesinde, lenf dolaşımı düzenlenir. Bu da dokularda biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Cilt altında biriken ödem ve toksik maddeler, masaj yardımıyla o bölgeden uzaklaştırılırlar.
-Parasempatik sinir sistemini uyararak solunum hızını yavaşlatır. -Dokulardaki kan dolaşımını ve lenf drenajını artırarak daha fazla miktarda idrar atılımı sağlar. -Gevşeme sağlayarak stres ve anksiyeteyi azaltır, emosyonel travmalarla başa çıkmada yardımcı olur. -İyilik hali ve kendine güven duygusu yaratır.
Masajın Fiziksel Faydaları
Kas ve bağ dokunun daha hızlı iyileşmesine destek olur. Ağrıları, şişkinliği ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcıdır. Eklemlerde esnekliği ve hareket aralıklarını arttırır. Spor sırasında oluşabilecek yaralanmalarda iyileştirici etki sağlayarak fiziksel performansı arttırır.
MASAJIN DOLAŞIM SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
1-)Damarsal etki(damarlarda vazodilatasyon oluşması). 2-)Kalp vuruş sayısı artar. 3-)O bölgeye gelen besin ve oksijen miktarı artar. 4-)O bölgeden uzaklaşan kirli kan miktarı artar.
İlgili 24 soru bulundu
Mekanik Etkileri ;
Kas tonusu üzerine yapılan araştırmalarda; masajın normal kas tonus üzerinde hiç bir etkisi olmadığı, ancak düşük kas tonusunu uyarıcı ve kas tonusunda artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Tonusu artmış, yani aşırı gergin olan kasların gerginliğini azalttığı tespit edilmiştir.
MASAJIN TEMEL AMAÇLARI.
Kan dolaşımını hızlandırmak. Klemlerin hareketini arttırmak. Kaslara ve dokulara daha çok oksijen iletmek. Doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve derinin elastikiyetini koruyarak kırışıklıkların oluşumunu geciktirmek.
Bir Japon masajı olan shiatsu masajında stres, acı ve gerginlikte azalma hedeflenmektedir. Duygusal ve fiziksel rahatlama ve sakinlik, stres ve depresyonda hafifleme, baş ağrısında ve kas gerginliğinde azalma gibi etkiler de görülebilmektedir.
Masajın Klinik Endikasyonları
Bel ve boyun problemleri, nörolojik problemler, ortopedik problemler, yumuşak doku problemleri, pulmoner problemler, obstetrik ve jinekolojik problemler ve psikolojik problemler sıklıkla masajın kullanıldığı durumlardır.
Ritmik masaj tedavisi vücutta kan dolaşımını canlandırır. Damarları genişletir ve yeni kılcal damar oluşumunu sağlar. Damar ağını zenginleştirir böylece özellikle kalpte damar darlığı nedeniyle kan alamayan yerlerde doğal bypass'lar oluşturur. Ritmik masaj tedavisi atar damarları damar sertliğine karşı korur.
Masaj seansı sonrası vücutta stres hormonu olarak bilinen kortizol düşüyor. Ayrıca Arginine Vasopressin (AVP) adı verilen saldırganlıkla özdeşleşen ve kortizol artışına destek olan hormonda da ciddi oranda düşüş göze çarpıyor. Adrenalin de düşüyor ve vücut rahatlıyor.
Lenfatik dolaşımı arttırmak toksinleri; ayrılması gereken alanlardan temizler. Kas gerginliğini azaltmak suretiyle kas tonusu üzerinde olumlu ve kalıcı etki sağlar. Damar ve sinir uçlarının uyarılması ile metabolizma dahilinde hücresel gelişim faaliyetleri hızlanır.
Spa masaj faydaları oldukça fazladır. Yapılan Spa terapisi, vücuttaki kan dolaşımını düzenleyerek kan akışını hızlandırır. Vücuttaki kan dolaşımının hızlanması da cilt ve doku yaralanmalarının iyileşmesinde olumlu yönde etkiler.
Peki neden masajın gücü kendimizi böylesine iyi hissettiriyor? Araştırmalar gösteriyor ki cildimize dokunmak vücudumuzda doğal oksitosin, yani aşk hormonu salgılatıyor. Kendine masaj yapmak, dopamin ve seratonin seviyelerimizi artırmaya yardımcı olur, bu da mutluluk hormonlarımızın voltajını yükseltmek anlamına gelir.
Masaj, kan dolaşımını hızlandırır ve depresyonu yatıştırır. Ayrıca masajın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve ağrıların azalmasına yardımcı olur. Düzenli masaj terapisi alan kişiler stresten, depresyondan kurtulur. Yanlış yapılan masaj vücudunuza zarar verebilir.
Düzenli masaj, genel sağlık durumunu iyileştirir, rahatlama sağlar, kas gerginliğini azaltır, anksiyete ve gerginliği azaltır, sağlıklı kişilerde sağlığın korunmasını destekler ve vücut-zihin-ruh sağlığı dengesini korur. Tüm vücut masajı 30-45 dakika sürmelidir. Bölgesel masajlar ise 15-20 dakika uygulanabilir.
Aromaterapi Masajı
Çünkü adından da anlaşılacağı üzere aromatik yağlar ve bitkisel özlerle yapılan bu masaj hem diğerlerine göre daha hafiftir, hem de rahatlatıcı ve dinlendiricidir. Vücudunuz aromatik yağları kolaylıkla emer ve masörün hafif masajıyla kendinizi tüy gibi hafiflemiş hissedersiniz.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Masaj sırasında eller vücut hatlarına ve çizgilerine göre yönlendirilmeli. Masaj yaparken vücudu adeta yonttuğunuzu düşünebilirsiniz. Vücut masajı sırasında bir elin vücutla tam teması kesilmemelidir. Tüm masajın sürekli devam eden kesintisiz bir hareket olarak algılanması gerekir.
Tüm vücut masajı 30-45 dakika sürmelidir. Bölgesel masajlar ise 15-20 dakika uygulanabilir. Bu süre hastaya yapılacak masaj türü ve endikasyonuna bağlıdır.
Klasik masaja sıvazlama tekniği ile başlanır. Ve masaj bu teknikle bitirilir. Bu teknik vücudun belirlenen bölgesine, tek veya çift elle, parmaklar, avuç içi ve el ayası kullanılarak yapılır. Sıvazlama sırasında basınç kalbe doğru yapılır.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlamaya ek olarak tıbbi bir ihtiyaca odaklanır. Genellikle ağrıyı yönetmek, iltihaplanmayı azaltmak, dolaşımı iyileştirmek, sinir sıkışmasını azaltmak, sindirimi iyileştirmek, esnekliği artırmak veya diğer sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır.
Haftada bir kez veya iki haftada bir masaj yaptırmak, stresi azaltabilir, rahatlamanızı sağlayabilir ve genel iyilik halinizi artırabilir. Kas Gerginliği ve Ağrı: Fiziksel aktiviteler veya çalışma koşulları nedeniyle kas gerginliği veya ağrı yaşıyorsanız, masaj düzenli olarak yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri