Hakimin onaylaması halinde 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 128 inci maddesinde belirtilen değere ilişkin rapor üç ay içinde alınır ve tekrar hakim onayına sunulur.
(2) Denetim elemanları, göreve başladıkları tarihten itibaren altı ay içinde incelemelerini tamamlayarak düzenleyecekleri raporu Başkanlığa sunar.
Her ne kadar MASAK, bloke işlemi açısından 7 iş günü süreyle ve yasayla sınırlanmışsa da uygulamada bu süre daha uzun (genellikle 15-60 gün) olabilmektedir.
MADDE 5 – (1) Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir.
MASAK MEVZUATINA GÖRE E-PARA KULLANIM/KULLANDIRIM LİMİTLERİ
Max 100.000 TL/Aylık **Projeye göre bu tutarın altında da tanımlama yapılabilir. Max 100.000 TL **Projeye göre bu tutarın altında da tanımlama yapılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Süreç 15 İla 60 Gün Arasında Tamamlanır. Masak Bloke Ne Zaman Kalkar sorusuna bir cevap bulmak gerekirse süreç tahmini bir şekilde 15 ila 60 gün arasında değişen zamanlarda tamamlanır.
MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.
Kanun'un 5. Maddesinde yazılan yükümlülüklere aykırı hareket edildiğinin tespiti halinde yükümlülere yazılı ihtar yapılacağı ve otuz günden az olmamak üzere süre verileceği belirtilmiştir. Bu sürenin sonunda eksikliklerin tamamlanmaması halinde beş yüz bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.
MADDE 14 – (1) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası ile 7 ve 8 inci maddelerindeki yükümlülükleri ihlâl eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Bu suç dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
MADDE 5 – (1) Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir.
MASAK TARAFINDAN BANKA HESABINA KOYULAN BLOKE
Yine aynı kanunun koruma tedbirlerine ilişkin düzenlenen 17. maddesine göre; suç gelirlerini aklama ve terörizm finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphenin bulunması halinde şüphelinin mal varlığına el konulabilir.
MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.
MASAK, yükümlüler nezdinde yürütülecek denetim faaliyetlerini, bazı düzenleme ve denetleme kurumlarındaki denetim elemanları vasıtasıyla yerine getirebilmektedir. [17] Bu kapsamda denetim standartları da önem taşıyabilmektedir.
Şüpheli işlemler ile şüpheli işlem olarak değerlendirilecek diğer işlemler Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilir.
Tedbirler Yönetmeliği'nin elektronik transferler başlıklı 24.maddesinde düzenlenen yurt içi ve yurt dışı elektronik transfer mesajı kurallarının işletiminde esas alınan parasal tutar; 1/2/2023'ten itibaren uygulanmak üzere 7.500TL'den 15.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Şüpheli işlemler, herhangi bir parasal sınır gözetmeksizin Başkanlığa bildirilir. Şüpheli işlem kavramında geçen işlem ifadesi tek bir işlem ile sınırlı olmayıp, birden çok işlemi kapsayabilir. Birden çok işlem bir arada ele alınarak değerlendirildiğinde şüphe arz eden işlemler için tek bir ŞİB formu düzenlenir.
Şirketlerde banka hesap hareketleri, şirketlerin çalıştığı bankanın internet bankacılığı ya da mobil bankacılığına giriş yaparak takip edilebilmektedir.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
6. 4208 sayılı Kanunda; kimlik tespitine ilişkin belgelerin 5 yıl saklanması, 5549 sayılı Kanunda ise yükümlülüklere ve işlemlere ilişkin bütün belge ve kayıtların 8 yıl sak- lanması öngörülmüştür. 7. 5549 sayılı Kanunda MASAK'a 4208 sayılı Kanunda bulunmayan yeni yetkiler veril- miştir.
Adli para cezasının günlük miktarı ise 20 TL ila 100 TL arasında değişiklik göstermektedir. Miktar, suçun derecesi, kişinin sosyal ve ekonomik durumu göz önünde bulundurularak, bizzat mahkeme tarafından belirlenir.
Bazı durumlarda hakimin takdir yetkisi yoktur. Verilen ceza 30 gün ve daha az süreli hapis cezası ise ya adli para cezasına ya da seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. Hükümlü 18 yaşından küçük, 65 yaşından büyükse ve 1 yıldan az süreli hapis cezası varsa adli para cezasına çevrilmesi zorunludur.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla kamu kurumlarına dilekçe hakkı kapsamında istek ve şikâyetlerinizi gönderebilir veya bilgi edinme hakkı kapsamında kamu kurumlarından bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
Tedbirler Yönetmeliği'nin 5 inci maddesinde kimlik tespiti yapılması gereken işlemler sıralanmış olup maddenin b bendi uyarınca yükümlüler işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı yirmibin YTL veya üzerinde olduğunda gerekli kimlik tespit işlemlerini yapmak zorundadırlar.
Masak Sektör Raporu. Sektörümüz diğer iş kollarında olduğu gibi; suç gelirlerinin mali sisteme aktarılması, gizlenmesi veya terörün ve kitle imha silahlarının yayılması finansmanı amacıyla suçlular tarafından hedef alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri