Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Genellikle halk tarafından oluşturulan, sözlü olarak kuşaktan kuşağa anlatılan ve olağanüstü olaylarla süslenmiş, gerçek dışı olayların anlatıldığı anlatı türüne “masal“ denir.
Masal; Hayal ürünü ve gerçek olmayan olay ve kişilerin kurgulandığı yazıdır. Genellikle tekerlemeyle başlar ve biter. Olağanüstü olaylara ve insanüstü özelliklere sahip kahramanlara yer verilir. Yer ve zaman belli değildir.
Bilinmeyen bir yerde ve zaman içinde geçen durumdaki olayların anlatılmasının söz konusu durumda olduğu yazın türüne masal denir. Masalların yazılmasındaki amaç ise çocuklara öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
Örneğin her masal ''bir varmış bir yokmuş'' şeklinde başlar. Bunun dışında tüm cümleler -mış'lı geçmiş zaman kipiyle yazılır. Masallarda veciz sözlerden ve tekerlemelerden faydalanılır. Kullanılan dil oldukça sade ve akıcı olmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Genellikle anonim olan halk masalları, gerçeklikten uzak, çok fazla olayın anlatıldığı masal türüdür. Genel olarak uzun olan halk masalları, doğu ve batı edebiyatında yaygın bir şekilde yer almaktadır. Binbir Gece Masalları, Simbad ve Kırmızı Başlıklı Kız halk masallarınına örnek olarak verilebilir.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masallar, çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine katkı sağlar. Hikayeler, farklı dünyaları keşfetmelerine ve kendi hikayelerini hayal etmelerine ilham verir. Masallar, karakterlerin duygusal deneyimlerini anlama ve empati kurma yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olur.
Masal Türünün Özellikleri
Olayın geçtiği mekan ve zaman gerçekdışıdır olabileceği gibi belirsiz de olabilir. Masallar, hayal gücünün ürünleridir. Masallarda, öyküleyici anlatım kullanılır. Masalların okuyucuya öğretme amacı bulunur.
Masal anlatıcısı dinleyicinin dikkatini toplayabilmek için masalın başında, sonunda ve bazen uygun görülen yerlerde masal tekerlemeleri söyler. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken bir karı koca varmış.
MASAL ÜZERİNE
Olağanüstü olayların ve kahramanların konu edildiği sözlü anlatılardan biri olan masal, kültür araştırmacıları tarafından farklı açılardan ele alınmış, bunun sonucunda da farklı tanımlamaları yapılmıştır. Masal üzerine çalışan bilim adamlarından biri Pertev Naili Boratav' dır.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
Yapı birimleri olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekan ile sembolik dil ve anlatım masalın insanın mitik biyografisine dair işaret ettiği göstergeler bütünüdür. İnsanın/insanlığın değerli hatıraları masalın anlatımında yapı unsurlarını oluşturan motiflerle ortak hafızada korunur.
Masallar genellikle halkın herkesi ilgilendiren evrensel konuları işler. Masallarda kişiler genellikle olağanüstü nitelikler taşır. İyi ve kötü karakterler mutlaka vardır. Masallarda yer ve zaman belirsizdir.
Masallar dört tür altında toplanır: hayvan masalları, olağanüstü masallar, gerçekçi masallar ve tekerleme masallar.
Saim Sakaoğlu masalı şu şekilde tanımlamıştır: “Kahramanlardan bazıları hayvanlar ve tabiatüstü varlıklar olan, olayları masal ülkesinde cereyan eden, hayal mahsulü olduğu halde dinleyicileri inandırabilen bir anlatım türüdür” (2002: 4).
Keloğlan.Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Sedef Bacı, Hamur Bebek, Tasa Kuşu, Küllü Fatma, Keloğlan, Tembel Mustafa, Tembel Kız… Türk masal kahramanlarının özellikleri; bu kahramanlar iyi, doğru, dürüst, ahlaklı, erdemli, yardımsever kahramanlardır…
Olağanüstü olayların anlatıldığı ve gerçek hayatta olmayan varlıkların yer aldığı bir öykü türü olan masalın bölümleri bulunur. Masal kaç bölümden oluşur diyenler için bu öyküler, toplamda beş kısımdan meydana gelir. Sırasıyla masal bölümleri arasında, döşeme, serim, düğüm, çözüm ve dilek yer alır.
Kahramanları bazen hayvanlar; bazen de hayvan-insanlar olan, ders vermenin ön plânda tutulduğu, kıssadan hisse çıkarılan, kısa ve nesir şeklindeki halk anlatmalarına hayvan masalı denilir.
Pertev Naili Boratav'ın üslup, yapı ve konu bakımından yaptığı masal sınıflandırmasına göre Türk masalları şu beş gruba ayrılmıştır: Olağanüstü masallar, Hayvan masalları, Güldürücü masallar, yalanlamalar ve zincirleme masallar, fıkra ve latifeler.
Masal dinleyen çocuğun hayalgücü artar, dikkati, hafızası, dil becerisi ve kelime dağarcığı gelişir. Okuma alışkanlığı kazanır. Merakı artar ve soru sorar. Espri anlayışı gelişir, ilişkileri güçlenir, empati yapma becerisi güçlenir.
Çocuğun kavram gelişimini arttırırken zihinsel gelişimine katkıda bulunur ve olmayanı düşünmesine yani hayal kurmasına olanak verir. Bu da çocukların gelişmekte olan iç ve dış dünyasına katkıda bulunur ve yaratıcı düşüncelerini harekete geçirir. Bir diğer önemli şey ise çocuk dinlemeyi öğrenir.
Masallar, salt metinlerden ibaret olmayıp toplumun ve doğal olarak toplumu oluşturan bireylerin hoşça vakit geçirmesi, eğlenmesi, eğlendirmesi; değerlere, toplum kurumlarına ve törelere göre toplumun eğitilmesi; kültür aktarımını sağlayarak topluma yardım etmesi fonksiyonlarıyla öne çıkar.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Gerçekçi masallarda gerçek hayattan kişiler bulunabilir. Padişahlar, şehzadeler, hocalar, kadılar ve daha birçok kişi gerçekçi masallarda yer alabilir. Ayrıca zenginler, fakirler, hırsızlar ve bunlara benzer kişilerde gerçekçi masallarda karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri