Masalların başında, ortasında ve sonunda kalıp sözlere yer verilir . Masallarda iyilik, güzellik, doğruluk, yardımseverlik gibi evrensel değerler yer alır; dinî ve millî ögelere yer verilmez.
Masallar genellikle halkın herkesi ilgilendiren evrensel konuları işler. Masallarda kişiler genellikle olağanüstü nitelikler taşır.
Bu değerler yardımseverlik, sevgi, din, dürüstlük, cesaret, sorumluluk, saygı vefa, çalışkanlık, adalet, vatanseverlik ve sabır değeridir. Masallarda en sık kullanılan değerin yardımseverlik değeri olduğu ortaya çıkmış bu değeri sırasıyla sevgi, din ve dürüstlük değeri izlemiştir.
Anlatımda geniş zaman veya öğrenilen geçmiş zaman kipi kullanılır. Masallar evrensel özellikler taşır. Mani, fıkra gibi diğer halk edebiyatı ürünleri yer alan masal örnekleri de vardır.
Grimm masallarında en sık yer alan olumlu değerler sırasıyla sevgi, yardımseverlik, şefkat, iyilik yapmak, dostluk, sadakat, adalet, cesaret, nezaket ve dürüstlük iken, en az rastlanan değerler sabır, özveri, özdenetim, vefa, alçakgönüllülük, hoşgörü, cömertlik, sorumluluk, saygı, çalışkanlık ve dayanışmadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler. Kaynakları çok eski devirlere dayanan, söylendiği zaman ve devirden izler taşıyan bir edebiyat ürünüdür. Mensur bir türdür. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar, kalıplaşmış tekerlemelerle biter.
Masallar, salt metinlerden ibaret olmayıp toplumun ve doğal olarak toplumu oluşturan bireylerin hoşça vakit geçirmesi, eğlenmesi, eğlendirmesi; değerlere, toplum kurumlarına ve törelere göre toplumun eğitilmesi; kültür aktarımını sağlayarak topluma yardım etmesi fonksiyonlarıyla öne çıkar.
Masallar evrensel düzlemde bütün çocuklara en kolay yoldan nasıl sınıf atlayabileceklerini ve toplumsal olarak inşa edilen kadınlığı ve erkekliği nasıl kullanmaları gerektiğini gösterir. Böylece masalın kurgusu ve taşıdığı anlam, toplumsal cinsiyet ve toplumsal sınıf rollerini yeniden inşa eder.
Masalların yapısı ve kahramanın niteliği ne olursa olsun evrensel mesajlar verdiği görülür. Hemen hemen bütün masallarda dinleyicilere verilen mesaj: Onları iyiliğe, dürüstlüğe, güzelliğe, doğruluğa, çalışkanlığa yöneltecek evrensel, ortak bir mesajdır.
Psikoloji ve pedagoji, masal metinlerinin eğitimde önemli bir yere sahip olduğunu kabul eden disiplinlerdir. Pedagoglara göre masalın dört temel fonksiyonu vardır: 1- Eğlenme Fonksiyonu, 2- Psikolojik Fonksiyon, 3- Eğitim Fonksiyonu, 4- Toplum Hayatına Hazırlama Fonksiyonu.
Buna göre masalların iki temel özellik vardır: Olağanüstülük ve öğüt verme.
ormanlar, masal kahramanına birtakım ayrıcalık ve güç katmakla birlikte masal boyunca kahramanı korumak görevlidir.
Bu değeri 7 masalda yer alan sorumluluk, 6 masalda yer alan yardımseverlik, 5 masalda adalet, dürüstlük, sabır, sevgi, 4 masalda öz denetim, saygı, 3 masalda ise vatanseverlik değeri takip etmektedir. Tüm dünya milletlerinin masallarında yer alan en önemli değerlerden biri dostluktur.
Masalların mutlu sonla bitmesi bu nedenle olmalıdır. Anlatının sonunda kötüler cezalandırılır, iyiler mükâfatlandırılır. Bazen dinleyicilerin olaylardan ders çıkarmaları istenir ve masal bir nasihatle biter.” (Özkaynak, 2013: 118).
Masallar dört tür altında toplanır: hayvan masalları, olağanüstü masallar, gerçekçi masallar ve tekerleme masallar. Bu türlerde hayal ürünü olaylar ve kahramanlar kullanılırken, yer ve zaman kavramları net olarak belirtilmez. Bu durum, masalların işlevinde önemli bir rol oynar.
Masallar, çocuklara hayal dünyalarını geliştirme ve zihinsel becerilerini kullanma imkânı sunar. Masaldaki kurmaca dünya sayesinde çocuğun gerçek dünyayı algılaması kolaylaşır. Masallar, çocuğun henüz yabancısı olduğu gerçek dünyayı ona algılayacağı şekilde sunarak çocuğun bilişsel olarak hazırlanmasını sağlar.
Masallarda milli ve dini motiflere hemen hiç yer verilmez. Anlatım kısa ve yoğundur. Masal kişileri her tabakadan seçilebilir. Masallarda cinler, periler, devler de rol alır.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür. Değişik bölgelerimizde, metel, matal, metelok, mesel, mesele, misal v.b. olarak adlandırılır.
Masallar, ahlaki değerleri ve davranışları öğretmek için kullanılabilir. Hikayeler, doğru ile yanlışı, dürüstlüğü, paylaşmayı ve diğer önemli değerleri vurgulayabilir. Hikayeler, karakterlerin karşılaştığı sorunları çözmeleri ve sonuçlarıyla başa çıkmaları üzerine odaklanabilir.
Olayların, kahramanların üzerine düşünen çocuk, hayal dünyasını zorlayarak farklı bakış açıları kazanır. Toplumsal olayları, bulunduğu toplumu, insanları anlamlandırmaya başlar. Çünkü masallar anlatıldığı dönemden ve kültürel öğelerinden izler taşır. Ahlaki değerleri çocuğa anlatabilmemiz konusunda bir araçtır.
Yapı birimleri olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekan ile sembolik dil ve anlatım masalın insanın mitik biyografisine dair işaret ettiği göstergeler bütünüdür. İnsanın/insanlığın değerli hatıraları masalın anlatımında yapı unsurlarını oluşturan motiflerle ortak hafızada korunur.
Masallar ve hikâyeler, Türk kültürünün en canlı taşıyıcılarındandır. Düğün, cenaze, kahramanlık, yeme-içme tarzı, aile yapısı ve yaşantısı, din-insan, devlet-insan, doğa-insan ilişkilerinin Türk hayat pratiklerindeki yansımaları, bu 13 masal ve hikayede temel unsurları ile gözlemlenmektedir.
İlk bölümün adı döşemedir. ''Bir varmış bir yokmuş'' ile başlayan tekerlemelerin tamamı masalların döşeme kısmını oluşturur. Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri