Masere: Yumuşayarak soyulma • Frajil: Kırılgan • Eritem: Deri üzerinde oluşan kızarıklık, kızartı.
Maserasyon (iki meme arası ve meme altında cildin açılması, kızarması)
Düzensiz, sınırlı, arada kanayan ve kapanmayan yaralarda öncelikle cilt doktoruna başvurmak gerekir. Özellikle kenarları kabarık ve ortası çukurlanma şeklinde, krater gibi görülen yaralar risklidir.
Kuru deride koltuk altı kasık gibi sürtünen yerede daha kolay maserasyon gelişmekte. Kuru deride eski porselen tabak görnümünde çatlamış egzamatöz bir deri gelişebilir. Bu "eczama craquele" olarak tanımlanmaktadır.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır.
İlgili 45 soru bulundu
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Maserasyon aşaması, kırmızı üzümlerin suyunun açık sarı olması nedeniyle şıraya renk ve tanen geçişini sağladığından ötürü kırmızı şarap üretiminde ki en önemli adımlardan biridir. Bekletme işlemi, kırmızı şarap üretiminde 10 ila 15 gün, roze şarap üretiminde ise istenilen renk tonuna göre 8 ila 48 saat arası sürer.
Maserasyon, intrauterin dönemde ölen fetüsün amnion sıvısı içerisinde beklemesi sonucu oluşan değişimleri ifade etmektedir. Bu değişikliklerin hangi zaman aralıklarında meydana geldiğinin tespiti önemli bir adli tıp sorunu olup kesin sınırlarla bu zaman aralıkları belirlenmemiştir.
Sıkma işlemi gerçekleşmeden, kırmızı şaraba gerekli renk ve tanenin geçmesi için şıranın bir süre tanelerle birlikte bekletilmesine maserasyon (mayşeleme, cibre fermentasyonu) denir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir.
Kollajen sentezinde rol oynayan C vitamini eksikliği yara iyileşmesini ve yara kontraksiyonunu olumsuz etkileyecektir. Yara iyileşmesi için gerekli C vitamini alımı 1gr/gün'dür. Çinko, Bakır, Mg eksikliği durumlarında ise; yara epitelizasyonu kötüdür. Kronik iyileşmeyen yaralar gelişir.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Maserasyon, bitki dokularında, orta lameli eriterek hücrelerin birbirinden ayrılmasını sağlamak amacı ile yapılan işlemlerdir. Bu işlemler, bitki materyalinin cinsine ve araştırma amacına göre çeşitli şekillerde yapılır.
Ve gelelim son demleme şekli olan 'Maserasyon Yöntemi'ne. İçerisinde müsilaj bulunan ve sıcakla temasında istenmeyen maddeleri suya geçen bitkilerden maserasyon yöntemi ile çay elde edilir (Ebegümeci, keten tohumu, vb.).
Parmak Arası Yerleşim (İntertriginöz Tip)
Parmak aralarında ve altlarında soyulma, çatlak, maserasyon (derinin su ile şişmesi) ve ödem görülür.
Sert bir cismin su içinde kalışı nedeniyle yumuşaması. Dölüt maserasyonu.
Masere ölü doğum: 22 hafta veya 500 gramın üzerindeki bebeklerde anne karnında ölümün ve maserasyonun gerçekleştiği ölü doğumlardır.
Maserasyon yöntemi, bitkisel yağ üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu yöntem ile üretilen bitkisel yağlar, diğer yollardan üretilen yağlara göre, etkisi daha zayıf olan yağlardır.
Hidrometre ile alkol ölçümü yapmak gerekir ama hidrometreniz yoksa tahmini %10larda bir mayşe hazırlamış olacaksınız. Hava kilidi takılarak yaklaşık 1 hafta kadar fermantasyona bırakılır(sıcaklığa göre değişim göstermektedir. Genellikle hava kilidinden gaz çıkışı bittiğinde fermantasyon işlemide sonlanmış olur).
Cevap. Şaraba veya her hangi bir alkollü içkiye tuz katılmakla hiçbir şey olmaz, haram olmaktan da çıkmaz.
Sıkışmış fermantasyon ve birkaç şarap hata gelişme riski de bu aşamada oluşabilir ki bu "birincil fermantasyon" için 5 ila 14 gün arasında ve potansiyel olarak ikincil fermantasyon için 5 ila 10 gün daha sürebilir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri