Maskülen kelimesi genel itibariyle erkeksi' anlamına gelmektedir. Daha geniş tabirle erkeğe benzeyen, erkeği andıran ya da eril gibi anlamlara gelmektedir. Özellikle moda dünyası ile beraber gündelik yaşam içerisinde de son dönemlerde sıkça kullanılan kelimelerden biridir.
Maskulen, Fransızca kökenli "masculin" kelimesinden dilimize geçmiştir. Genel olarak erkek, erkeksi, erkek gibi, erkeği andıran, eril ve erkeğe benzeyen gibi anlamlara gelir.
Maskülen kelime anlamı ile erkeksi demektir. Genelde erkeksi davranışlar, fiziksel özellikler ve giyim tarzı ile bağdaştırılır. Men Akademi erkeklerin her zaman maskülen, yani gerçek bir erkek gibi davranmasını teşvik eder. Bunun anlamı masküleniteyi toksik hale getirmek değil, erkekliği yerlerde süründürmemektir.
Maskülen erkekler ataerkil toplumlarda daha yaygındır. Maskülen kadın tabiri ise daha çok erkeksi hareketleri olan, giyimde elbise, etek tarzı feminen parçalardan ziyade takım elbise, kravat gibi maskülen ürünleri tercih eden kadınlar için kullanılmaktadır.
Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar.
İlgili 31 soru bulundu
Psikolojik cinsiyet kişinin maskülenlik (erkeksilik) ve feminenlik (kadınsılık) boyutlarına göre kendisini nasıl tanımladığıdır. Kadın ve erkeğin toplumsal rollerinin değişmesi, maskülenlik (erkeksilik) ve feminenlik (kadınsılık) seviyelerini de etkilemektedir.
Kadınların erkek giyim tarzından esinlenerek oluşturdukları bir giyim tarzıdır. Bu tarzda, bol ve rahat kesimli parçalar, düz renkler ve maskülen aksesuarlar tercih edilir. Maskülen tarzda genellikle düz kesimli, sade ve minimalist kıyafetler tercih edilir.
Feminen ve Maskülen Nedir? Feminen kelimesi Fransızca feminin "kadınsı, dişil" şeklinden dilimize girmiştir. Feminen kadınsı, maskülen erkeksi anlamına gelir. Bu iki kelime, günümüzde moda sektöründe kıyafetleri kategorize etmek üzere kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından maskülen kelimesi 'erkeksi' anlamı taşımaktadır. Herhangi bir kişi veya durum ile birlikte farklı unsurların erkeksi yanına anlatan bir yapılır. Cümle içerisinde bu şekilde rahatlıkla kullanılır.
Feminen kelimesinin, zıt anlamı olarak kullanılmakta olan maskülen, herhangi bir kişinin erkeksi olduğunu anlatmaya yarar. Özellikle giyim ve tarz söz konusu olduğunda, sıklıkla kullanılır. Tarzı erkeğe yakın kadınlar için kullanılır.
Erkeksilik veya maskülenlik, genellikle erkek olmakla ilişkilendirilen roller, davranışlar ve nitelikler dizisi. Erkeklik hem sosyal tanımlı hem de biyolojik yaradılışlı etmenlerden oluşur. Yunan mitolojisinde Heracles, Apollon erkekliği ile eşanlamlıdır.
Maskülen tarz; keskin ve sert hatlarıyla güçlü bir imaj yaratmak isteyen kadınların, erkek giysilerinin renk ve çizgilerle kendilerine büyük bir ustalıkla uyarlamasıyla oluşan bir stildir.
Öncelikle erkeklerin genelinde aşk sevgi ilişkisinde maskülen kadının çok da tercih edilmediğini söyleyebilirim. Erkekler genelde daha rahat hakimiyet kurabileceği, ilişkiyi yönlendirebileceği kadar narin, bakımlı, zarif, feminen giyinen ve feminen davranan kadınlardan etkileniyorlar.
Hareketlerinde kadınsılık görünen erkekler için feminen kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir.
Kadına benzeyen, kadını andıran ve kadın gibi anlamları vardır. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir. Dişil özelliklerini iyi bir şekilde kullanan kadınlar için feminen kadın denilmektedir.
Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir. Kadınsı ve oğlanın bir portmantosu olarak da anılırmaktadır.
Tekrar hatırlayalım: "Feminen enerji “olma” halidir, Maskülen enerji ise “yapma”. Sürekli olarak günlük yapılacaklar listemize bakarken, başkalarının taleplerini gerçekleştirmeye odaklanırken süper gücümüzü -yaratıcı feminen enerjimizi- unutuyoruz.
MASKÜLEN/FEMİNEN TOPLUM
Maskülen toplumlarda bireylerin motivasyonu rekabet ve başarı ile sağlanır. Bireyler genelde materyalistik başarılar üzerine odaklı, iddialı ve kendini kabul ettiren yapıdadırlar. Japonya, İtalya, Venezuela, İrlanda ve Meksika maskülen toplum yapısına sahip ülkelerdendir.
Crossdresser (kısaca CD), karşı cins ile özdeşleşmiş kıyafetleri giyen kimsedir. Kadın ise erkek kıyafetleri, erkek ise kadın kıyafetleri giyen kimsedir. Kavram, kıyafetlerin yanı sıra, karşı cins ile özdeşleşmiş aksesuarları; saç, sakal, bıyık, kaş modellerini ve makyajı da kapsar.
Maskülen teriminin zıt anlamlısıdır.
Modada maskülenlik ne demek diye düşünüyorsanız ve maskülen tarzın inceliklerini öğrenmek istiyorsanız hemen şimdi kombin önerilerimize göz atabilirsiniz. Maskülen, erkeksi anlamına geliyor. Maskülen moda akımı ise, güçlü ve sert çizgiler sunan giyim parçalarını kadınların kendi stiline uyarlaması olarak öne çıkıyor.
Feminen kelime anlamı olarak “kadınsı” anlamına gelir. Vücut hatlarını vurgulayan giyim tarzına “feminen tarz” denir. Maskülen ise kadınların kıyafetlerinde erkeksi vurgular tercih etmesi ve buna uygun giyinmesi şeklinde kullanılmaktadır.
Androgyn yani androjen tarz, kadın ve erkek giyim modasında aynı kesimler kullanılarak üretilen giyim tekstil ürünlerini ifade eder. Daha ziyade erkek kıyafeti olarak alışılagelmiş tarzın kadınlar tarafından kullanılması şeklinde karşılık bulur.
Sonuç olarak, elegant tarz sade ve zarif bir giyim tarzıdır. Gardırobunuzda kaliteli parçalara yer vermek, minimalist ve zarif aksesuarlar kullanmak ve sade renkler tercih etmek, elegant tarzınızı tamamlayacak anahtar faktörlerdir. Bu tarzı benimsemek, zamansız ve şık bir görünüm için mükemmel bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri