Mastik, boyanabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kullanımı sırasında cephe üzerinde yerini belli etmez ancak silikon boya tutmaz.
Silikon Mastik ve Akrilik Mastik, su bazlı reçinelerden elde edilen sızdırmazlık malzemeleridir ve boyanabilirler.
Mastik boyanabilme özelliğine sahipken silikon boya tutmaz. Silikon kuruduğunda esnekliğini kaybetmez. Ancak mastik kuruduğunda sertleşir ve elastik özelliğini kaybetmektedir.
Dayson PU mastik, çeşitli endüstrilerde birleştirme ve yapıştırma amaçlı kullanılır.Dayson UygulamaYüzeylerde pas,toz ve yağ gibi malzemelerden arınmış olması gerekir. En büyük özelliği malzeme kurumadan her türlü boya ile boyanabilir.
Mastik üzerine boya tutar mı sorusunun cevabı ? Mastik vurulduktan belli bir süre sonra sertleştiğinden üzerine boya yapılmasında sorun çıkmamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Silikon Mastikler
Uzun süre elastikliğini korur ve suya karşı oldukça dayanıklıdır. Ayrıca, diğer sızdırmazlık malzemelerinin çoğundan daha az çekme eğilimi gösterirler ve hemen hemen her malzemeye yapışabilir.
Isı tabancası ile beraber kurutma makinesi kullanılabilir. Belli bir süre boyunca silikonun bulunduğu her noktaya bu cihazları uygulamak yeterli gelecektir. Daha sonra nemli bir bez alarak bölgeyi dikkatli bir şekilde temizlemek gerekir. Yüzey tamamen temizlenene kadar uygulamak yeterlidir.
Özellikle banyoda duşakabin, küvet, lavabo kenarına sızdırmazlık için kullanılmaktadır. Ayrıca cam doğrama, metal, fayans, pvc ve yapı elemanlarının dolgu ve yapıştırmalarında kullanılır.
Asetoksi esaslı mastiklerin kullanıldığı bazı uygulamalarda, bu silikonların aynı mekanda kullanılan nötr esaslı silikon etkilemesi sonucuda nötr silikonlarda renk değişimleri olabilir. Sigara dumanı ile temas sonucu yine sararmalar oluşabilir.
Kullanım alanları: Metal, boyalı yüzeyler, ahşap, taş, beton ve plastikte (Polyester ve sert PVC) kullanılabilir. Özellikler: Nem etkisiyle kurur. Üzeri zımparalanabilir.
Yüzeylerde pas, toz ve yağ gibi malzemelerden arınmış olması gerekir. En büyük özelliği malzeme kurumadan her türlü boya ile boyanabilir.
Silikonun üzerinin boyanması
Alttaki yüzeye en iyi uyan rengi seçebilir ya da silikonu yüzey ile aynı renge boyayabilirsiniz. İlk olarak paketin üzerini kontrol ederek ürünün üzerinin boyanıp boyanamayacağına bakın.
Yüzeye eşit olarak sürünüz. Yapıştırılan yüzeyleri sertleşme sağlanana kadar sabitleyiniz. Yaklaşık 45 dakika sonra yüzey kuruması başlar. Tam kuruma süresi 24 saattir.
Derzlerin diğer yapı elemanları ile etkileşimlerinden ve hareket etme eğilimlerinden dolayı mastiklerin özellikle esnek olmaları gereksinimi doğmuştur. Sert ve mastik gibi elastik olmayan boyaların kullanılması sonucu mastik ile aynı hareket kabiliyetinde olmayan boyalarda çatlamalar oluşabilir.
Sudan etkilenmez • Ele bulaştığında su ve sabunla rahatlıkla çıkar • Zarar vermez Akrilik boyaların ilk üretimi 1940 yılına dayanmaktadır. Akrilik boyalar el sanatları başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
Polimer boyanın dayanıklılığını arttırmaktadır. Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir.
Eğer silikon lekesine su dökerseniz kumaşa iyice işleyebilir bu sefer temizlemek daha da güç bir hale gelebilir. Bunun yerine koltuğunuza veya kıyafetinize dökülen silikon lekesinin bulunduğu yeri aseton yardımı ile nazikçe temizleyebilirsiniz.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
ŞÖMİNE VE SOBA DÖKÜM MACUNU (MASTİK) 1300 DERECEYE DAYANIKLI
1300 Derece ısıya dayanıklıdır.
Silikonun elastik yapısı sayesinde yüksek yapışma gücüne sahiptir. Mutfak tezgahı yapıştırma, duşakabin yapıştırma, alüminyum kompozit panel yapıştırma gibi çok farklı yüzeylerde kullanılmaktadır. Birden fazla işlevi olan fonksiyonel bir üründür. Mastik silikon çeşitlerine göre daha esnektir.
Bunun için bir ısı tabancası veya saç kurutma makinesi ile ısıtılan silikonun büyük parçaları, bir pens ile alınabilir ve devamında nemli bir bez ile silerek yapışmış olduğu yerden çıkması sağlanır. Yine ilk defada sonuç alınamadığında yeterli tekrarla temizliğin bitirilmesi mümkün olur.
PVC pencere kenarından gelen soğuk hava için silikon veya poliüretan mastik kullanabilirsiniz. PVC pencere duvar arası dolgu malzemesi olarak su alan bölge değilse akrilik mastik, su alan bölge ise silikon mastik tercih edilmelidir. PVC pencere kenarına uygulanabilecek en iyi izolasyon malzemelesi silikon mastiktir.
Yüzey her türlü toz ve kirden arındırılmış, kuru, temiz ve sağlam olmalıdır. Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
Hava şartlarına ve suya dayanıklıdır.
Genel olarak silikon sürüldüğü yer itibariyle ortalama 4 saat içerisinde kurur. Ancak tamamen kuruması ve etkin hale gelebilmesi için 12 ya da 13 saatin geçmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri