Mastitiniz varsa bile memede apse gelişme olasılığını azaltmak için emzirmeye devam etmeniz önem taşır. Sütünüzde bebeği enfeksiyondan koruyan antikorlar bulunduğundan bu dönemde emzirmenin bebeğinize bir zararı olmaz.
Mastit geçmezse ya da doğru tedavi edilmezse enfeksiyon ajanı tüm vücuda yayılıp, sespis tablosu oluşturabilir, meme dokusunda fistüller ortaya çıkabilir. Uzun vadede ise cilt ve meme dokusu kanserleri gelişebilir. Tüm meme dokusunun alınması ile neticelenen cerrahi tedavi ihtiyacı ortaya çıkabilir.
Emzirmeye devam etmek tedavide herhangi bir aksamaya yol açmaz. Bilinenin aksine bebeğin iltihaplanmış olan memeden emmesi zararlı değildir. Hem anne hem de bebek için emzirme süreci devam etmelidir. Bebeği emzirmeden önce memeye ılık kompres uygulamak, ağrı ve yanma hissini azaltır.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Bu duruma, zamanında müdahale edilmezse ciddi mikroplar oluşabilir. Apse boşaltıldıktan sonra emzirme işlemine devam edilebilir. Emzirmek enfeksiyonun gerilemesine yardımcı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Mastitis sütün yapısında değişikliklere ve süt veriminde azalmaya neden olur, tedavi edilmezse memelerde körelmeye yol açabilir. Mastitisli memede kızarıklık, şişlik, sıcaklık ve ağrı vardır, süt bulanık renkte ve pıhtılıdır. Bu belirtileri ile hastalık kolayca teşhis edilebilir.
Söz konusu bir enfeksiyon olduğundan doktor müdahalesi şarttır. Özellikle de memedeki sütün boşaltılmasına rağmen hala süren mastit vakalarında medikal tedavi gerekir. Eğer hasta tedavi olmaz ve kendiliğinden geçeceğini düşünürse sonucunda memesinde apse gelişir.
Mastit yani meme iltihabı problemi yaşanıyorsa bu durum sorun yaşanan memeden gelen sütün tadını değiştirebilir, bu da bebeğin o memeyi reddetmesine neden olabilir.
Emzirme sıklığı artırılmalı, anne bebeği sık sık emzirmelidir. Çünkü memedeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile doğrudan ilintilidir. Tamamen boşalan bir meme 3 saatte tamamen dolar. Dolayısıyla 3 saatte 1, bebeğin emzirilmesi çok önemlidir.
Staphylococcus aureus ve Escherichia coli de dahil olmak üzere sığır mastitisinde en yaygın enfeksiyöz etkenlere karşı sağmal dönem mastitislerin meme içi tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu ilaçtır.
Bir merdane veya kavanoz yardımıyla lahana yapraklarını ezin ki içindeki kükürt enzimi açığa çıksın. Sonrasında yaprakları memenize kapatın. Bu şekilde bir sonraki emzirmeye kadar kalabilirsiniz. Lahana hem memenizi iyileştirecek hem de soğuk uygulama yapmış olacak.
Bebeğin sık sık ve farklı pozisyonlarda emzirilmesi, sütün meme ucundan düzgün çıktığının kontrol edilmesi gibi yöntemler mastit oluşumunu engelleyebilecek basit ama etkili yöntemlerdendir. Meme ucunda oluşabilecek çatlakların erken tedavi edilmesi, bakteriyel enfeksiyon riskini azaltır.
Meme dokusunda şişlik, kızarıklık ve ağrı ile kendini gösterir. Mastit tedavi edilmezse abse adı verilen iltihap dolu bir kese oluşabilir. Mastit tedavisi kişinin semptomlarının şiddetine bağlıdır. Hafif mastit durumlarında evde bakım yeterli olabilir.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Meme enfeksiyonunun apseye neden olduğu durumlarda cerrahi işlem ile müdahale edilebilir. Lokal anestezik enjeksiyondan sonra doktor, bir iğne ve şırınga ile aspire ederek veya küçük bir kesi kullanarak apse boşaltılabilir. Nadir de olsa apsenin derin olması halinde ameliyathane de drenaj yapılabilir.
Bebekler genellikle enfeksiyon olan, mastitli memeyi emmek istemezler. Emziren anne de enfeksiyon olan memeyi emzirirken daha fazla rahatsızlık ve ağrı hisseder. Bu sebeple mastitli memeden genelde emzirilmez. Mastitli memeden emzirmemek, süt vermeyi kesmek ancak memede oluşan sütü de boşaltmak, sağmak gerekir.
Genellikle memenin yeteri kadar ve doğru bir şekilde emzirilmemesi nedeniyle, memede süt tıkaçlarının oluşması ve süt birikmesi mastit oluşumunu tetikler. Bazen meme başı çatlakları ve meme başındaki yaralardan süt kanalları yoluyla enfeksiyon gelişimi olabilir.
Memeden süt akışının yavaşlaması (adet dönemleri, doğum kontrol hapı kullanılması ) veya hızlanması (tazyikli süt) meme reddine neden olabilir. Biberon kullanımı, en sık meme reddine neden olan.
Mastit meme dokusunun inflamasyonu sonucunda memede iltihap gelişmesi durumudur. Sıklıkla memede süt birikimi, sütün yeterince boşalmaması ve meme ucundaki çatlaklardan mikropların girmesi nedeniyle olur.
Granülomatöz mastit denilen, tek veya iki taraflı, tekrarlayan, akıntılı, kronik bir şekli de vardır. Bir de mastit şeklinde ortaya çıkan meme kanseri türü vardır ki her türlü mastit durumunda kanser olasılığını unutmamak gerekir.
Yukarıdaki soruya gelince, göğüs enfeksiyonu olan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler. İyileşmeyen meme apseleri gibi çok ender rastlanan ve inatçı sorunlar haricinde, süt kanallarında süt birikmesini engellemek için annelerin bu gibi durumlarda emzirmeye devam etmeleri özellikle tavsiye edilmektedir.
Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) Nasıl Yapılır? 4 ayrı bölmeye hayvanın her bir meme başından yaklaşık 2 ml süt sıkın ve üzerine CMT solüsyonu ilave edin. Eğer süt ve solüsyon karıştırıldığında sütte sümükleşme yada pıhtılaşma oluyorsa memede mastitis vardır.
Süt sığırlarında mastite neden ana bakteri türleri olarak, Streptococcus uberis, Staphylococcus aureus ve Escherichia coli (E. coli) sayılabilir.
Aslında iyi huylu bir tümör çeşididir. Genellikle 20 'li yaşlarda oluşmaya başlar, bu yaşlarda büyüyebilir, ileri yaşlarda oluşması yada büyümesi genellikle beklenmez. Sert bir dokudur, mamografide beyaz yapı olarak görülür. İyi huylu oluşumlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri