Cıvata üretiminde ağırlıklı olarak yapı çelikleri, ıslah çelikleri, karbon çelikleri, borlu çelikler ve paslanmaz çelikler kullanılmaktadır.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 31~39 sertlik değerleri arasındadır.
Sonuç olarak, 6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüne sahip olan bir çelik civata çeşididir. Bu vidaların birçok avantajı vardır, bunlar arasında yüksek mukavemet, dayanıklılık ve uygun fiyat yer almaktadır.
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
İlgili 30 soru bulundu
Ağırlıklı olarak çelikten yapılırlar. Dayanımlarına göre, örneğin 4, 6 veya 8 gibi sayılarla sınıflandırılırlar.
Civatanın Tarihi. Bazıları, vida dişlerinin M.Ö.400 yıllarında, Tarentum'un mimarları tarafından icat edildiğini saymaktadır (M.Ö 428 – M.Ö 350).
Cıvata üretiminde ağırlıklı olarak yapı çelikleri, ıslah çelikleri, karbon çelikleri, borlu çelikler ve paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Alaşımlı veya alaşımsız çelikten cıvata üretimi, mekanik beklentilere göre belirlenmektedir. Cıvatalık çelikler ısıl işlemli veya ısıl işlemsiz olarak teslim edilebilirler.
A2 paslanmaz genelde 304 veya 18/8 olarak adlandırılır, çünkü %18 krom ve %8 nikel içerir. A2 östenitik bir paslanmaz çeliktir ve neredeyse manyetik değildir ancak soğuk çalışma sürecinden dolayı mıknatısa hafifçe yapışır. A2-70 en çok kullanılan sınıftır, 70 700 N/mm2 çekme mukavemetini temsil eder.
Metrik vidalar kalın ve ince diş olmak üzere 2 tiptir. Sızdırmazlık değil de bağlantı yapılacaksa Metrik diş kullanılır. Metrik diş “M” harfi ile gösterilir ve M8, M10, M12 şeklinde adlandırılır (M:Anma çapını ifade eder). Ölçüleri milimetre cinsindendir.
İmbus civata başının oturacağı yerin somun anahtarı giremeyecek kadar dar olduğu hallerde veya cıvata başının dışarıda kalması istenmeyen hallerde kullanılan silindirik başlı gömme anahtarlı civatalardır. Allen başlı, alyen başlı ya da alyan başlı civatalar olarak da bilinmektedir.
M6 Anahtar Başlı Çelik Civatalar (8.8 Kalite), Hırdavatım, Anahtar Başlı (Altı Köşe) Civata.
Paslanmaz civata, paslanmaz çelikten yapılmış bir vidanın adıdır. Paslanmaz çelik, normal çelikten daha dayanıklı ve paslanmaz özelliklere sahip bir malzemedir.
Eğer bir bağlantıda somun kullanılıyorsa dış yivleri olan silindirik elemana cıvata denir.Eğer bağlantıda somun yoksa ve bağlantı, bağlanacak elemanlardan birisinde açılan yivlerin somun yerine kullanılması ile gerçekleşiyorsa bu elemana ise vida denir.
1. 8.8 notu nedir? Sınıf 8.8 Cıvatalar, söndürülmüş ve temperlenmiş orta karbonlu çelik kullanılarak üretilir. Demiryolu ekipmanlarında, motorlarda, motorlarda ve işleme ekipmanlarında kullanılan derece 8.8 cıvatalar, iyi gerilme mukavemeti sergiler ve çoğu ortamda iyi performans gösterir.
Somunlar da genel olarak cıvatalar gibi sade karbonlu sementasyon ve ıslah çeliklerinden yapılır. Ayrıca paslanmaz çeliklerden, kullanma yerlerinin özelliklerine göre seramik bakalit, plastik vb. birçok gereçten yapılır.
Paslanmaz çeliğin temel çeşididir. 400°C'ye kadar yüksek oksidasyon sağlar. Mekanik direnç ve sürtünme mukavemeti çok iyidir.
UNC (unified coarse) : Kalın dişi ifade eder. UNF (unified fine) : İnce dişi ifade eder.
Paslanmaz çelikler, bıçak üretiminde sıkça tercih edilen çelik türlerindendir. Paslanmaz çelikler, krom ve nikel gibi alaşımlar içerir, bu sayede paslanmaya ve korozyona karşı dirençlidirler.
Wilbur Wilbur, 1905'te "Amerika'da Somun ve Cıvata Endüstrisi TARİHİ" nde, 1568'de Fransa'da Besson tarafından cıvata ve vida imal etmek için kullanılan ilk makinenin işlendiğini kabul etti.
Bu tip cıvatala, genellikle somunla birlikte kullanılan bir cıvata çeşididir. Havşa başı, cıvatanın baş kısmının etrafında genişletilmiş bir yüzeye sahiptir. Bu genişleme, cıvatanın somunu veya başka bir parçayı daha iyi kavramasını sağlar.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin helis eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri