Psikanaliz Ne Demek? Sigmund Freud'un bireyin sahip olduğu psikopatolojileri ve davranışları zihinsel süreçler üzerinde id, ego, süperego, libido ve içgüdü gibi kavramları ile tanımladığı psikoloji kuramı psikanaliz olarak tanımlanır.
Psikanalitik bir bakış açısıyla, insanlar cinsel ve saldırgan dürtülere sahip olarak tanımlanır. Psikanalitik teorisyenler, insan davranışının deterministik olduğuna inanırlar. İrrasyonel güçler ve bilinçdışının yanı sıra içgüdüsel ve biyolojik dürtüler tarafından yönetilir.
Psikanaliz ruhsallığın değişik boyut, süreç ve katmanlarını inceleyen bir bilim dalı; ruhsal soru, sorun, arayış ve bozukluklar konusunda etkili bir tedavi tekniğidir.
Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Psikanaliz, iyileştirme amacını ön plana çıkarmaktan ziyade içsel ruhsal süreçlerin yorumlanmasını temel alır. Psikanalitik psikoterapide ise dış gerçeklik, güncel insan ilişkilerindeki sorunlar, iyileştirme de terapinin hedefindedir.
Psikanalitik yaklaşım; eski analizdeki kuramlardan ve yöntemlerden yararlanmakla birlikte bazı farklılıklar içerir. Örnek olarak psikanalitik tekniğinde doğrudan danışanın bir divana uzanması ve terapistini görmeden dolaylı iletişim kurması söz konusudur.
Psikolog ve Psikanalist Arasındaki Fark Nedir? Bu konuda yapılabilecek en direkt ayrım şudur: Psikolog, her türlü ruh ve mental sağlık uzmanlarını kapsayan genel ünvan iken, Psikanalistler, psikanaliz adını verdiğimiz bir çeşit psikoterapi üzerinde uzmanlaşmış psikologlardır.
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
Klasik psikanaliz, içgörü kazanarak kişilerin iyileşeceğini savunur. İçgörü kazanmak ise kişinin bilinçdışı süreçlerinin farkına vararak bunları görmesi sayesinde olur. Psikanalitik terapinin amacı bastırılmış duygu ve deneyimleri serbest bırakmaktır. Bunu düdüklü tencerenin basıncı gibi de düşünebilirsiniz.
İstisna olarak farklı alandan mezun, PDR/Psikoloji yüksek lisans veya PDR/psikoloji doktorasını tamamlamış, alanda 5 yıl deneyimli ve iki yıldır psikanalitik psikoterapi (haftada en az iki kez) veya psikanalizde (haftada en az 3 kez) olan kişiler de müracaat edebilirler.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Psikanalitik yaklaşıma göre, bilinçdışı zihinsel süreçlerin yarattığı gerilim sonucunda ortaya çıkan kaygı ile mücadelede gerçek çözüm bulunana kadar ego'ya yardımcı olan bir dizi savunma mekanizması geliştirilmiştir.
Psikanaliz, hiç kuşku yok ki 20. yüzyılın en önemli olgu ve kuramların- dan biridir. Sigmund Freud'un (1856-1939), bilinçdışına ilişkin geliştirdiği kuramlar ve bireyin iç dünyasının çözümlenmesine katkıları, sadece sıradan insanı değil, belki daha fazla, sanatçıları etkilemiştir.
Psikanalitik kuram, insan davranışının ve deneyimlerinin büyük ölçüde bilinçaltındaki dürtüler ve çatışmalar tarafından yönlendirildiği fikrine dayanır. Freud, psikanalitik kuramı geliştirirken, insan davranışını açıklamak için üç temel yapı taşı olarak bilinç, bilinçaltı ve kişilik yapılarından bahsetmiştir.
Freud'a göre ego, id'den gelişir ve id dürtülerinin gerçek dünyada kabul edilebilir bir şekilde ifade edilmesini sağlar: Ego, dış dünyanın etkisi altında biçim değiştiren id'in o parçasıdır. Ego; bilinçli, önbilinçli ve bilinçsiz zihinde işlev görür. Kişiliğin gerçeklikle başa çıkmaktan sorumlu olan bileşenidir.
Özetleyecek olursak Freud şunları söylemektedir; – Mutluluk, en dar anlamıyla zevk (haz) hissidir ve mutluluk dediğimiz şey ileri derecede engellenmiş ihtiyaçların doyurulmasından gelir. -İnsanlar gerçek anlamda mutlu olamazlar ancak yine de mutlu olmak ve öyle kalmak için sonuna kadar mücadele edeceklerdir.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
*Kapak resminde sol altta Freud, sağ altta ise Jung bulunmaktadır. Onlara dönemin diğer ünlü psikanalistleri (Ferenczi, sağ üst; ve Ernest Jones, orta) eşlik etmektedir.
Psikanaliz literatürüne aşina olan kimselerin aklına bazı cevaplar gelecektir; “psikanaliz korkutucudur çünkü kişi semptomundan sağladığı ikame doyumdan vazgeçmek istemez” ya da en geniş anlamıyla bir “direncin” mevcudiyeti kişiyi süreçten uzaklaştıracaktır.
Ruhsal soru arayış, sorun ve bozukluklar çerçevesinde etkili bir tedavi yöntemidir ve günümüzde ise bu tedavi yöntemi iyi verildiği takdirde oldukça etkilidir. Psikanaliz eğitimi ise bu alanda bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin aldığı eğitimin adıdır.
Freud, tanımının sonunda psikanaliz için bir bilim dalı nitelemesinde bulunmuştur; fakat bu bilim mutlak doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir hipotezlerin yer aldığı bir bilim dalı değildir. Psikanaliz, bilinçdışının bilimidir.
İlişkisel psikoterapi, dünyada birçok klinisyenin ve ruh sağlığı uzmanının kullandığı terapi çeşitlerinden birisidir. Geleneksel psikoterapi yaklaşımlarından farklı olarak odağını tamamen örgütlü dürtülere veya kişinin karakterine vermeyerek, kişinin diğerleriyle olan bağlılığını incelemektedir.
Psikanalitik terapi, Sigmund Freud'un 19.yy'da temelini oluşturduğu psikanalizden ortaya çıkan ve psikanalizin temel ilkelerini benimsemiş bir psikoterapi tekniğidir. Psikanalitik terapi haftada bir veya iki sıklıkla yüz yüze görüşmelerle yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri