Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
4 Boyutlu ultrason gebeliğin 18 ila 24. haftaları arasında uygulanır. Bunun nedeni en canlı ve net görüntülerin bu haftalar arasında alınabilecek olmasıdır. 18 ila 24. haftalar arasında amniyon sıvısı net görüntüler almaya uygundur.
Renkli ultrason, 14 haftadan sonra da herhangi bir zamanda yapılabilir, ancak en uygun zamanlar 20 ila 24 hafta arasındadır.
İlgili 27 soru bulundu
Bebeğin organlarının ayrıntılı bir şekilde anne karnında görülebilmesi için renkli ultrason yaptırmak gereklidir.
ULTRASON SONUCU NE ZAMAN ÇIKAR, HEMEN ÇIKAR MI? Ultrason görüntülemesi kısa bir sürede yapılır. İşlem sonrası günlük aktivitelere devam edilir. Ultrason sonucu genel olarak aynı gün veya ertesi gün çıkar.
Gebeliğin 28. haftasındaki 3 boyutlu ultrasonografi ile fetal yüz görünümü. Aynı bebeğin 3.ay,18.ay ve 4 yaşındaki görüntüsü anne karnındaki görüntülerle uyumludur. Gebelikte 4Boyutlu US ve doğum sonu yüz görüntüleri. Bebeğinizle doğmadan tanışabilirsiniz.
Bebeklerde 3. trimesterden (6-6.5 aylık) itibaren saçlar ultrasonografide görülebilir hale gelebilir.
Detaylı ultrason işlemi için çoğu zaman 18 ile 23. hafta aralığı uygun görülse de sonraki gebelik dönemlerinde de bazı bölgelerin yeniden değerlendirilmesi amacıyla ayrıntılı değerlendirme tekrardan yapılabilmektedir.
18-23. haftalardaki gebelikte ayrıntılı ultrason şart olması ya da olmaması, ayrıntılı ultrason muayenesiyle yapısal oluşum kusurlarının hemen hemen %90'ı saptanabilmesi nedeniyle kesinlikle gereklidir.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Ayrıntılı ultrason için aç olunması gerekmez. Tok olunması tercih edilir. 20 ila 40 dakika sürebilir. Pozisyona bağlı olduğu için bazen daha uzun sürer. Bu ultrason karından yapılır fakat bazen rahim ağzı uzunluğu için vajinal bakı gerektirebilir.
4d ultrason (4'lü ultrason), gebeliğin 18 ila 24. haftalarında yapılır. Bu haftalarda daha ayrıntılı görüntüler elde edilebilir. Daha önceki ve sonraki dönemler, görüntülerin alınması için elverişli değildir. İyi bir görüntüleme yapmak için bebeğin konumu ve amniyon sıvısı gibi faktörlerin uygun olması gerekir.
Bu işlem yaklaşık 30-60 dakika arası sürer.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır.
Cinsiyet belirleme genellikle yüksek oranda doğrudur
Hamileliğin 13. haftaya kadar, erkek bebekler ve kızlar ultrasonda tamamen aynı görünüyorlar. Bu noktanın ötesinde, cinsel organlarda gözle görülür anatomik farklılıklar taramada ortaya çıkabilir.
Bunun en önemli nedeni öncelikle bebeğin artık gelişiminin belirli bir kısmını tamamlamış olmasıdır. Yani anne ve baba bebeğin yüzünü, elini, ayaklarını ya da hareketlerini detaylı olarak görebilirler.
27 hafta gebelikte anne adayında yaşanan değişimler genel olarak şu şekilde sıralanabilir; Gebeliğin son 3 ayına girildiği 27 hafta hamilelikte; bebeğin anne karnında kapladığı alanın artmasına bağlı anne adayında birtakım şikayetler olabilir.
Hamilelikte 30. Hafta Ultrason Görüntüsü
Bu haftada çekilecek olan bir ultrason ile birlikte bebeğin yüz hatları görülebilir. Hatta kime benzediği hakkında yorum yapma şansı dahi bulabilirsiniz.
Bebeklerde Saç Kaçıncı Ayda Çıkar? Bebeklerin saçları ne zaman çıkar sorusunu merak eden ebeveynler için; bebeğinizin saç foliküllerinin hamileliğinizin 14.-15. haftasında oluşmaya ve gelişmeye başladığını söyleyebiliriz. Bebeklerin sahip olduğu saç folikülleri 17. haftada gelişimini tamamlar.
Gebeliklerin yaklaşık %2-3'ünde görülen bu anormalliklere ultrasonografi ile %100 teşhis konmak mümkün olmasa da birçok incelemede %70 oranında saptama mümkündür. Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin risk oranı da incelenir.
Anne karnındaki bebeğin beslenmesi işlevini yerine getiren göbek kordonundaki kan akımının sağlıklı olup olmadığını belirlemek için renkli ultrasonla inceleme yapılmalıdır. Aynı şekilde bebek beyin damarları ve bebek karaciğer damarları ile bebek kalp ve ana damar yapıları renkli ultrason ile kontrol edilebilmektedir.
Renkli ultrason, doktor muayenesi sonrasında kan damarlarıyla konusunda kontrol ihtiyacı duyulan hastalara uygulanır. Bu alan tiroid şüphesinden, karaciğer kontrolüne; gebelikten kadın hastalıkları incelemelerine kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
Bazı ultrason tetkikleri için ön hazırlık gerekebilir. Örneğin karın bölgesine yönelik bir inceleme yapılacaksa, genellikle hastanın 8 saat aç olması tercih edilir. Bazı incelemeler için idrar torbasının dolu olması gerekir. Bu durumda ultrasona girmeden önce bir litre kadar su içerek idrara sıkışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri