Yapılan çalışmalarda matematik öğrenmenin yalnızca %20'lik kısmının genetik faktörlere bağlı olduğu ortaya çıkmış.
Sonuç olarak, matematik yeteneği hem doğuştan bir özellik hem de sonradan kazanılan bir beceridir. Kimi insanlar doğuştan matematik yetenekli olabilirken, diğerleri de düzenli çalışma ve çaba ile matematik konusunda başarılı olabilirler.
Gerçek matematik becerileri, çevresel faktörlerin ve deneyimlerin etkisi altında şekillenir. Kaliteli matematik eğitimi, öğrencilerin bu yeteneklerini geliştirmelerini sağlar. Sonuç olarak, sayısal zeka hem genetik hem de çevresel etmenlerin karmaşık bir etkileşimi sonucu oluşur ve geliştirilebilir bir özelliktir.
Yetişkin bireyler üzerinde yapılan erken ikiz çalışmaları, IQ'nun kalıtsallığını %57 ila %73 arasında bulmuştur, son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, IQ seviyesinin kalıtsallığının %80 kadar yüksek olabileceğini göstermektedir. IQ'nun kalıtsallığı çocukluk döneminde, geç ergenlik ve yetişkinliğe kıyasla daha azdır.
Mantıksal-matematiksel zeka, sayılar ve mantıkla ilgili becerilere sahip olan bireylerin zeka türüdür. Bu türdeki bireyler, problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine sahiptirler. Matematikçiler, bilim insanları, mühendisler ve ekonomistler, mantıksal-matematiksel zekaya sahip bireyler arasında yer alır.
İlgili 38 soru bulundu
Mantıksal-matematiksel zekaya sahip bireyler problem çözme , neden sonuç ilişkisi kurma, sayıları kullanabilme becerileri gelişmiştir. Bu zeka türüne sahip kişiler matematik ve fen alanlarına ilgi duyarlar. Mantık soruları, satranç, sayısal bulmacalar mantıksal-matematiksel zekayı geliştiren etkinliklerdir.
Mantıksal/Matematiksel Zekâ
Bilim adamları, mühendisler, muhasebeciler, satış uzmanları, istatistikçiler, bilgisayar programcıları ve ekonomistler mantıksal/matematiksel zekânın baskın olduğu meslek gruplarıdır.
Uzman kişiler tarafından yapılan araştırmalar, zekâ genini taşıyan X kromozomunun babada yalnızca 1, annede ise 2 adet bulunduğunu ve buna bağlı olarak, çocukların IQ'larını annelerinden alma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyulmuştur. Zekâ gelişimi büyük ölçüde anneden gelerek kalmaz.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Bugün için zekanın %40 ila 60'ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediği kabul ediliyor. Bir çocuk çok yüksek IQ ile doğsa bile bunu beslemediği takdirde körleşme olasılığı çok yüksek.
Bireysel farklılıklarla ilgili olarak yapılan ilk çalışmalarda, üstün yeteneklilik genetik faktörlere bağlanırken, günümüzde yapılan çalışmalarda üstün yeteneğin genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Matematik ile uğraşmak mantıklı düşünme yetisini geliştirir, karar verme sürecinin doğruluğunu arttırır. Hem çocuklarda hem gençlerde hem de yetişkinlerde akıl yürütme yeteneklerini kuvvetlendirir. Matematikte iyi olmak en azından bunun için çaba harcamak problem çözme becerilerini geliştirir.
Matematiksel yetkinlik, düşünme (mantıksal ve uzamsal düşünme) ve sunmanın (formüller, modeller, kurgular, grafikler ve tablolar) matematiksel modlarını farklı derecelerde kullanma beceri ve isteğini içermektedir. Öğrencilere matematiksel yetkinliğin kazandırılması ilkokuldan itibaren önemli ve gereklidir.
Betz (1978), matematik yeteneğini, matematiksel bağıntılardaki ilişkiler hakkında net bir farkındalığa sahip olma ve matematiksel kavramlarla tam olarak düşünebilme yeteneği olarak tanımlamıştır.
Araştırmacılar yaş arttıkça duygusal zekanın da arttığı sonucuna ulaşmışlardır.
Evet, İhtiyacınız olan tek şey beyninize egzersiz yaptırmak. Yazma, Okuma, Bilim Kurgu filmleri izleme, Yeni hobiler edinme, Bulmaca çözme, rekabet oyunları oynama, Kültürel bakış açısını değiştirme, Yeni bilgiler öğrenme ve öğretme sayesinde... Öncelikle, evet IQ geliştirilebilir.
Yaşamın sonlarına doğru, beynin ön lobları ve bu loblarda gelişen çok sayıda bağlantı sayesinde yaşlı bireyler yeni düşünme biçimleri üretebilirler. Yani beynin, kompleks düşünme, planlama, karmaşık işlemleri gerçekleştirme gibi işlerinden sorumlu ön lobu, yaşlı bireylerde gelişmeye devam eder.
Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Mantıksal-matematiksel zeka, problemleri analiz etme, matematiksel düşünme ve mantık yürütme yeteneğini ifade eder. Bu tür zekaya sahip olan bireyler, bilim, mühendislik ve problemleri çözme konularında daha başarılı olabilirler. Görsel-uzamsal zeka, görsel düşünme ve uzamsal ilişkileri anlama yeteneğini ifade eder.
Kavramsal düşünme eğilimi gösterirler ve soyut problem çözme becerileri gelişmiştir. En klasik örnek olarak Albert Einstein ve Bill Gates gösterilebilir. Matematiksel zekası ağır basan kişiler; mühendislik, bilgisayar, uzay, fizik, iktisat, elektrik elektroniğin ağırlıkta olduğu meslek seçimleri yapabilirler.
2) Sayısal – Mantıksal Zeka:
Matematik işlemlerini kolaylıkla yapar ya da yeni kuramları çabuk kavrarlar. Mantıksal örüntüleri ne kadar karmaşık olursa olsun çözmenin yolunu bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri