Fayans harcını etkili bir şekilde temizlemek için, özel bir harç temizleyici, ev yapımı bir su ve kabartma tozu veya sirke çözeltisi veya bir buharlı temizleyici kullanabilirsiniz. Çözeltiyi eşit şekilde uygulamak ve harç çizgilerini bir fırça veya süngerle nazikçe ovalamak çok önemlidir.
Karbonat ile çamaşır suyundan bir macun yapılır ve fayanslar bununla 10-15 dakika boyunca ovulursa, sonuç oldukça temiz ve parlak olur. Fayanslar ne şekilde temizlenirse temizlensin, duruladıktan sonra su lekeleri kalmaması için mutlaka kurulanmalıdır.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Sirke ile Fayans Parlatma
Ilık su içine dökülen sirke karıştırılmasının ardından sprey şişenin içine aktarılır. Fayans yüzeylerine sıkılır ve 10 dakika kadar kirlerin çözülmesi adına beklenmelidir. Yağlardan kurtulmak adına da etkilidir. Ardından sorunlu olan bölge fırça ya da sünger yardımıyla ovalanır.
Fayansları ve derz dolgusunun üzerini ıslak bir mikrofiber bez yardımıyla silerek yüzeydeki kolayca temizleyebilirsiniz. Ardından dilediğiniz yüzey temizleyici kullanarak yine bir mikrofiber bez yardımıyla yüzeyi birkaç kez daha silip tüm kalıntılardan arındırabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın. Fayans, banyo ve cam yüzey temizliklerinde 1 litre suya 100 ml (1 çay bardağı) Porçöz Pas ve Kireç Çözücü ekleyip seyrelttikten sonra uygulayın.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Mat karo zeminleri parlatmak, muhtemelen evinizde bulunan eşyalarla gerçekleştirilebilecek basit bir işlemdir. Toz ve kiri temizlemek için zemini süpürün. 3 litre suya 2 yemek kaşığı bulaşık deterjanı koyun. Kovanın geri kalanını ılık suyla doldurun. Zemini bulaşık deterjanıyla silin.
Özellikle derz aralarının zaman içerisinde kararması, kullanılan hatalı yüzey temizleyicileri nedeniyle fayans yüzeyinin matlaşması/lekelenmesi başlıca sorunlardan. Kireç sökücüler fayans yüzeylerinin ve seramikleri başlıca düşmanıdır.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
Karbonat ve Çamaşır Suyu
Fayans temizliğinde tercih edebileceğiniz diğer alternatif ise karbonat katkılı çamaşır suyudur. Bu uygulama için ise yarım kova ılık su içerisine birkaç damla çamaşır suyu ardından 3 kaşık karbonat eklenir.
Sirke ve Sıcak Su: 1 bardak kaynayan suyun içine 2 çorba kaşığı sirke ekleyin ve sprey yardımıyla lavaboya püskürtün. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra sünger yardımıyla iyice ovalayın ve sıcak su ile durulayın. Lavabonuz 10 dakikada temizlenmiş olacaktır.
Bir sprey kabının yarısına beyaz sirke, diğer yarısına ise ılık su doldurulur. Birkaç dakika çalkalandıktan sonra fayanslara sıkılır. Ardından sert bir bez ya da bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovulur. Fayanslarınızın ilk günkü kadar beyaz olduğunu görebilirsiniz.
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Evde olan her malzemeyi fayanslara uygulamamak gerekiyor. Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın.
Düzenli Olarak Nasıl Temizlenir? Aslında bu çok kolay! Matınızın her iki tarafını da bir yoga mat temizleyicisi (bazı mat üreticileri bu temizleyicileri de satarlar) veya bir sprey şişesinde birkaç damla hafif bulaşık deterjanı ve iki bardak ılık su karışımı ile temizleyin.
Bir bardak boraks tozunu, bir bardak su ve çorba kaşığı bulaşık deterjanıyla etkili bir çözelti haline getirebilirsiniz. Yüzeye yumuşak kıllı bir fırçayla uygulayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle fayanslardaki lekeleri kolaylıkla çıkaracaktır. Beyaz sirke sabun artıklarını çıkarmada tartışmasız en etkili yöntemdir.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Mat seramikler kolay temizlenir, üzerindeki küçük çizik veya lekeleri göstermez ve dayanıklılığı parlak modellere göre daha uzundur.
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
1 Litre Porçöz Pas ve Kireç Çözücü, ekstra güçlü formülü sayesinde her türlü kireç ve sarı pas lekelerini saniyeler içerisinde temizler. KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler.
Porçöz Leke Çıkarıcı Özellikleri
Çimen, mürekkep kahve, kan, çikolata, ketçap ve havuç gibi en zorlu lekeleri, kısa sürede tamamen çıkarabilen Porçöz leke çıkarıcı, tüm bu inatçı lekeleri 20 derece gibi soğuk su ile yapılan yıkamalarda dahi kolaylıkla çıkarır.
Bir miktar Miss Arap Sabunu'nu suya ekleyin ve yavaşça homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Paspas veya temizleme bezinizi sabunlu su karışımına batırın ve çıkarın. Çıkardıktan sonra bezini neredeyse kuru oluncaya kadar iyice sıkın. Seramik yüzeyleri silerek temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri