Şaşılık iki gözün farklı yönlere bakmasıdır. Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğerinin içe, dışa, yukarı ya da aşağıya bakmasıdır. Şaşılığı olan hastalar, bazen başlarını sağa ve sola eğmek gibi değişik baş pozisyonlarında her iki gözleri ile düzgün bakabilirler.
Şaşılık tedavisi oluştuğu zaman kişiler genellikle bulanık ve çift görmeye başlar. Aynı zamanda gözler bir süre sonra sulanmasından dolayı şaşı kişiler çevrelerini net göremez.
Şaşılık genelde çocukluk döneminde ortaya çıkar ve en temel belirtisi düz bakamayan gözlerdir. Diğer belirtileri arasında gözlerde sulanma, çift görme, baş ve göz ağrısı ile bulanık görme sayılabilir. Baş ve gözün yana çevrilerek bakılması ve üç boyutlu görememek de şaşılık belirtileri arasında sayılmaktadır.
Çocuklarda şaşılık beyin gözlerden birisinin devre dışı bırakarak çift görmeyi engellemektedir. Ancak bu göz tembelleşmekte, oluşan göz tembelliği nedeniyle görme kaybı olmaktadır.
Şaşılık asla kendi kendine ve zamanla düzelmez. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tamamen tedavi sağlanabilmektedir. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı çocukta gözlük ihtiyacının doğru bir şekilde tespiti ve düzeltilmesidir.
İlgili 15 soru bulundu
Çok telefona bakmak göz yorgunluğuna sebebiyet verebilir bunu hepimiz biliyoruz. Bazı durumlarda ise özellikle yoğun kullanımlarda şaşılığa neden olabildiğini gözlemliyoruz. Özellikle günlük 4 saati aşan kullanımlarda ani gelişen içe göz kayması veya var olan gizli kaymaların artması ortaya çıkabiliyor.
(9) Diplopi ve paralitik şaşılığı olanlara görme dereceleri ne olursa olsun sürücü belgesi verilmez. (monokülerler dahil) Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulur.
Şaşılık ameliyatları için belirli bir yaş sınırı yoktur.
Ameliyatsız tedavi şansı maalesef çok az hastada uyguluyoruz. Kayma miktarı az ise prizmatik camlar ile tedavi edilebilir. Travma veya felçler nedeniyle oluşan kaymalarda iğne tedavisi ile iyi sonuçlar elde edilebiliyoruz. Gözde içe kaymanın bazı türleri gözlükle tamamen düzelebilmektedir.
Şaşılığın nedenine bağlı olarak değişmekle birlikte bu kaymalar geçici veya sürekli olabilir.
Gözde kayma, kaslara bilgi ileten sinirlerde oluşan bir sorun veya beyinde hareketleri yürütmede görevli kontrol merkezi ile ilgili problemlerden dolayı ortaya çıkabilir. Şaşılığı olan kişilerde genellikle göz kaslarını etkileyen bir sorun vardır.
4.Şaşılık ( göz kayması), göz kaslarında ve sinirlerinde fonksiyon kaybı olanlar elenir. 5. Pitozis (göz kapağı düşüklüğü) ve nistagmus (göz titremesi) olanlar elenir. 6.Reaksiyon göstermeyen, göz, göz ekleri ve orbita içi yabancı cisimler olanlar elenir.
Göz kayması, iki gözün paralel ve düzdün bir şekilde uyum sağlayıp bir takım olarak birlikte çalışamaması durumudur. Böyle bir kayma durumunda; bir göz doğrudan baktığınız nesneye bakar, diğer göz yanlış hizalanmış, dışa doğru, yukarı veya aşağı doğru bakar. Buna bilinen adıyla şaşılık denir.
Ancak evde göz kayması testi olarak da uygulanabilir. Burundan belirli uzaklıktaki bir mesafeye kalem tutulur. Her iki göz ile de kalemin takip edilmesi istenir. Göze yaklaştırılırken gözlerden birinde kayma olması halinde göz kaymasından şüphelenilebilir.
Bu farklı derecelere alışmak için gerekecek zaman farklı olsa da bunların hepsi aynı kişi için doğru gözlük olabilir. Gözlük kullanımı kırılma kusurlarının yanısıra özellikle şaşılık tedavisinde de önemli bir yer tutmaktadır. Göz kusuru olan bir kimsede şaşılık da mevcutsa gözlüğün anlam ve önemi daha da artar.
Gözlük Şaşı Yapar Mı? Şaşılık başlangıcı olan kişilerin doktorun önerisi dahilinde gözlük kullanımını aksatması durumunda şaşılık derecelerinde artış gözlemlenmiştir. Hatalı gözlük camları özellikle çocukluk döneminde görmeyi engelleyecek kadar hatalı ise şaşılığa sebep olabilir.
Taşkın, ''Şaşılık, en sık rastlanan göz tembelliği sebebidir. Kayan göz görüntüyü beyne iletmez ve çocuk sadece daha iyi gören gözünü kullanır. Tedavi edilmezse binoküler görme ve stereopsis denen iki gözün birlikte derinlikli görmesi engellenmiş olur ve göz tembelliği gelişebilir.'' dedi.
Şaşılığın ilerlemesine bağlı olarak görme fonksiyonlarında ciddi hasarlar açığa çıkabilir. Bazı kişilerde tedavi edilmeyen şaşılığa bağlı olarak kayma olan gözde komple görme kaybı gerçekleşebilir.
Özellikle felce bağlı geniş açılı göz kayması oluşmadıysa prizmatik gözlükler ile çift görmetamamen düzelebilir. 6 aylık tedavi sonrası kayma düzelmezse ameliyat gündeme alınır. Ayrıca bu 6 aylık bekleme döneminde Botulinum Toksin iğnesi yapılarak ameliyat başarısı artırılabilir ve çift görme azaltılabilir.
Şaşılık cerrahisi süresi müdahale edilecek kas sayısı ile bağlantılı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle 45 dakika veya 1 saat civarında süren ameliyatlardır. Bazı durumlarda ameliyat süresi 1.5 saate kadar uzayabilir.
Şaşılık Ameliyatı Acıtır Mı? Şaşılık ameliyatı sırasında anestezi etkisine bağlı olarak herhangi bir acı veya ağrı hissedilmez. Ameliyat ardından gelen iyileşme sürecinde ise kişiler birkaç gün boyunca batma hissi yaşayabilir.
Şaşılık Ameliyatla Düzelir Mi? Şaşılık ameliyat ile düzelebilen bir sağlık problemidir. Ameliyat sırasında şaşılığa neden olacak kaslar üzerinde ve bu kasları örten dokular üzerinde işlemler uygulanır. %80-90 oranında başarıya sahip olan ameliyat ardından şaşılık kalıcı bir şekilde tedavi edilir.
Diplopi ve paralitik şaşılığı olanlara görme dereceleri ne olursa olsun sürücü belgesi verilmez. 11. Hafif şaşılık ve nistagmusu olanların görme dereceleri 2'inci maddeye uygun ise sürücü belgesi verilir.
Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Mutlaka diğer gözünüzün periyodik olarak göz muayenesini yaptırın. Göz protezi ile ilgili sağlık sorunları ile Oküloplastik Cerrahi adı verilen bilim dalı ilgilenir.
yatay düzlemde her iki gözde ayrı ayrı görme alanı 120 dereceden daha az olamaz. 120 dereceden daha az görme alanına sahip olanlar sürücü belgesi alamaz. İki gözden herhangi birinde 120 dereceden az görme alanı olanlara monooküler sürücü belgesi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri