Bardaklarınızın üzerindeki lekeler ve matlık kaybolunca güzelce durulayın. Matlaşan bardaklarınızı karbonat yardımıyla da parlatabilirsiniz. Bunun için bardağınıza bir miktar karbonat ve su koyun. 1 gün boyunca bekletip güzelce yıkayın. Ayrıca limon kullanarak da bardaklarınızı eski görünümüne kavuşturabilirsiniz.
Eğer evinizde parlatılması gereken bir sürü cam malzeme varsa ve bunlar ilk kez parlatma işlemine tabi tutulacaklarsa, önce bunları bir ölçek su ve bir ölçek elma sirkesinden oluşan bir sıvıda bekletmeniz gerekir. Bir süre sonra bu cam bardakları sirkeli sudan çıkarın ve yumuşak bir bez ile bardakları ovun.
Bir ölçek sirke ve bir ölçek su ile hazırlayacağınız karışıma matlaşan bardaklarınızı koyun ve bir müddet bekletin. Birkaç saat sonra sirkeli sudan çıkardığınız bardakları yumuşak bir bezle ovun. Su izlerinin nasıl bu kadar çabuk yok olduğuna şahit olacaksınız.
Genişçe bir leğen içerisine bir miktar karbonat dökerek su içerisinde erimesini sağlayın. Leğenin içerisine lekeli ve matlaşmış çay bardaklarınızı yerleştirin. Birkaç dakika bekledikten sonra bulaşık süngerinizin sert kısmıyla, çay bardaklarınızı tek tek yavaşça ovalayın.
Temizlemek istediğiniz bardakları ve tabakları geniş, temiz bir mutfak leğeninin içerisine alın. Sirke, karbonat ya da limon tuzu ile birlikte kaynattığınız suyu leğene ekleyin. Su soğuyuncaya kadar temizlemek istediğiniz ürünleri bekletin. Son olarak kireçten arındırdığınız bardakları, tabakları yıkayın.
İlgili 17 soru bulundu
Kireç lekesi inatçı bir lekedir ve her yerde olduğu gibi camlarda da kireç lekesi ile karşılaşmak mümkün olur. Bu nedenle camda kireç lekesi ile karşılaşılması halinde limonlu ya da sirkeli su ile temizlemek en etkili yöntemlerdir. Temiz bir sünger ya da bez kullanarak kireci temizleyebilirsiniz.
Sirke ve su karışımı: Kurumuş kireç lekesini çıkarmak için öncelikle sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin.
Sert Su Kalıntıları Suları sert olan bir bölgede yaşıyorsanız bulaşık makinenizde kireç kalıntıları ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu kalıntılar bardaklarınıza ve tabaklarınıza yapışarak puslu bir görünüme neden olabilirler. Neyse ki bardaklarınızdaki kireç kalıntıları temizlenebilir ve kolaylıkla önlenebilirler.
Sirke ile Bardak Sarılığı Temizleme
Bu suya bir su bardağı sirke eklenir ve karıştırılır. Bekletme: Bardaklar bu sirke karışımında 15-20 dakika bekletilir. Sirkenin asidik özelliği, bardaktaki leke, kireç ve mineral birikintilerini çözer. Durulama: Bekletme işleminden sonra bardaklar alınır ve bol suyla durulanır.
ÇAMAŞIR SUYU YÖNTEMİ
Kimyasal bir ürün olan çamaşır suyunun sık kullanımını tavsiye etmiyoruz ancak iki ayda bir olmak şartıyla bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Çay bardaklarını çamaşır suyunda 3 saat bekletin.
Bir kağıt havlu, bez ya da süngerin üzerine bir miktar aseton dökün ve etiketi çıkarttıktan sonra kalan tortuyu iyice ovalayın.
Limon suyu, sirke, karbonat, bulaşık makinesi deterjanı gibi ürünler, kullandığınız tasarımların üzerine yerleşen lekeleri kolay bir şekilde çıkarmanıza yardımcı olur. Yüksek sıcaklıktan da yararlanarak cam bardakların üzerindeki lekelerin yok olmasını sağlayabilirsiniz.
Bardakları, Tabakları Makine Neden Çizer? Özellikle hazne tam olarak kapanmamış ise ya da yanlış tuz dökümü gerçekleşmişse bu sebepten dolayı bardak ve tabaklar çizilir. Tabii aynı zamanda bulaşık deterjanı bozulmuş ise yine tabak ve bardaklar önemli oranda çizilebilir.
Cam temizliğinde mikrofiber bez ile fazla su alınması gerekmektedir. Camlar sirke, bulaşık deterjanı veya sirke ile temizlenmektedir. Ayrıca cam üzerinde herhangi bir kalıntı var ise cam jiletleri kullanılabilir.
Mikrofiber bez veya gazlı bez gibi yumuşak ve çizilmeye neden olmayan bir bez kullanarak cam yüzeyi silin. Bez fazla ıslak olmamalıdır, sadece nemli olması yeterlidir. Cam yüzey üzerinde hafifçe dairesel hareketler uygulayarak silin.
Oysa karbonatın böyle bir işlevi yok. Karbonat kullandığınızda ortamdaki yağ ve kirleri yok edemezsiniz. Daha da kötüsü, bu yağ ve kirler diğer tabak ve bardaklara yapışarak kirliliğin taşınmasına neden oluyor. Kısaca, karbonat kullandığınızda, makinede yıkama yapmamış oluyorsunuz.
LİMON VE TUZ
Bir tencerenin içerisine bir miktar su ve içerisine bir limon suyu (kabukları ile birlikte de koyabilirsiniz) ve bir miktar da tuz koyup kaynatırsanız bardaklarınızın kaynatma işlemi bittikten durulayıp silebilir ve sonrasında bardaklarınızın pırıl pırıl parladığını görebilirsiniz.
Karbonat ile Bardak Parlatma
Sadece karbonat ve bulaşık süngeri kullanarak bardaklarınızı pırıl pırıl yapabilirsiniz. - 1 yemek kaşığı kadar karbonatı bir kaba koyun ve hafifçe ıslattığınız bulaşık süngerini karbonata iyice sürün. - Ardından bulaşık süngeri ile bardakların her yerini yumuşak bir şekilde ovalayın.
Geniş bir kabın ya da tencerenin içine bardakları yerleştirin ve üzerine sıcak su dökün. Yarım çay bardağı kadar çamaşır suyunu de ekleyip suyun iyice bardakların her tarafına temas etmesini sağlayın. Birkaç saat beklettikten sonra bardakları bulaşık makinesinde yıkayın. Su ve çay izi, puslu görüntüden eser kalmayacak.
Makinenizi yoğun yıkama programında çalıştırmayı deneyin. Yıkama bittikten sonra makinenizin kapağını açın ve buhar çıkışı için 10-15 dakika süreyle havalandırın. Sonrasında kapağı kapatın ve 30 dakika bekledikten sonra tekrar açıp bulaşıklarınızı içinden aldığınızda sorun çözülecektir.
Kireç tortusu özetle, kireçli suyun görünen sonucudur. Bulaşık makinesinden çıkan bardaklar üzerindeki beyaz bir kalıntı, bulaşıklar üzerinde sık sık gördüğünüz su lekeleri ve bulaşık makinenizin kapağı etrafında gri veya beyaz bir birikinti kireç tortusuna işaret eder.
Kurutma işlemi için sıcak hava ile buluşan bulaşıkların üzerinde kalan su damlacıkları sıcakla beraber kurur. Bunun sonunda da başta cam olmak üzere birçok yüzeyde daha mat, lekeli ve damla izlerinin hakim olduğu bir duruş oluşur.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın.
Bir kapta su ile beyaz sirkeyi eşit oranda karıştırın. Bu karışımı bir poşet yardımıyla musluğun üzerine sarın ve birkaç saat bekletin. Sonrasında poşeti çıkarın, musluğu durulayın ve yumuşamış kireçleri bir bez veya fırça yardımıyla nazikçe temizleyin. Limon tuzu da kireç çözme özelliği taşıyan doğal bir maddedir.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri