Matrah ve vergi artırımı dolayısıyla ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet kabul edilmeyecek, indirim, mahsup ve iade konusu yapılmayacaktır.
* Geçici 1 inci maddesine göre, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları 2022 yılına ait zararların tamamı 2023 yılından itibaren izleyen yıl karlarından mahsup edilmeyecektir.
Matrah artırımında bulunulmayan vergi türleri için inceleme yapılabilir. Üçüncü kişilerle ilgili olarak karşıt incelemeler yapılması, mahkemelerce belli konulara bakılması veya bilirkişilerce ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle defter ve belgeler incelenebilir.
Bu mükelleflerin gelir veya kurumlar vergisi bakımından matrah artırımı yapmadan KDV artırımından faydalanmaları mümkün değildir. Bu durumların hepsinde KDV artırım imkanından yararlanmak için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunmak zorunludur.
7326 sayılı Kanunun 5'inci maddesi hükümleri uyarınca katma değer vergisinden vergi artırımında bulunulması, artırımda bulunulan yılın sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden incelenmesine engel değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacak ve tahsil olunmayacaktır. Matrah ve vergi artırımı dolayısıyla ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet kabul edilmeyecek, indirim, mahsup ve iade konusu yapılmayacaktır.
Matrah artırımı, yukarıda da söz edildiği gibi, vergi incelemesinden muaf tutulmanın bir yoludur. Bu sayede eksik evrak veya belgeye dair bir şüpheniz varsa, uzun ve yorucu işlemlerle zaman kaybetmek istemiyorsanız matrah artırımı yaparak şirketinizi incelemeden muaf hale getirebilirsiniz.
İlave edilecek Katma Değer Vergisi satırlarında yer alan tutarlar hesaplamaya dahil edilmeyecektir. Mükellefler KDV artırımında bulunurken bazı durumlarda gelir veya kurumlar vergisinde artırılan matrahın %18'i ile karşılaştırma yapması gerekmektedir.
Matrah artırımı vergi incelemesini engeller
7440 sayılı kanun uyarınca matrah ve vergi artırımında bulunulması, matrah ve vergi artırımında bulunulan yıllar için gelir vergisi, kurumlar vergisi ve katma değer vergisi yönünden vergi incelemesi ve tarhiyatı engeller.
Matrah artırımı genel itibariyle, geçmiş yıllara ilişkin olarak vergi matrahlarında belirli bir oranda artırım yapılması sonucunda yapılan ilave vergi ödemesi ile yapılabilecek vergi denetlemelerinden muaf tutulmayı sağlayan bir uygulama olarak tanımlanabilir.
Matrah ve vergi artırımı nedir? Matrah ve vergi artırımı, Maliye Bakanlığı'nca yapılacak vergi denetlemelerinden ilave vergi ödeyerek muaf tutulmanızı sağlayan uygulamadır. Geçmiş yıllara yönelik olarak vergi beyanlarınızı belirli bir oranda artırdığınız zaman vergi denetlemesinden muaf olabilirsiniz.
KDV artırımı mükellefleri özel esaslardan çıkartır mı? Evet, Maliye, KDV artırımı yapan ve artırım nedeniyle hesaplanan verginin tamamını ödeyen veya teminat gösteren mükellefleri özel esaslardan çıkarıyor.
Vergi ve Matrah Artırımından Kimler Faydalanamaz? Şu mükellefler vergi ve matrah artırımı yapamaz: Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, defter sayfalarını başka bir sayfa ile değiştirenler, belgelerin asıl ya da suretlerini sahte olarak düzenleyenler, bu konulardaki incelemeleri devam edenler.
7440 Sayılı Kanun uyarınca, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararlarının % 50'si, 2022 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilemeyecektir.
Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
-Matrah artırımları kapsamında tahakkuk eden vergiler %10 indirimli olarak 30.06.2023 tarihine kadar peşin veya %9 faizli olarak 12 eşit taksitte ödenebilecektir.
MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
2022 yılına ilişkin matrah artırımında bulunan mükelleflerin zararlarının tamamı 2023 ve sonraki yıllarda mahsup edilemeyecektir. 2022 yılına ait yıllık beyannamelerde hesaplanan vergilerinden mahsup edilemeyen geçici vergiler iade edilemeyecektir.
2022 yılına ait gelir/kurum matrah artırımı mükellefin; 2018-2021 yılları için de matrah artırımı yapacak olması halinde 2022 yılı da eklenmek suretiyle toplu olarak tek beyannamede beyan edilecektir. 2022 yılı matrah artırımının ayrı bir beyanname ile beyan edileceği yönünde bir belirleme bulunmamaktadır.
Kurumlar Vergisi için örnek bir hesaplama yapalım:
2021 yılı matrah artırımı: 1.000.000 TL x %20 = 200.000 TL. Bu tutar, 260.000 TL asgari artış tutarından daha az. Bu sebeple asgari artış tutarı olan 260.000 TL artış, vergi hesaplamasında dikkate alınacak.
Bu satışlar nedeniyle hesaplanan KDV'nin 1 no.lu KDV beyannamesinin "Matrah" kulakçığındaki "İlave edilecek KDV" satırına yazılmak suretiyle beyanı mümkün değildir.
mükellefler de matrah artırımından faydalanabileceklerdir. ile geçici vergi hesaplanmayacak olup, tüm vergi türlerindeki matrah/vergi artırımı dolayısıyla tahakkuk eden vergilerden herhangi bir indirim yapılmayacaktır. edilemeyeceği gibi gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde KKEG olarak dikkate alınacaktır.
Satış faturalarının KDV hariç tutarlarının 1 aylık zaman dilimindeki toplamı KDV matrahı olarak adlandırılır. Bazı ürünlerde KDV'ye ek olarak özel tüketim vergisi yani ÖTV uygulanır. Bu tür ürünlerde hesaplanan ÖTV, KDV matrahına dâhil edilmez.
Kanuna göre matrah artırımı; 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin olarak gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisi ve bazı gelir ve kurumlar vergisi stopajları için yapılabilecektir. Matrah artırımında bulunulan yıl için daha sonra vergi incelemesi ve cezalı tarhiyat yapılmayacaktır.
Verilmiş olan KDV beyannamelerindeki hesaplanan KDV tutarları toplanacak ve beyanname verilen ay sayısına bölünerek ortalama tutar bulunacaktır. Bulunan bu ortalama tutar 12 ile çarpılmak suretiyle 1 yıla iblağ edilerek vergi artırımına esas olacak Yıllık Hesaplanan KDV tutarına ulaşılacaktır.
Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce verilen; yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannamelerin her biri üzerinden bin lira damga vergisi ödenmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri