Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Basitçe yapabileceğimiz tarifi ise şu: bir avuç gül (kırmızı veya pembe) yaprağını şeker, bal veya tatlandırıcı ile on dakika kadar ovun. Orta boy derin bir kaba koyun. İçine bir limon suyu ve kaseyi dolduracak kadar içme suyu ekleyip kabın ağzını kapatın veya streçleyip buzdolabına kaldırın.
Suyu ve şekeri tencereye alın. Altını açıp şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynatın.
İlgili 17 soru bulundu
Şekerli suyu tam 10 dakika kaynattıktan sonra çeyrek limonun suyunu içerisine ilave edin. 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatıp, soğuması için ayrı bir yere koyun. Soğuyan şerbeti, sıcak tatlının üzerine dökebilirsiniz.
Şerbet Yapılışı:
Suyu ve şekeri tencereye alın. Orta hararetli ısıda, şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra altını kısıp, 15 dakika daha kaynatın.
Bal sağımı ve bal arılarının bal ürettikleri dönemlerde koyu şerbet ile besleme yapılmaz. Genellikle sıvı şerbetle yemleme ilkbahar ve sonbahar da yapılır, koyu şerbet ise sonbaharın sonunda kışa girmek için yapılan beslemede kullanılır.
Şerbetler; serinletici, susuzluğu giderici, yemek yerken de içildiği gibi çeşitli hastalıklarda ve geçiş dönemlerinde de en yaygın olarak içilen bir içki grubudur. Şerbet sadece bir içecek değil aynı zamanda da sosyolojik bir olgudur.
Bugün her ne kadar günlük şehirli yaşamlarımızda çok yer tutmuyor olsa da, şerbet, mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Çeşit çeşit baharatlardan, meyvelerden, otlardan veya çiçeklerden yapılabilen bu lezzet, yüzyıllar boyunca ferahlamak, serinlemek ya da ısınmak için tercih edilen başlıca içecek olmuştur.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
Baklavaya şerbet sıcak mı dökülür soğuk mu dökülür sorusunun yanıtı sizin nasıl bir baklava istediğinize bağlıdır. Kıtır kıtır bir baklava isterseniz baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava fazla yumuşak olur.
Şerbetin kristalleşmesini ve tatlının şekerlenmesini limon engellemektedir. Bu sebeple şerbetin içerisine ekleyeceğiniz limon suyu oldukça önemlidir. Limon suyunu şerbetin içerisine eklerken dikkat etmeniz gereken nokta ise şerbetin tamamen su kıvamında olduğu zamandır.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Demirhindi meyvesi, vişne, nar, mandalina, ginseng, meyan balı, çiçek balı, arı sütü, keçiboynuzu, sahlep, limon, tarçın, demir dikeni, şeker ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Yılbaşlarında ve 14 Şubat sevgililer gününde özel yapılır.
Kaynar (Lohusa Şerbeti) Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm tane ve kabuk baharatlar ayrı ayrı 4 veya beş parçaya ayıracak kadar iri dövülür, daha sonra dövdüğümüz malzemeleri suyu şekeri koyup 3 saat kaynatıyoruz daha sonra soğuyunca süzüyoruz. Sıcak olarak bardaklara koyulur. Üzerine iri dövülmüş ceviz serpilerek ikram edilir.
Şerbet Tatlıya Sıcak mı, Soğuk mu Dökülür? Tıpkı şerbet malzemeleri gibi şerbetin sıcak ya da soğuk olması da tatlının çeşidine bağlıdır. Ancak genelde biri sıcaksa, çekmesi için diğerinin de soğuk olması gerekir. Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız.
Baklava şerbeti ölçüsü ve kıvamı nedir? Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Çubuk tarçın ve karanfil 500 ml kadar suda iyice kaynatılır. Kaynayan bu şerbetten sürahiye 1 su bardağı koyup içinde şekeri eritiyoruz( ben 1 su bardağı kullandım) Eee şerbet dediğin bol şekerli olur:) Üzerini içme suyuyla tamamlayıp gıda boyasını damlatıp şöyle bir karıştırıyoruz. Buz atıp soğuk servis edebilirsiniz.
“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
Hazır Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır? Şerbeti için tenceremize suyumuzu ve şekerimizi koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca limon suyunu damlatıp biraz daha kaynatıyoruz sonra altını kapatıyoruz. Borcama dizdiğimiz şekerparelerimizin üzerine sıcak şerbeti döküyoruz.
Uzun Süre Şekerlenmeyen Şerbet Tarifi Nasıl Yapılır? Malzemeleri düdüklü tencereye koyun. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynatın ve kapatın. Aylarca beklesin şekerlenmez.
Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Şerbet kaynamaya başladıktan sonra kabarcıklar 20 dakikadan sonra artmaya başlıyor. Kabarcıklar arttıktan sonra ve kalınlaşmaya başladıktan sonra daha da çok olduğu görülecektir kabarcıkların. Şerbeti kepçeyle alıp tencereye boşaltacağız en son damla ağır ağır tencereye damladığında şerbetin kıvamı olmuş demektir.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri