(1) Matvî Kıyas: Genellikle iki önerme ile yapılan bir kıyastır. Bu önermelerden biri öncül diğeri sonuçtur. Bu durumda öncüllerden biri atılmıştır. Matvî kıyas bazen tek bir önermeden ibaret olabilir.
Önce gelen kıyasın sonucu sonra gelen kıyasın büyük önermesi olursa buna ileriye giden zincirleme kıyas, önce gelen kıyasın sonucu sonra gelen kıyasın küçük önermesi olursa buna geriye giden zincirleme kıyas adı verilir. İleriye giden zincirleme kıyas örneği; Bütün canlılar varlıktır. Bütün B'ler A'dır.
2.1.
Öner, “kıyas çeşitleri” başlığı altında, içerisinde bulundurduğu önermenin sayısına göre, iki öncül ve bir sonuçtan yani üç önermeden meydana gelen “basit kıyaslar” ve ikiden fazla öncülden meydana gelen “bileşik kıyaslar” olmak üzere kıyasları ikiye ayırır.
Tasım veya kıyas (Eski Yunanca: συλλογισμός) mantıkta, birisi orta terim olmak üzere "öncül" adı verilen iki önerme ile bu iki öncülden zorunlu olarak çıkarsanan ve ardıl adı verilen üçüncü bir önerme biçimde ifade edilen ya da edilebilen kanıttır.
Aklın bilgi ile ilgili iki temel işlevinden biri tanımlamak diğeri kanıtlamaktır. Kanıtlamalar; tümdengelim, tümevarım ve analoji olarak üçe ayrılır. Kıyas ise tümdengelim olan kanıtlama türünün adıdır. Kanıtlama yapmanın en temel formu olan kıyas sistemini ilk defa vaz eden, mantık biliminin kurucusu Aristoteles'tir.
İlgili 44 soru bulundu
Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir.
Çok bilinen ve kullanılan bir yöntem olarak kıyâs ma'a'l-fârık, asıl ile fer' arasında, illet birliğinin kurulamama- sı olarak tanımlanmış ve bunun kıyasın sahihliğine olumsuz yönden etkisi bakımından kavâdih/ tan' olarak kabul edilip edilmeyeceği tartışılmıştır.
1. Zincirleme Kıyas: İlk önermenin yüklemi ikinci önermenin konusu ve bu ikinci önermenin yüklemi ise üçüncü önermeni konusu olarak ilerliyor ve sonuç önermesi de ilk önerme ile ilgili olarak bir hüküm ihtiva ediyorsa buna zincirleme kıyas deniyor.
Basit kıyaslar; sonucun öncüllerde anlam bakımından bulunup da şeklen bulunmamasına göre kesin kıyas, sonucun aynı yahut karşıt hali (nakizi) öncüllerde hem anlam bakımından hem de şekil bakımından bulunmasına göre de seçmeli kıyas15 diye ikiye ayrılır.
Yüklemli kesin kıyas ise yüklemli önermelerle kurulan ve sonuç önermesi öncüllerde anlam olarak bulunan fakat şekil olarak bulunmayan bir kesin kıyastır. bütün şekillerin geçerliliği açıkça görülemediği gibi ispatlayıcılık bakıY mından da aynı değerde oldukları söylenemez.
olayın hükmünü, aralarındaki ortak illet sebebiyle, hakkında nass bulunmayan bir olaya uygulamak" şeklinde tanımlanmaktadır." Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi fıkıhtaki kıyasın dört rüknü bulunmaktadır: Asl, fer', illet ve hüküm.
Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
Burada “haramlık” hüküm, “şarap içme” konusu asıl, “sarhoş edici olma” vasfı ise illettir. Bu illetteki ortaklık sebebiyle sözgelimi bira içmek şarap içmeye kıyas edildiğinde bira içmenin de haram olduğu sonucuna ulaşılır. Bu kıyasta “bira” fer' olmaktadır.
beş san'atın sonuncusu olarak ele almış ve onu en değersiz (ednâ) kıyas olarak tanıtmışlardır. Bu değersizlik, muğâlata şeklinde kurulan kıyasın, ilk bakışta gerçek kıyasmış gibi gözükse de aslında, biçim ve içerik yahut da hem biçim hem de içerik yönünden bozuk ve aldatıcı oluşundan ileri gelmektedir.
Basit kıyaslar iki öncül ve bir sonuçtan oluşmasına rağmen, günlük yaşamda kullandığımız Çıkarımlar ya daha az ya da daha fazla önermeden oluşur. Bu nedenle klasik kıyas biçimlerine uymazlar. Bu kıyaslara düzensiz kıyas adı verilir.
Bitişik Şartlı Kıyaslar: Bir öncülü bitişik şartlı, diğer öncülü ise yüklemli önermeden oluşan kıyaslardır.
Kira sözleşmesine kıyâs edilirse, vakıf sözleşmesinde (vakfiye) belirtilmemiş olsa bile, irtifak hakları vakıf kapsamına dâhil sayılacaktır. İslam Hukukçuları, vakfın alım-satım sözleşmesine kıyâs edilmesini “açık/zâhir/celî kıyâs”; kira sözleşmesine kıyâs edilmesini ise “kapalı/hafî kıyâs” olarak isimlendirmişlerdir.
Birinci kural: Terimlerin sayısıyla ilgili olan bu kurala göre, kıyas üç terimle yapılmış olmalıdır. Bu terimler küçük terim, büyük terim ve orta terim adlarıyla adlandırılırlar.
Geçerli bir kategorik kıyas üç önermeden meydana gelir; biri ispatlanan so- nuç, diğer ikisi de öncül denilen ve sonucu ispatlayan önermelerdir. Yine her kıyasta üç terim vardır; sonucun öznesi, yüklemi ve her iki öncülde de bulunması zorunlu olan orta terim.
Ana Eklem ve Bileşenlerin Belirlenmesi
Bileşik önermeleri oluşturan o önermelere önermenin ana bileşenleri denir. Önerme ekleminden önceki önerme ön bileşen, sonraki önerme art bileşen adını alır.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Kıyas, belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veya duruma uygulanmasına denir.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Kıyas-ı mukassem (bölünmenin ölçülmesi) Türkçe Sözlük'te “ikilem” demektir. Bu terkip Arapça ḳiyâs “ölçmek / ölçü” ve muḳassem “bölünmüş” kelimelerinden oluşmaktadır. Arapçada kıyasımukassem'e ḳiyâs aḳren نَرْقَأ ْساَيِق veya mudile ةَل ِضْعُم denir.
İlişkilendirilme açısından kıyasın çeşitleri şu şekilde tespit edilmiştir: • Ortak özelliğin fer' de asıldan daha açık olduğu durumlarda evlâ kıyas, denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri