Ülkemizde yasal mevzuat açısından serbest eczanelere ilaçlar geri döndürülemez ayrıca kullanılmayan reçeteli ilaçlar, başka hastalara da verilemez.
"Eczane eczacıları olarak her türlü kontrolünü, denetimini yaptığımız ilaçlarımızı, vatandaşlarımıza verdikten sonra, halk sağlığını ve eczanelerimizdeki ilaç kalitesini korumak açısından geri almamız mümkün değildir.
Düzenleme ile evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlar eczanelere verilecek. Eczanelerde toplanan atık ilaçlar, kayda alındıktan sonra bertaraf tesisine gönderilecek.
Katılım paylarını geri alabilmem için hangi belgeler ile müracaat etmeliyim? Başvuru sahiplerinden katılım payı ile ilgili herhangi bir belge veya evrak talep edilmeyecektir. Sadece kimlikleri ile ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
Eczaneler arası ilaç takası toptan satış sayılmaz. Ancak ilaç takası sadece aynı il içerisinde faaliyet gösteren eczaneler arasında yapılabilir.” denilerek takasın aynı il içerisinde bulunan eczanelerce yapılması mümkün kılınmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Çoğu ilacı imha etmenin en iyi yolu, onları resmi bir ilaç geri alma tesisine götürmektir. İlaç atıkları, üzerinde “Atık İlaç” ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine götürülmeli veya götürülmesi sağlanmalıdır.
Ecza Deposundan İlaç Alabilir mi? Ülkemizde geçerli olan yönetmelik kapsamında ecza depolarının perakende satış yapması yasaktır. Bununla birlikte Türkiye'de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların doğrudan şahsi kullanım amacıyla yurt dışından temin edilmesi bu yasağın dışında kalmaktadır.
Kontrol edilmesi ve devamlı ilaç kullanılması gereken bir hastalıktır. Bu nedenle rapor iptali söz konusu olamaz.
Eczaneler --> Reçete Silme
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
İlaç katılım payları genelde ilaçların alındığı tarihi takip eden ödeme dönemindeki aylıklardan kesilir. Bazen birkaç ay sonra da kesilebilir.
Kullanım ömrü dolmuş, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturabilecek atık ilaçlar, artık Aile Sağlığı Merkezlerinin içine kurulan 'evsel atık ilaç toplama noktaları'nda biriktirilecek.
İlaç yazdırılıp alınmazsa ne olur? Reçete 4 gün içinde işleme konulmazsa, geçerliliğini yitirir. Bu durumda ilacın tekrar yazdırılması ya da eczaneden ücreti mukabilinde alınması gerekir.
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Doktorun yazdığı reçeteyi 4 gün içerisinde kullanmanız gerekecektir. Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
CEVAP 13) Sağlık hizmet sunucusunca oluşturulan e-reçeteler, Medula Eczane Reçete Web Servislerinin Kullanım Kılavuzunda belirtilen SGK'dan sil metodu ile MEDULA sisteminden silinebilmektedir. Ancak eczaneden karşılanmış olan e-reçeteler hekim tarafından MEDULA sisteminden silinemez.
MADDE 7 – (1) Yazılan reçetenin kullanım süresi bir aydır. Bu süre içerisinde kullanılmayan reçeteler geçersizdir.
Kurumdan yapılan açıklamada, "Daha önce 31 Aralık 2022 tarihine kadar süreleri uzatılmış tüm ilaçların rapor süreleri, 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatılmıştır" denildi.
Rapor üzerinde gerekli tüm onaylar yapıldığında, ekranda “rapora ait tüm onaylar tamamlanmıştır. Ödeme MOSİP'e aktarılabilir” ibaresi yer alacaktır. Eğer onayın iptali için “onay iptal” tuşuna basılırsa, onayın iptal gerekçesi açılan ekrana yazılarak kaydedilecektir. Bu gerekçenize göre ipc olur/olmaz belirlenecektir.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, aktarıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanır.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
Yetkinin ötesinde, eczacılık mesleğinin gereklerinden biri olarak eczacı, hekimin hastasına reçete ettiği ilaçları, bilimsel bilgiye dayanarak, o ilacın o anda bulunmaması, hastanın ödeme gücü, sosyal güvenlik olanakları gibi koşulları dikkate alarak eşdeğer bir ilacı verebilir.
MADDE 5 – (1) Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Serbest eczaneler ancak bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri