Diploma Eki, Diplomanın Avrupa'da geçerli olmasını sağlar mı? Diploma Eki ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarınca verilen diplomaların başka ülkelerde otomatik olarak tanınmasını sağlayan bir “tanıma/geçerlilik/denklik belgesi” değildir. Diploma Eki almak, diplomanın başka Avrupa ülkelerinde geçerli olmasını sağlamaz.
El-cevap: Bir AB ülkesinden mezun olduğunuzda diplomanız diğer AB ülkelerinde zaten geçerli. Diploma geçerliği için mavi diploma diye lanse edilen ekstra bir evraka ihtiyacınız yok ki bu mavi diploma diye bilinen diploma ekinin de böyle bir iddiası yok zaten.
Mavi Diploma, sadece Türkiye'de değil, başta Avrupa Birliği ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede uluslararası alanda tanınmakta ve geçerliliğini sürdürmektedir. 2023 Yılı itibariyle Mavi Diplomanın geçerli olduğu Avrupa ülkeleri şöyle sıralanmaktadır: Almanya. Avusturya.
Mavi Diploma alan mezunlar, yurt dışında daha kolay anlaşılan ve kıyaslanabilen bir diplomaya sahip olurlar. Mavi Diploma almaya hak kazananlar, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde eğitimlerine devam edebilirler.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Öğrencinin aldığı eğitimin ve diplomanın AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösterir.
İlgili 34 soru bulundu
Mavi diplomanın geçerli olduğu Avrupa ülkeleri Almanya, Fransa, Avusturya, Litvanya, Belçika, Malta, Letonya, Estonya, Hırvatistan, GKRY, Danimarka, Çekya, Polonya, Hollanda, İspanya, İrlanda, Finlandiya, Lüksemburg, İtalya, İsveç, Romanya, Macaristan'dır.
Mavi diploma veren üniversiteler var, AB'de bu diplomalar kabul görüyor. Peki akreditasyonun mavi diplomayla farkı ne? akreditasyon, üniversitedeki bölümün avrupa standartlarına denk olup olmadığını belirtir. denkse o üniversite o bölümden mezun olanlara mavi diploma verebilir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Lisans mezunusun, evet hemen hemen istediğin her ülkede yükseklisans yapabilirsin.
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
YÖK'ün tanıdığı ilgili kurumlardan mezun olduktan sonra ise denklik başvuru yapılması gerekir. Online başvuru yapmak mümkündür ve kişi isterse YÖK'ün resmi sitesinden, isterse de e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilir. YÖK tarafından yürütülen inceleme süreçleri sonrasında ise Denklik belgesi alınır.
Eğitim sürecinden sonra yurtdışında kalıp orada bir iş bulmak ve çalışmak isteyen öğrenciler için iş bulma sürecinde de büyük bir kolaylık oluşturmaktadır. Mavi diploma olmadan yurt dışında çalışmak yerine mutlaka eğitim gördüğünüz okuldan mavi diploma almalısınız.
10. Diploma Denklik Belgesi nedir? Denkliği talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir. 11.
3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
Eğer diploma Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmıyorsa Türkiye'de hiçbir geçerliliği yok. Yurt dışından mezun olan kişi, diplomasını Türkiye'de de geçerli hale getirmek istiyorsa YÖK'ten Diploma Denklik Belgesi alması gerekiyor.
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Diploma eki (Diploma Supplement) yükseköğretim diplomasına ek olarak verilen bir belgedir. Diploma eki diplomanın tamamlayıcısıdır ve diplomadan ayrı olarak bir geçerliliği yoktur. Bologna Süreci'yle ortaya çıkan diploma eki verilmesinin temel sebebiyse uluslararası saydamlığı pekiştirmektir.
Yani kisaca diyorlar ki, Egitim Bakanligi yabanci ulkelerde alinan dereceleri ya da yeterlilikleri degerlendirmemektedir ve ABD'de bu degerlendirmeyi yapan bir otorite de yoktur. Eger bir ogrenciyseniz diplomalarinizin ya da derslerinizin akredite olup olmadigina basvurdugunuz universite ya da enstitu karar verecek.
Europass Hareketlilik başvurusu şu ülkelere yapılabilmektedir: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Hollanda, Norveç, Portekiz, ...
Yükseköğretim diplomaları, AB ülkeleri arasında otomatik olarak tanınmaz. AB ülkeleri kendi eğitim sistemlerinden sorumludur ve başka bir ülkede edinilen akademik yeterlilikleri tanımama da dahil olmak üzere kendi kurallarını uygulamakta özgürdür.
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Akreditasyon denklik demektir. Fakultelerin egitim seviyelerinde denklik ve belirli bir standarti saglamak icin yapilan bir uygulamadir.
Mavi Diploma almak için önceliğiniz Avrupa standartlarında eğitim veren bir üniversiteden mezun olmaktır. Kısacası staj, seminer, tez vb. tüm aşamaları başarıyla geçmeniz gerekiyor. Mavi diploma almak için en önemli diğer şart ise, YÖK tarafından belirlenen akademik yıl içinde mezun olmaktır.
Mavi diploma Avrupa Birliği ülkelerinde geçerlidir. Ayrıca Avrupa Birliği standartlarında bir eğitim aldığınızı belirtmesi açısından Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Çin, Ukrayna ve Japonya gibi ülkelerde başvurunuza artı bir değer katacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri