Halk arasında sıklıkla mavi göz diye ifade edilen, bilimsel adıyla mavi sklera adı verilen durum vücutta ya da gözde bazı sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilen bir bulgudur. Yani mavi göz (mavi sklera) kendi başına bir sorun olmaktan ziyade başka sorunların habercisi ya da bulgusu olması açısından önemlidir.
Renkli gözlü olmak bir hastalık mıdır? Açık renkli gözlere sahip olmak bir hastalık değildir ve toplumdaki bazı yanlış kanıların aksine açık renkli gözlü kişilerin koyu renkli gözlü kişilere göre daha çok göz hastalıklarına yatkın olduğu anlamına gelmez. Fakat göz rengini etkileyen çeşitli bozukluklar tanımlanmıştır.
Mavi göz. Mavi göz: Bu renk yeni bir mutasyona dayanır. Yaklaşık beş bin yıllık bir genden kaynaklanır. İris melanin az içerdiğinden dolayı gözler mavidir.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olması anlamına geliyor. Her iki gözün iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de farklı renklerde oluyor, yani heterokromi durumu ortaya çıkıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Yeşil göz rengi dünyada bulunan en nadir renktir ve dünya nüfusunun yaklaşık % 2'sinin yeşil renkli gözlere sahip olduğu tahmin edilmektedir. Yeşil göz en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da yaygın olarak bulunmaktadır.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Fakat dünya üzerinde hiç kimse 10.000 yıl önce mavi göze sahip değildi. Dünyadaki herkes kahverengi gözlere sahipti. Sonrasında 6.000 ila 10.000 yıl önce, Karadeniz dolaylarında bir kişi, göz renginde ufak bir gen mutasyonu geçirdi. Bu mutasyon ile insan ırkında bilinen ilk mavi gözlü kişi oldu.
Mavi gözlü kişiler enerji dolu , durağanlığı sevmeyen , karar verme kabiliyeti güçlü , eli açık kişilerdir . Biraz hayalperesttirler bu nedenle gerçekleri görmekte zorlanırlar.Genellikle çevreleri tarafından çok sevilirler. Mavi gözlere sahip insanlar diğerlerine göre daha çekicidir .
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Yaşamın ilk birkaç yılında, iriste daha fazla melanin birikerek mavi gözlerin yeşile, elaya veya kahverengiye dönmesine neden olabilir. Gözleri maviden kahverengiye dönen bebeklerde önemli miktarda melanin gelişir.
Yani gökyüzünün maviye dönüşmesiyle hemen hemen aynı nedenlerden dolayı yansıma sonucunda bir mavi renk oluşur. İrislerde mavi pigmen yoktur. Orjinalinde aslında tüm insanlar kahverengi gözlüydü. Ancak Karadeniz Bölgesi'nde 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşanan bir genetik hata sonucunda ilk mavi gözlü insan dünyaya geldi.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Mavi göze sahip ilk insanın 10 bin yıl önce Avrupa'da yaşadığına ve tüm mavi gözlü insanların aynı mutasyona uğradığına inanılıyor. Bu gen mutasyonunda göz renkleri değişirken cilt tonunu belirleyen pigmenler aynı kalıyor.
Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır. Ancak renkli gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bebekleri olabileceği gibi, kahverengi gözleri olan anne babanın renkli gözlü bebekleri de olabilir.
YANLIŞ: Kahverengi gözlü iki ebeveynin mavi gözlü bir çocuğu olamaz. DOĞRU: Doğacak bir çocuğun göz rengini ebeveynlerinin göz renklerinden tahmin etmeye çalışmak doğru bir yaklaşım olamayabilir. Mevcut kalıtım çalışmaları, göz renginden 16 kadar farklı genin sorumlu olduğunu göstermiştir.
Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
Bebekler ilk doğdukları zaman gözleri gri-mavidir ve ne zaman değişeceğini merak edenler, bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur diye sorar. 50 günlük bebeğin göz rengi değişir mi diyenlerin, çocuk doğduktan 1 ay sonra farklılaşmaya başladığını görmeleri mümkündür.
World Atlas'ın verilerine göre, kahverengi göz rengi, insan nüfusunun yüzde 70 ila 79'unu kapsayan en yaygın göz rengidir. Mavi, dünya çapındaki insanların yüzde 8 ila 10'unda yaygın ikinci ve ela ve kehribar her ikisi de yüzde 5'inde görülüyor.
Soğuk algınlığı zamanlarında zencefil ve imon ikilisine katılan bal, kahvaltıların da vazgeçilmezi. Vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında cesur bir şovalye gibi güçlü olan bal, zamanla gözlerimizin daha açık ve doğal bir renk kazanmasına zemin hazırlar.
Hazel lensler, doğal göz renginizi değiştirerek veya vurgulayarak gözlerinize yumuşak bir ve çekici bir ton katan renkli kontakt lenslerdir. Hazel, genellikle yeşil ve kahverengi tonlarının mükemmel bir karışımını temsil eder. Bu lensler, kişinin gözlerini daha çekici hale getirirken doğal bir görünüm sağlar.
Gri Gözler Çok Nadirdir
Büyük ihtimalle gri gözlü pek çok insan tanımıyorsunuzdur. Nüfusun sadece %1'inin gri gözleri var ve o zaman bile gri gözlere sahip olmak için temel olarak Avrupa kökenli olmanız gerekiyor. Avrupa içinde bile, gri gözleri olan Kuzey ve Doğu Avrupa'dan insanlar olma olasılığı daha yüksektir.
Özellikle vatandaşlar arasında çakır gibi oğlan şeklinde cümle içinde kullanılan çakır kelimesi, Türkçede en fazla kullanılan kelimelerin başında gelmektedir. Ancak çakır kelimesinin gerçekte ne anlama geldiği ve ne amaçla kullanıldığı pek bilinmiyor. Çakır kelimesi hareli ela ve açık mavi göz anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri