4. Doğumda mavi olan gözler yaşam boyunca gözlerin mavi olacağı anlamına gelmez. İnsan gözü, doğum anında tam yetişkin pigment miktarına sahip değildir. Bu nedenle, birçok bebeğin gözleri mavidir, ancak göz erken çocukluk döneminde geliştikçe ve iriste daha fazla melanin üretildikçe göz rengi değişir.
Göz rengi mavi yada yeşil olan bebeklerin gözleri ilerleyen süreçlerde kahverengi olabilir.Yine göz rengi koyu bir renk olarak görünen bebeklerin de ilerleyen süreçlerde göz renkleri açık bir renge dönüşebilir.
Evet, göz rengi değiştirme kalıcı olarak mümkün. Öte yandan, bu “evet” yanıtını alıp erkenden sevinmek de doğru değil.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir.
Mavi gözlerin oluşmasına sebep olan bu genetik mutasyon, HERC2 adlı bir genden kaynaklanıyor. Bilim insanları, kahverengi göz pigmentini oluşturan OCA2 geninin, mutasyona uğrayarak HERC2 genine evrildiğini öne sürdü.
İlgili 45 soru bulundu
Yaşamın ilk birkaç yılında, iriste daha fazla melanin birikerek mavi gözlerin yeşile, elaya veya kahverengiye dönmesine neden olabilir. Gözleri maviden kahverengiye dönen bebeklerde önemli miktarda melanin gelişir.
4. Doğumda mavi olan gözler yaşam boyunca gözlerin mavi olacağı anlamına gelmez. İnsan gözü, doğum anında tam yetişkin pigment miktarına sahip değildir. Bu nedenle, birçok bebeğin gözleri mavidir, ancak göz erken çocukluk döneminde geliştikçe ve iriste daha fazla melanin üretildikçe göz rengi değişir.
Yeşil göz rengi dünyada bulunan en nadir renktir ve dünya nüfusunun yaklaşık % 2'sinin yeşil renkli gözlere sahip olduğu tahmin edilmektedir. Yeşil göz en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da yaygın olarak bulunmaktadır.
Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
Soğuk algınlığı zamanlarında zencefil ve imon ikilisine katılan bal, kahvaltıların da vazgeçilmezi. Vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında cesur bir şovalye gibi güçlü olan bal, zamanla gözlerimizin daha açık ve doğal bir renk kazanmasına zemin hazırlar.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Göz renginin değişme olasılığı kişilerin oldukça merak ettiği bir konudur. Göz renginin değişmesi imkansız bir durum değildir. Göz renklerinin değişmesi tamamen yaşla ilgili bir konudur. Yaş ilerledikçe renk tonlarında değişim gözlenebiliyor.
Çakır göz, genellikle mavi, yeşil veya gri tonlarındadır ve nadir olarak görülür. Bu göz rengi, iris adı verilen gözün renkli bölümündeki melanin pigmentinin düşük seviyeleri nedeniyle oluşur.
Bebeklerin gözleri yeni doğduklarında genellikle gri-mavi renktedir. Ancak zamanla -genellikle bir yaşına kadar- göz renkleri değişir. Saç rengi de genellikle bebekler büyüdükçe koyulaşır.
Sonuç: Kahverengi Gözlerin Gerçekten Yeşile Dönüşebilmesi
Göz rengi genellikle anne ve babadan gelen genlerin kombinasyonuyla belirlenir ve daha sonra büyük ölçüde değişmez. Ancak, bazı insanlar yaşlandıkça hafif bir değişiklik fark edebilirler.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
Göz rengi yaşla birlikte değişebilir. Bu, Kafkas nüfusunun yüzde 10 ila 15'inde (genellikle açık göz rengine sahiptirler) gerçekleşir. Mesela, bir zamanlar kahverengi olan gözlerin artık ela olması ya da ela gözlerin yaşlandıkça koyulaşması gibi.
Eğer anne yeşil gözlü baba mavi gözlü ise, bebeklerin göz rengi ya yeşil ya da babanın göz renklerine benzeyerek mavi olacaktır. Büyükanne ve büyükbaba mavi gözlü ise, bebeğinizin mavi göz renkli olma olasılığı yüksektir. Bu durum büyükanne ve büyükbabanın ebeveynlerine kadar gidebilir.
Bebeğin gerçek göz renginin oluşması, bebeğin doğumundan itibaren 6 ile 12 ay arasında olacağı ifade edilir. Diğer bir değişle bebek doğduğunda gözleri mavi renkte olsa bile, bu renk zaman içerisinde bebek büyüdükçe kahverengi, siyah, yeşil ve tonlarında bir renge dönüşür.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Göz rengi, bir kişinin genlerindeki varyasyonlarla belirlenir. Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir.
Yani gökyüzünün maviye dönüşmesiyle hemen hemen aynı nedenlerden dolayı yansıma sonucunda bir mavi renk oluşur. İrislerde mavi pigmen yoktur. Orjinalinde aslında tüm insanlar kahverengi gözlüydü. Ancak Karadeniz Bölgesi'nde 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşanan bir genetik hata sonucunda ilk mavi gözlü insan dünyaya geldi.
Bebekler ilk doğdukları zaman gözleri gri-mavidir ve ne zaman değişeceğini merak edenler, bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur diye sorar. 50 günlük bebeğin göz rengi değişir mi diyenlerin, çocuk doğduktan 1 ay sonra farklılaşmaya başladığını görmeleri mümkündür.
Göz renginde değişiklikler
Göz bebeği loş ışıkta büyür ve parlak ışıkta küçülür. Göz bebeği, okuduğunuz kitap gibi yakın nesnelere odaklandığınızda da küçülür. Göz bebeği boyutu değiştiğinde iris içindeki pigmentler sıkışır veya yayılır, bu da göz rengini biraz değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri