Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
Mavi kartlıların Türkiye'de dövizle askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü de yok. Mavi kartlı kişilerin sürekli kamu hizmeti görevlerinde çalışma izni bulunmuyor. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilirler.
Sosyal mavi kart, Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen bir tür geçici oturma iznidir. Sosyal mavi kart sahibi olan kişiler, Türkiye'de 5 yıl süreyle ikamet edebilir, çalışabilir ve sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanabilirler.
Hayir! Kpssye giremezsin ama tr de diplomanin denkligini alirsan tusa girebilirsin.
Mavi kart sahiplerine Türk vatandaşlarına olduğu gibi kamu görevlerine girme hakkı da tanınmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Dolayısı ile mavi kart hamilleri de, sözleşmeli personel dışında kamu görevlisi olamayacaklardır. Mavi kart hamilleri, bu sınırlamanın dışın- da çalışmaya ilişkin haklardan Türk vatandaşları gibi yararlanabileceklerdir.
3. Mavi Kartlı Kişinin Çocuklarının Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanması Mavi kartlı kişilerin, vatandaşlığın kaybı sırasında ergin olmayan çocukları, mevzuatta düzenlenen şartların varlığı halinde, ana babalarıyla birlikte Türk vatandaşlığından çıkabilmektedir.
Memuriyet için ilk koşul, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'nun 48'inci maddesine göre yabancılar memur olamaz.
Özellikle son dönemde yabancıların Türkiye'de bir kamu kurumunda istihdam edilmelerinin önü açılmasıyla beraber yabancıların KPSS başvuruları da kabul edilmeye başlanmıştır. Türkiye'de kamu görevlerinde çalışmak isteyen yabancıların KPSS başvuru formunda “Uyruğu” bölümünden kendi uyruklarını seçmeleri gerekiyor.
Burs desteğinin sağlandığı programa, yurt dışında daimi oturum hakkına sahip olanlar, çifte vatandaş ve mavi kartlılar (Doğumla Türk vatandaşı olup da vatandaşlıktan çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve vatandaşlıktan çıktıktan sonra doğan çocuklarına da verilen kart) başvurabilecek.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri halinde sayılan haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenerek verilir. Bu Kart, 21/02/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.
6-Türkiye'ye gelen her yabancılar ikamet tezkeresi almak zorunda mıdır? Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir.
Mavi kart, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan ve o ülkenin vatandaşlığını almak isteyen vatandaşlarımız için getirilmiştir. Mavi kart bu durumdakiler için büyük önem taşır. Bu kişiler Türk vatandaşlığından çıkarılmışlardır; ama bu şekilde Türkiye'deki işlerini de kolaylıkla halletmektedirler.
Mavi kartlı hak sahipleri, sigortalı anne veya babası üzerinden yetim aylığı alabilir.
Fakat burada da yasayla yeni bir düzenleme getirilmiş olup, artık Mavi Kart sahipleri kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Mavi Karta sahip olan kişiler, Türkiye' de çalışmaları için çalışma iznine gerek duymaksızın istedikleri işte çalışabilirler.
Sözleşme aylığı ve mavi kart sahipleri Ülkemizin 22 ülkeyle yapmış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerine göre Türk veya yabancı ülke vatandaşı olmanıza bakmaksızın emeklilik ve hastalık yönüyle eşit işlem yapılmak zorundadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ifadesine göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan kişiler ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsa dahi maddede sayılan suçlardan mahkûm olan kişiler devlet memuru olamamaktadır.
Üst yaş sınırı yok
Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır.
KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR
Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS'siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
Devlet Memurları Kanunu madde 48'de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkumiyet, askerlik ve sağlıktır. Memur olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir.
Böylelikle yabancı uyruklu olan daha doğru ifade ile Türk vatandaşı olmayan kişiler il özel idarelerinde, belediyelerde ve bağlı kuruluşlarda, mahalli idareler tarafından kurulan şirketlerde çalıştırılamazlar.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
Ancak, Türkiye'de bir işyeri açmak suretiyle veya daimî temsilci bulundurarak kazanç elde eden mavi kart uygulamasına tabi vatandaşlarımızın bir takvim yılı içinde altı aydan fazla süreyle Türkiye'de oturmaları halinde ise tam mükellef olarak vergilendirilecekleri tabiidir.
MAVİ Kart (Abonman)
Aylık yüklemenin yanında normal dolum yapılarak da kullanılabilen kişisel karttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri