Mavi Kartlılar Türkiye'de Ki Bir Taşınmaz Üzerinde Mülkiyet Hakkı Sahibi Olabilir Mi? Evet, mavi kartlıların Türkiye'deki taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip olması mümkündür.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
Ayrıca Mavi Karta sahip olan kişiler, Türkiye' de çalışmaları için çalışma iznine gerek duymaksızın istedikleri işte çalışabilirler. Bunun yanı sıra yabancı muamelesi görmeksizin, taşınmaz alım-satım işlemleri de gerçekleştirebilirler. Söz konusu haklardan faydalanabilmek için Mavi Kartın ibrazı yeterlidir.
Seçme ve seçilme hakkı yoktur: Mavi kart sahibi olan kişiler, Türkiye'de seçme ve seçilme hakkına sahip değildirler. Bu, kişilerin siyasi haklarını kısıtlar. Türk vatandaşlığı kazanmaz: Mavi kart sahibi olan kişiler, Türk vatandaşlığı kazanmazlar.
Dolayısıyla mavi kartlılar Türk vatandaşı gibi Türkiye'de boşanabileceklerdir ve bu statüde olanlar İstanbul boşanma avukatı olarak bizden destek alabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
İçişleri Bakanlığının almış olduğu karar ile söz konusu yeni uygulama, 18 yaşının altındaki mavi kart sahibi Alman vatandaşı çocuklara çifte vatandaş olabilme hakkı tanımaktadır.
6-Türkiye'ye gelen her yabancılar ikamet tezkeresi almak zorunda mıdır? Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir.
Mavi Kart Sahipleri ÖTV' siz Araç Getirebilirmi? En çok merak edilen konu budur. Normal şartlar altında getiremez ve kullanamazlar. Ancak bazı şartlar yerine getirilirse mavi kart sahipleri ÖTV siz MA plaka olarak adlandırılan araçları satın alabilir yada yabancı ülkeden getirdikleri araçları MA plakaya çevirebilir.
Türkiye'de yerleşik olan ve ülkemizdeki mesleki görev ve/veya ticari faaliyetlerinden düzenli gelir elde eden yabancı uyruklu ya da mavi kart sahibi müşteriler bireysel ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilirler. Yabancı uyruklu/mavi kartlı müşterilerin başvuru talepleri teminatlı veya teminatsız olarak alınabilmektedir.
Mavi kart sahiplerinin şifre alırken mavi kartını ibraz etmesi gerekmektedir. Mavi kart sahiplerinden şifre başvurularında bu kartın yanında uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi ibrazı istenir.
Dolayısıyla, mülkiyet hakkı, mavi kartlıların aynen Türk vatandaşları gibi sahip olabilecekleri ve kullanmaya devam edebilecekleri haklardan biridir. Buna göre, mavi kartlıların Türkiye'deki taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip olması mümkündür.
Mavi Kart Sahiplerinin Taşınmaz Satın Alması
Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocuklarının taşınmaz satın almak istediklerinde yasal sınırlamalar olmaksızın aynen Türk vatandaşları gibi değerlendirilir.
Mavi Kart, doğumla Türk vatandaşı olup da sonradan Türk vatandaşlığından çıkanlara ve çocuklarına, Türkiye'deki haklarını korumalarını sağlamak amacıyla verilen belgedir.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'ne gönderdiği 13.10.2017 tarihli yazısı ile bu durumda bir değişiklik yaparak, Mavi Kartların banka ve finans kurumları nezdindeki işlemlerde de geçerli bir kimlik belgesi olarak kullanılmasına imkan tanıdı.
Türk vatandaşlığından çıkmış ve mavi kart sahibi olan kişilerin emeklilik işlemleri Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda ilgili bakanlığa emeklilik dilekçesi verilerek işlemlere başlanmaktadır.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
vatandaşı veya mavi kart sahibi müşterilerin sermayedar olduğu yurt dışında bulunan şirketler de yakın zamanda Yuvam Katılma Hesabı açabilecek ve sunulan imkanlardan yararlanabilecek.
Mavi kartlı olduğunuzdan SGK'ya yapacağınız yurtdışı borçlanma talebi reddedilir, reddedildikten sonra İş Mahkemesinde dava açıp, mahkeme ile borçlanma yapabilirsiniz.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır.
Mavi Kart'ın herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
Cevap: Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli mavi kart sahibi kişilerin, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi veya Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu kapsamında taşıt getirmesi mümkün bulunmamaktadır.
Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği'nin 376/j maddesinde tanımlanan, yabancıların ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı özel kullanımlarına mahsus taşıtlarını ülkemizde kullanabilmelerini sağlayan, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından düzenlenen teminat hükmünde belgedir.
Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
Mavi Kart Sahipleri ve Mavi Kart Almaya Hak Kazananlar
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6'ncı maddesinin dördüncü fıkrasında “29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamında olanların çalışma hakkı saklıdır.” hükmü yer almaktadır.
Mavi kartlılar Türkiye'de şirket kurmak istediklerinde ekstra bir izin alma zorunlulukları bulunmaz. Kartlarının üzerinde T.C. kimlik numaraları bulunduğu için pek çok işlemi rahatlıkla halledebilirler. Şirket kurabilir, işyeri açabilir, ikamet değişikliği yapabilir, sigorta ve miras haklarından faydalanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri