Endometrial polipler çoğunlukta rahimde et beni şeklinde algılanırlar. Rahim içi dokusunda oluşan bu polipler, bazı durumlarda kanser riski oluşturur. Bunun dışında düzensiz ve koyu renkli kanamalara sebep olurlar veya embriyonun rahim içine tutunmasına engellerler.
Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu tümörlerdir. Rahim polipleri 1-2 mm olabileceği gibi tüm rahim boşluğunu dolduracak kadar büyük de olabilir. Toplumda yaklaşık 10 kadından birinde rahim polipi bulunmaktadır. Rahim içi poliplerine neden olan etkenler, tam olarak bilinmemektedir.
Et benleri genellikle zararsızdır ancak genital bölgede ortaya çıkan et benlerinde yırtılma, kanama gibi durumlar nedeni ile enfeksiyonlar oluşabilir.
Endometrial poliplerin kanserleşmesi çok nadirdir, 1000'de 3-5 oranında polipler kanserleşebilir. Histeroskopi ile rahimin içine girilir ve rahim içindeki polip miyom gibi lezyonlar özel mikromakaslar veya özel koterler yardımı ile kesilerek çıkartılır. bu işlem genelde 15-20 dk sürer ve hasta hastanede yatırılmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Biyopsi sonucu değerlendirilir: Biyopsi sonucu, laboratuvar ortamında incelenir ve doktor tarafından değerlendirilir. Sonuçlar, doktor tarafından size iletilecektir. Rahim biyopsisi, genellikle birkaç dakika süren bir işlemdir ve birkaç gün içinde tamamen iyileşir.
Vajinal kamera denen özel bir ekipmanla rahim ağzından girilir ve rahime ulaşılarak poliplerin yeri tam olarak saptanabilir ve kesilerek polip çıkarılır. Histereskopi işlemi ile birlikte kürtaj da yapılabilir. Polip tedavisi sonrasında hastanede kalmanıza gerek yoktur.
Rahimde Polip Alınmazsa Ne Olur? Kötü huylu olma riski olan rahim polipleri alınmazsa, bu polipler büyüyerek daha yoğun adet kanamalarına ve ağrılara neden olur.
Rahim içerisinde et beni tarzı yapılara endometrial polip demekteyiz. Poliplerin yeri ve büyüklüğü gebelik üzerine etki edebilir. Özellikle 1-1,5 cm üzerindeki polipler kendiliğinden gebe kalınmasını ya da tüp bebek başarısını etkileyebilir. Bu poliplerin histeroskopik olarak çıkarılması önerilmektedir.
Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Rahim polipleri, rahimin iç astarı olan endometriumda ortaya çıkan büyümelerdir. Bu nedenle, bazen endometrial polipler denir. Rahim polipleri, endometrial dokunun aşırı büyümesiyle oluşur.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer mi? Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen kendiliğinden yok olabilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise kendiliğinden yok olmaz.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Endometrial polip tanısı koyabilmek için gelişmiş bir ultrason cihazına ve bu konuda tecrübeli bir jinekoloğa ihtiyaç vardır. Ultrason ile tam tanı konamayan durumlarda rahim içine serum fizyolojik verilerek yapılan bir test (SİS) ile tanı doğrulanabilir. Rahim filmi (HSG) çekilerek rahim polipleri tanınabilir.
Polipin boyutuna ve seviyesine bağlı olarak rahim içi polip ameliyatı 5 dakika ile 1 saat aralığında sürebilir. Ameliyat sonrasında hasta bir müddet kontrol altında tutularak gerekli incelemeler yapılır. Herhangi bir problem olmaması halinde hasta birkaç saat içinde taburcu edilebilir.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Endometriyal polip, rahmin iç kısmını döşeyen endometrium tabakasından kaynaklanan, yüzeyden kabarık lezyonlardır. Bu lezyonlar şekil itibariyle cilltteki et benlerine benzer görünümdedir. Endometriyal polipler hem üreme çağında, hem de menopoz sonrasında saptanabilirler.
Rahim İçi (Endometrial) Polipleri
Kanama düzensizlikleri, lekelenmeler, menopoz sonrası kanama, kasık ağrıları ve adet sancıları yapabilir veya gebe kalmaya engel olabilirler.
Biyopsi herhangi bir dokudan incelenmek için küçük bir parça alınması demektir. Biyopsi alınması herkeste hem psikolojik bir stres oluşturur hem de işlem sırasında acı duyulacağı endişesi ile korku yaratır. Ancak serviks biyopsisi ağrılı bir işlem değildir.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Polip ve miyomların çıkarılması ve rahim içi yapışıklıkların giderilmesi işlemlerinde bu işlemden yararlanılır. Ameliyat işlemi, adet döneminin bitişinden hemen sonra uygulanmalıdır. Bu dönemde herhangi bir kanama yaşanmaması gerekir.
Birçok polip rutin kontroller sırasında tesadüfen bulunmaktadır. Bununla birlikte en sık görülen belirtiler; Rektal kanama.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri