Ancak sigortalı ölüm aylığı bağlanma şartlarını tamamlamadan vefat ederse sadece Türk Vatandaşı veya Mavi Kartlı eş/çocukları vefat eden sigortalı adına başvurarak (askerlik, doğum veya yurtdışı) borçlanma talebinde bulunup 1800/900 prim günü tamamladıktan sonra kendilerine ölüm (dul/yetim) aylığı bağlatabilirler.
SGK Mavi Kart İle Nasıl Emekli Olunur? Mavi kart ile emekli olabilmek için şartlara uygun iseniz öncelikle Türkiye'de çalışma sürenizi 3600 güne tamamlamanız gerekmektedir. Eğer ki 3600 günlük bir çalışma süreniz var ise emekli olmak için resmi işlemlere başlayabilirsiniz.
Hatta bu kişiler Türk vatandaşı iken 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre ölüm (dul veya yetim) aylığı alırken izinle Türk vatandaşlığından çıkıp yabancı ülke vatandaşlığına geçseler bile kanundaki diğer şartları taşıdıkça ölüm aylıklarını kesintisiz almaya devam edebilirler.
Mavi kartlı hak sahipleri, sigortalı anne veya babası üzerinden yetim aylığı alabilir.
Dul olan kişinin gelirinin, asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekir. Dul olan kişinin yeniden evlenmemiş olması veya evlilik bağının bulunmaması beklenir. Ayrıca varsa yetim çocukların da belirli yaş sınırları içerisinde olması gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Dul ve yetim maaşının ne kadar olduğu, emekli zammı sonrasında birçok kişi tarafından merak ediliyor. Dul ve yetim aylığı, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Vefat eden sigortalının eşinin hiç bir geliri olmaması durumunda yüzde 50 veya yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alınabiliyor.
evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Türk vatandaşlığından çıkmış ve mavi kart sahibi olan kişilerin emeklilik işlemleri Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda ilgili bakanlığa emeklilik dilekçesi verilerek işlemlere başlanmaktadır.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır.
- Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının %75'ini alır. - Çalışan ya da emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının %50'sini alır. - Maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda pay edilir.
Ölen kişi SSK'lı ve Bağ-Kur'luysa eşine maaş bağlanırken, Türk vatandaşı olma şartı aranmaz. Dul eş Türkiye'de yaşamasa bile bu aylığı alabilir.
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir.
Alman vatandaşı olarak Türkiye'de emekli olmak mümkündür. Her ne kadar son dönemde çıkan kanun ile artık gurbetçilerin emekli olma durumu maddi olarak zorlaşsa dahi, yine de Alman vatandaşı olarak Türkiye'de emekli olunabilir. Bunun için mavi kart sahibi olunması gerekir.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'ne gönderdiği 13.10.2017 tarihli yazısı ile bu durumda bir değişiklik yaparak, Mavi Kartların banka ve finans kurumları nezdindeki işlemlerde de geçerli bir kimlik belgesi olarak kullanılmasına imkan tanıdı.
Bu süre doksan günü geçmemektedir. Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
Özetle; mavi kartlılara seçme ve seçilme hakkı, vergisiz araç ithal etme hakkı, ev eşyası ithal etme hakkı, memuriyete girme hakkı dışında, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklar tanınmıştır. Mavi kart uygulaması olması için çıkma izni ile vatandaşlığın kaybedilmiş olması gerekmektedir.
Seçme ve seçilme hakkı yoktur: Mavi kart sahibi olan kişiler, Türkiye'de seçme ve seçilme hakkına sahip değildirler. Bu, kişilerin siyasi haklarını kısıtlar. Türk vatandaşlığı kazanmaz: Mavi kart sahibi olan kişiler, Türk vatandaşlığı kazanmazlar.
Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.
Sosyal mavi kart (aylık) 732 TL.
Mavi Kart Sahipleri ÖTV' siz Araç Getirebilirmi? En çok merak edilen konu budur. Normal şartlar altında getiremez ve kullanamazlar. Ancak bazı şartlar yerine getirilirse mavi kart sahipleri ÖTV siz MA plaka olarak adlandırılan araçları satın alabilir yada yabancı ülkeden getirdikleri araçları MA plakaya çevirebilir.
Mavi'nin müşterilerini renkli dünyasına davet eden üyelik programıdır. %4 puan kazanırsınız.
2023 Emekli Sandığı Dul Maaşları Ne Kadar? 2023 Emekli sandığı dul aylığı tutarı vefat eden eşin aylık tutarına göre değişmektedir. Geride kalan eş sigortalı ve çalışmıyor ise vefat eden eşinin aylığının %75'ini, çalışıyor ya da emekli ise vefat eden eşinin aylığının %50'sini dul maaşı olarak alabilmektedir.
Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir.
Yani mali olarak desteğe ihtiyacı olan tüm kadınlar, muhtaçlık durumunu kanıtlayabildikleri sürece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla mali destek alabilmektedir. Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri