Evet. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yurt içinde de herhangi bir başvuru merke-zinden pasaport başvurusu yapabilirler.
Mavi kartlı kişilerin, vatandaşlığın kaybı sırasında ergin olmayan çocukları, mevzuatta düzenlenen şartların varlığı halinde, ana babalarıyla birlikte Türk vatandaşlığından çıkabilmektedir.
Mavi Kart Uygulaması
Mavi Kart yurt dışında dış temsilcilikler, yurt içinde ise ilçe nüfus müdürlüklerince düzenlenir. Mavi Kart almak için; talebi belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur.
Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer. Mültecilere yönelik hazırlanan bu seyahat belgesi „Konventionspass“ veya „Blauer Pass“ (Mavi Pasaport) olarak da bilinir.
Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olduğu halde daha sonra vatandaşlıktan çıkmak suretiyle Türk vatandaşlığı sona eren kişilere talep etmeleri halinde verilen ve kanunun tanıdığı bazı haklardan yararlanabilmelerini sağlayan belgeye denir. Mavi kart kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer.
İlgili 32 soru bulundu
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Bu tür pasaportlar, diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir.
Özetle; mavi kartlılara seçme ve seçilme hakkı, vergisiz araç ithal etme hakkı, ev eşyası ithal etme hakkı, memuriyete girme hakkı dışında, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklar tanınmıştır. Mavi kart uygulaması olması için çıkma izni ile vatandaşlığın kaybedilmiş olması gerekmektedir.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa , Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda , Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç .
SAKINCALARI: Kuponlu ya da Akbilli Mavi Kart, sadece İETT'ye ait otobüs, tünel (Karaköy-Tünel) ve tramvaylarda (Beyoğlu Tramvayı) geçerli. Diğer ulaşım araçlarından (deniz, metro, tren) yararlanmak için ayrıca kontör yükletmek gerekiyor. Mavi kartta, bir defada aylık ücreti toptan ödemek gerekiyor.
Başvurabiliyorlar ise kredinin kullanılabilmesinin şartları nelerdir? Türkiye'de yerleşik olan ve ülkemizdeki mesleki görev ve/veya ticari faaliyetlerinden düzenli gelir elde eden yabancı uyruklu ya da mavi kart sahibi müşteriler bireysel ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilirler.
Ancak, Türkiye'de bir işyeri açmak suretiyle veya daimî temsilci bulundurarak kazanç elde eden mavi kart uygulamasına tabi vatandaşlarımızın bir takvim yılı içinde altı aydan fazla süreyle Türkiye'de oturmaları halinde ise tam mükellef olarak vergilendirilecekleri tabiidir.
Mavi kart sahibi adaylar arasında farklı düzenlemeler içermeyen Kılavuz hükmünde bu yönüyle de hukuka aykırılık bulunmadığı, belirtilmiştir. Davacı, mavi kartlı adayların genel kontenjanları tercih edemeyecekleri yönünde tıpta uzmanlık mevzuatında kısıtlayıcı bir hüküm bulunmadığı ileri sürmüştür.
Söz konusu kütüğe yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk Vatandaşlığını kaybeden kişiler kaydedilir. Bu kişilere vatandaşlık numarasına benzer bir numara verilir ve T.C. Kimlik numarası istenilen yerlerde bu kimlik numarası kullanılır.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır. Herhangi bir belge veya izne gerek olmadan istedikleri yerde ikamet edebilirler.
Dolayısıyla mavi kartlılar Türk vatandaşı gibi Türkiye'de boşanabileceklerdir ve bu statüde olanlar İstanbul boşanma avukatı olarak bizden destek alabilirler.
Evet, mavi kartlıların Türkiye'deki taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip olması mümkündür. Türk Vatandaşlığından Çıkma İzni İle Ayrılan Mavi Kartlıların Miras Hakkı Devam Eder Mi?
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 11 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda; Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.
Almanya'da yasal olarak en az üç yıl ikamet etmiş olmalısınız. Bir Alman vatandaşıyla en az iki yıldır evli olmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri