Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşı olan çifte vatandaş hak sahipleri de borçlanma yapabilirler. Ancak, mavi kartlı hak sahipleri, borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olmadıklarından dolayı, borçlanma hakkına sahip değildir.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler. Dolayısıyla mavi kart sahibi olan gurbetçiler EYT kapsamında emekli olabilirler.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır. Herhangi bir belge veya izne gerek olmadan istedikleri yerde ikamet edebilirler.
Bu uygulama ülkemizle soysal güvenlik sözleşmesi bulunan 19 ülke (Almanya, Arnavut- luk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksem- burg, Makedonya, Slovakya ve Kore) için geçerlidir.
Yurt dışı borçlanmasında mevcut olan ücret, 2024 yılında asgari ücret artışıyla paralel olarak yükseldi. Şu anki durumda, yurt dışı borçlanması yapanlar 1 ay için en az 6 bin 36 lira 53 kuruş ödüyor. Ancak, yeni asgari ücretle birlikte bu tutar 9 bin 1 liraya çıkacak.
İlgili 26 soru bulundu
Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler (mavi kartlılar) ile bunların Türk vatandaşı olan hak sahipleri borçlanma hakkına sahiptirler. Ayrıca, Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşlığına haiz çifte vatandaşlar da borçlanma yapabilir.
3201 sayılı kanun uyarınca yurt dışı hizmet borçlanması, yurt dışında geçmiş sürelerin Türkiye'de geçmiş gibi değerlendirilmesi imkânını tanımaktadır.
Ayrıca 6552 Sayılı Torba Yasa ile birlikte getirilen düzenlemede, Mavi Kart sahipleri, yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreler için yargı yoluna ve mahkemeye başvurmaksızın Türkiye' den borçlanma yolu ile emekli olmak için yurt dışı borçlanması da yapabilmektedir.
EYT Kapsamında Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Nitelikteki Süreler Yurtdışında Geçirilmelidir? Yurtdışı borçlanma hakkından yararlanılabilmesi için yurtdışında geçirilmesi gereken sürelerdir. Dolayısıyla bu süreleri bulunan kişiler EYT kapsamında emekli olabilmek için yurtdışı borçlanma talebinde bulunabilecekleridir.
(2) Yurt dışı borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer. Mavi Kart sahibi kişiler bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan bütün haklardan yararlanabilirler. Mavi Kart sahipleri resmiyette yabancı olarak işlem görmez.
Mavi karta sahip olanlar ve bu kişilerin üçüncü derece dahil altsoyları, belirli istisnalar hariç olmak üzere Türk vatandaşlarının sahip olduğu haklardan yararlanabilir. Böylelikle, kart sahibini diğer yabancılardan ayıran özel bir statü oluşur.
15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Mavi kartlılar (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesinde belirtilen yabancı ülke vatandaşları), Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca verilmiş yabancı kimlik numarasına sahip yabancılar şifre alabilirler.
6-Türkiye'ye gelen her yabancılar ikamet tezkeresi almak zorunda mıdır? Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir.
Mavi Kart'ın herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
Yurtdışı hizmet borçlanması yapmak isteyen kişiler, SGK'nın internet sitesinde yer alan “Yurtdışı Borçlanma İşlemleri” bölümündeki başvuru formunu doldurarak başvuruda bulunabilirler. Başvuru formunda, borçlanma yapılacak sürelerin başlangıç ve bitiş tarihleri ile borçlanılacak sigorta kolları belirtilmelidir.
Yurtdışı borçlanma için ocak zamlı günlük ödenecek minimum prim 300,04 TL'dir. Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 300,04 TL ödemek koşulu ile SGK'dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.
Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi ile SGK'ya talep edilmesi gerekiyor.
Bu kapsamda, mavi kart ile emekli olmak isteyenlerin 3600 prim gününü doldurmuş olması gerekmektedir. Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin yurtdışında çalıştığı gün yeterli ise mavi kart ile emeklilik yapılabilmektedir.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri halinde sayılan haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenerek verilir. Bu Kart, 21/02/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.
Mavi Kart'ın herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
YURTDIŞI BORÇLANMASI VE SİGORTALILIK BAŞLANGIÇ TARİHİ
Bu şekilde yabancı sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak tabi olarak yurtdışında ilk defa çalışılmaya başlanılan tarih, 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanuna göre sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir.
Yurt dışı borçlanması nasıl hesaplanır? Sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 45'i üzerinden hesaplanmaktadır.
Borçlanma yapmanız emeklilik tarihinizi etkilemez. Her halükarda 47 yaşınızda 5.450 günü doldurarak emekli olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri