Yüce Rabbimiz, samimiyetle kendisine iman eden kullarından razı olur. İmanında samimi olmak, gönülden ibadet etmeyi ve güzel ahlâka uygun yaşamayı beraberinde getirir. Mümin, Allah Teâlâ'ya olan muhabbetini, saygısını ve bağlılığını ibadetleri kadar, temiz ve nezih davranışlarıyla da gösterir.
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Peki Allah kuldan, kul Allah'tan nasıl razı olur? Ayet ve hadislerde Allah'ın kullarından razı olması için, O'nun insanlar hakkındaki takdirine rıza göstermesi, daima hamd ve şükür hâlinde bulunması şeklinde bir sonuç çıkar.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Sen kulundan ne zaman razı olursun? Gelen cevap çok açık: – Kulum benden ne zaman razı olursa!.. Evet, kul ne zaman Rabbinin kendisi hakkındaki takdirinden razı olursa Rabbi de kuldan o zaman razı olur!..
İlgili 29 soru bulundu
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
İbadet etmek tatlı ve kolay, günah işlemek acı ve sıkıntılı geliyorsa, o kimseden Allahü teâlâ razıdır. Sual: Allahın, bir kulunu sevdiği nasıl anlaşılır? Bunun iki alameti vardır: 1- Ona tam iman etmiş olmak, yani hiç şüphe etmeden, doğru bir şekilde, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği gibi inanmak.
Allah Teâlâ'nın, mü'min kulunu muhafazası türlüdür: Birincisi:Allah Teâlâ'nın, kulunun, bedenini, çocuğunu, eşini ve malını muhafazası gibi dünya işleriyle ilgili korumasıdır. İkincisi: Bu en şereflisidir. Allah Teâlâ'nın kulunu, dîni ve îmânı hakkında muhafaza etmesidir.
Vahşet ve kimsesizlik dehşetini, huzuruyla ve cevabıyla ünsiyete çevirir (Allah kendisine sığınan kulunu yalnız bırakmaz / darda bırakmaz).
Allah katında en hayırlı amel, vaktinde kılınan namazdır. Sonra anne babaya iyilik, sonra da Allah yolunda cihad etmektir.
Allah razı olsun sözü, teşekkür ederim ve sağ ol kelimelerinin yerine kullanılır. Bir kişiden büyük bir iyilik gören kişi, bu iyilik karşısındaki memnuniyetini bu söz ile dile getirir. 2- Birisinden yardım ve destek alındığında. Birisinden maddi ya da manevi bir destek görüldüğünde de Allah razı olsun denir.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez. “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yükümlülük vermez.” (Bakara: 2/286) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
Allah-u Teâlâ'nın En Çok Sevdiği İbadet: ”NAMAZ”
Allah her an bize uyarılar gönderir fakat biz anlamayız. Bazense daha belirgin işaretler gönderir. Bunların birçoğu doğru yola gir diye veya yanlışa çok meylediyorsun diye olabilir.
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
Allah, ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur yahut elçi gönderir, izniyle dilediğini vahyeder.
Hadis: Allah'ın en sevdiği dört söz vardır. Bunlar: Subhanallah, Elhamdulillah, Lâ ilâhe illâllah Vallahû Ekber'dir.
Kul, Rabbini sevme konusunda münafıkane iddialardan kurtulmadığı sürece iki cihanda da kurtuluşa eremez. Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
8. (1972)- Katâde İbnu Nu'mân (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyâdan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi." (Tirmizî, Tıbb 1, (2037).
Allah(cc)'u sevdiği kulunun duasını geç kabul edermiş..
Bu hadisler, duanın kabul olacağına inanarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu itibarla duada kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak uygun olur.
Salih kullar, kendileri için Allah'ın gönüllerde sevgi tohumlarını yeşerttiği güzel insanlardır. “ İman edip de salih davranışlarda bulunanlara gelince; onlar için Rahman, (gönüllerde) bir sevgi yaratacaktır” (Meryem 19/96).
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri