Mavi Mermer taş ortama huzur veren dokusuyla ,renkleriyle alana farklılık katmayı vaat ediyor. Damarlı yapısıyla ve parlak yüzey şekilleriyle fayans döşemesinde veya zemin döşemelerinde de kullanıla bilmektedir.
Mavi mermer dünyada sadece Erzurum'da çıkartılıyor.
Çünkü mermerler çıkarıldıkları maden ocağının yapısına göre farklılıklar gösterir. Ülkemizde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip 120'den fazla mermer çeşidi vardır.
En çok bilinen mermer çeşitleri arasında Süpren, Bilecik bej, Denizli traverten, Afyon mermeri, Akşehir siyah, Manyas beyaz ve Ege bordo vardır. Burdur, Manisa, Isparta, Bilecik, Afyon, Denizli, Elazığ ve Diyarbakır illerinde mermer ocakları yer almaktadır.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Dayanıklı bir yapısı vardır. Görünüm: Granit küçük taneli, mavi, yeşil, turuncu, kırmızı gibi küçük desenli ve gösterişlidir. Mermer ise damarlı bir görünümdedir ve rengi genelde aynı tonlardadır. Eğer gösterişli bir tezgah istiyorsanız graniti, sade şıklıktan yanaysanız mermeri seçebilirsiniz.
Örneğin, mermer beyaz, siyah, gri, kahverengi ve çok daha fazla renkte bulunabilir. Granit ise daha çok renkli ve desenli bir yapıya sahip olabilir. Ayrıca, kuvarsit, traverten, oniks gibi başka doğal taşlar da çeşitli renk tonlarına sahiptir.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler.
En sert taş olan granit, en kaliteli mermer türüdür. Doğal taşlar listesinde elmas ve diğer değerli taşları saymadığmızda en sert taş olarak granit mermeri kabul edebiliriz.
Türkiye'de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
Ev dekorasyonlarında daha uzun ömürlü olması için mutfak tezgahı mermer yerine granit tercih edilmelidir. Mermer, granite göre daha yumuşak bir malzeme olsa çok uzun yıllar mutfağınıza zarafet katacak ve dekorasyonun ışıltısını koruyacak bir malzemedir.
Elazığ Vişne Mermer, Türkiye'ye özel bir mermer çeşididir. İtalyan mermer olarak anılsa bile daha sonra Elazığ'da bulunan rezervi sayesinde Elazığ taşı veya Elazığ Vişne Mermeri olarak anılmaya başlayan bu mermer çeşidi; koyu kırmızı, koyu mor ve bordo rengi üzerinde beyaz ve net damarlardan oluşan bir mermerdir.
"Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe'ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında."
Afyonkarahisar, Türkiye'nin mermer üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biridir ve birçok farklı mermer çeşidi bu bölgeden elde edilir. Rustik yeşil mermer de Batı Karadeniz bölgesindeki mermer ocaklarından birkaçında da çıkmaktadır. Rustik yeşil mermerin sertliği, genellikle Mohs Sertlik Ölçeği'ne göre değerlendirilir.
Birçok ülkeye siyah mermer ihracatı yapılmaktadır. Siyah mermerin çıkarıldığı bölgeye has özellikleri bulunmaktadır. İllere göre siyah mermer çeşitleri şunlardır; Akşehir, Alanya, Kütahya, Toros, Uludağ siyah mermerleri her biri çıkarıldığı bilgeye has özellikleri bulunmaktadır.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Ülkemizde 80'den fazla değişik yapıda ve 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi bulunmaktadır. Bu mermerler genellikle dünya pazarlarında üstün kalitesiyle ilgi çeken mermer tipleridir.
Siyah mermer çeşitleri pek çok projede kullanılabilir. Denizcilik sektöründe, kaplamalarda, döşemelerde, lavabolarda, tezgahlarda ve daha pek çok alanda siyah mermerin sağlamlığından, kalitesinden, estetiğinden ve zarafetinden istifade edilebilir.
Asya'da başta Çin olmak üzere, Hindistan, İran önemli üretim potansiyeli olan ülkelerdir. Avrupa'da ise İtalya, İspanya, Türkiye ve Portekiz doğal taş üretimi ve ticaretinde söz sahibidir.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Mermer ve granit, mezar taşı yapımında en yaygın olarak kullanılan iki malzemedir. Her iki malzemenin de kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Granit, mermerden daha sert ve daha dayanıklıdır. Bu nedenle, granit mezar taşları mermer mezar taşlarından daha uzun ömürlü olma eğilimindedir.
Mermer ve granit her ne kadar kullanım alanları ve görsel olarak birbirine benzer olsa da ayrılan temel yapıları vardır. Mermerler granit taşlara nazaran daha yumuşak yapıya sahiptir. oluşumu daha geç olması nedeni ile granitler ise mermere nazaran sert yapılıdır.
mermer, taş plakasından kesildikten sonra silime giren taşa cila atmadan mat bir görünüm verilmesi işlemidir, teknik olarak kullanımı honlama işlemidir fakat honlu mermer yada honlu taş olarak dilimizde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri