Bal günümüzde birçok boğaz pastilinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bazı ülkelerde hafif boğaz enfeksiyonlarının erken safhasında bal tavsiye edilen bir üründür. Kısacası bal, herhangi bir ekstra neden olmaksızın pastilimsi yani boğaz yakar bir besindir.
Eğer yazıyorsa gerçek baldır. * Gerçek bal geniz yakar. Balın tadı biraz keskin ve acıdır. Bunun için hakiki bal eğer gerçekten hakiki bir bal ise genizleri yakan bir tadının olması gerekir.
Tadı Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
6. Boğazda yanma. Gerçek bal geniz yakar. Bunun sebebi, balın tadı biraz keskin ve acı olmasıdır.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
İlgili 20 soru bulundu
Bir çay kaşığı bal yiyin. Eğer bal genzinizi yaktıysa, tadı damakta 15-20 saniye kadar kalıyorsa, bal gerçektir.
Ne Kadar Tüketilmelidir
Çiçek balını günlük olarak yetişkinlerin 3-5 yemek kaşığı veya 6-10 tatlı kaşığı tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu miktar 50- 80 gram bala denk gelmektedir. Çiçek balını çocuklar günlük olarak kilogram başına 1 gram tüketmelidir.
Balın antiinflamatuar özelliklerinin öksürük refleksine faydası olabilir. Bal balgam oluşumunu azaltır ve öksürüğü azaltır.
Süzme çiçek balı ayrıca boğazı rahatlatır ve öksürükleri azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir, böylece daha az sinüs ataklarına neden olur.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
Dillerden düşmeyen organik Eğriçayır balı, Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilmektedir. Bu bölgede üretilen ballar, paketleme işlemlerinin ardından tüketiciye güvenli şekilde sunulmaktadır. Çiçek balından farklı özelliklere sahip olan Eğriçayır balı, poliflora içermektedir.
Çiçek balının oldukça baskın bir aroması vardır. Buna karşılık çam balı hafif bir tada sahiptir. Son derece koyu kıvamlı çam balına karşılık, çiçek balı daha akışkandır. Çiçek balını salgı ballarından ayıran bir diğer özellik şekerlenmeyle ilgili.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
Boğazı yakan bal iyidir ya da kötüdür demek doğru değildir. Çünkü boğazınızı yakan etken maddenin ne olduğu önemlidir. Bu hususta antibakteriyel özellikler gösteren kestane balı gibi ürünler boğazınızı yaksa da özellikle bazı boğaz enfeksiyonlarına ve öksürüğe iyi gelir.
İlk olarak balı çok cıvık olmadığı bir zamanda (hafif katı olabilir) bir çay kaşığı ile alıp tabağa dökmeyi denersiniz. Eğer bak sıvı bir şekilde akmıyor ve kıvamı sürekli yukarı doğru çekip uzuyorsa balınız organiktir.
Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.
Halk arasında balın bozulabileceği yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ancak hakiki bir baş bozulmaz. Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir.
Kestane balı diğer doğal çiçek ballarına oranla buruk bir lezzete ve koyu bir kıvama sahiptir. Onlara göre 2 katı fazla demir içerir. Kestane balı besin değeri yüksek olduğu için güç kayıplarına karşı tavsiye edilir.
Boğaz ağrıları ve grip için birebir bir karışım. içine biraz da zencefil atarsanız boğazınızı rahatladığını ve balın da bakterilerin yok olmasına yardımcı olması sebebiyle hızlıca iyileştiğinizi göreceksiniz.
Bal: Boğaz ağrısında en çok kullanılan besinler arasında bal yer alır.
Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir.
Siyah turp ve bal karışımı da en çok kullanılan alternatif yöntemlerden biridir. Boğaz ağrısına ve tahrişe iyi geldiği bilinmektedir. Bu karışım için sadece 2 malzemeye ihtiyacınız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri