Kahve ağacı yılda beş kiloya yakın meyve verir. Bu meyvelerin ancak 1 kilo gramından kahve çekirdeği elde edilir.
Ortalama olarak 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve verir. İyi ve sağlıklı bir kahve ağacı 1 ile 5 kg arası kahve meyvesi verir. Ortalama olarak 1 kg kahve çekirdeği için 5-6 kg kahve meyvesi gerekir.
Kahve Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Yetişmiş bir kahve ağacı yılda 5 kilo meyve verir. Bu meyveler işlendikten sonra toplamda 1 kilo kahve elde edilir.
Kahve, beyaz ve kokulu çiçeklerle sahip, kirazı andıran kırmızı meyvesinin içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür.
Kahve ağacının meyve vermesi için dikiminden en az 5 sene geçmesi gerekmektedir. Kahve Ağacı Nasıl Yetişir? Kahve ağacı dikildikten sonra en az 5 sene yetişmesi için emek harcanır ve 5 seneden önce meyve ermez. Kahve ağacını fidan şeklinde ilk olarak saksıda yetiştirebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Gerekli ortam koşulları sağlanıp bakımı konusunda gereken hassasiyet gösterildiği takdirde kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ilk meyvesini veriyor ve yaklaşık olarak 25 yıl boyunca kahve olarak adlandırılan bu meyveleri vermeyi sürdürüyor.
Kahve ağaçlarının çiçeklenmeden olgunlaşmaya kadar geçen süreçleri 8 ile 12 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Bunun anlamı ağaç üzerinde aynı anda hem çiçek hem de kahve tohumu taşırlar. Yani ağaçlar bir anda kahve taneleri vermezler. Dalından koparılan kahve tohumu kısa süre sonra çimlenme özelliğini yitirir.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Nitelikli Kahveler çoğunlukla Arabica kahvedir. ARABICA, 800-2400 mt. yüksek rakımlarda yetişir. Rakım kahvenin rekoltesini ve kalitesini doğrudan etkileyen bir ölçüttür. Yükseklik aynı zamanda kahvenin tadına da doğrudan etki eder.
Aydınlık ve dolaylı güneş ışınlarını seven kahve bitkisi, doğru bakım yapıldığı takdirde 3-5 sene içerisinde çiçek açabilmektedir. Çiçekleri açtıktan bir iki gün sonra solmaya başlar ve meyve olur. Kahve bitkisini aydınlık ve yarı gölge yerlerde yetiştirmeniz gerekmektedir.
Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun 689,47 kg gelecektir.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Yani ağacın 365 kilogram ağırlığındaki bir bölümü kağıda dönüşüyor. Çünkü bu işlem için kütüklerin nispeten pürüzsüz olan kısımlarının tercih edilmesi gerek. Özetle 730 kilogram ağırlığındaki bir çam ağacından elde edilen kağıdın ağırlığı 365 kilogram civarında oluyor.
Deneme olarak kahve ağacı dikilen ve kahve üretimi yapılan bölgeler Mersin, Antalya ve Anamur'dur. Bunun dışında bir süs bitkisi gibi, kahve ağacı da evlerde yetiştirilebilir. Kaliteli bir şekilde meyve vermese de, kışın yaprak dökmediği için evlerde dekor olarak yetiştirilebilir.
Bir kahve ağacı ortalama 4 – 7 yıl arasında beklenen olgunluğa ulaşıp meyve vermeye başlar. Başlangıçta yeşil olan bu meyveler kırmızıya döndüğünde, hasat için hazırdır. Kahve çekirdekleri için hasat zamanı bölge ve rakımlara göre değişse de ortalama Eylül ile Mart ya da Nisan ile Ağustos ayları arasında gerçekleşir.
Çiçek açtıktan sonra 8 ay boyunca kahve meyvesinin olgunlaşma süreci başlar. Kahvelerin ağaçlardan toplanması iki farklı şekilde gerçekleşir: elle toplama ya da makineyle toplama. Elle toplama sırasında kahve ağaçlarının altına bir örtü serilir ve dallardan toplananlar bu örtülere dökülür.
Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak yaklaşık 25 yıl boyunca meyve verir. Her bir ağaç, yılda yaklaşık ½ kilogram kadar çekirdek üretir. Ağaçlar meyve vermeden önce çiçeklenir ve öbekler halinde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler kokuludur ve çiçeklenme döneminde çevreye oldukça tatlı bir koku yayarlar.
İklim değişikliği, artan sıcaklıklar ve ormanların yok olması şu anki hızda devam ederse, kahve türlerinin çoğu 10 ila 20 yıl içinde yok olabilir. Yapılan araştırmalar vahşi doğada bulunan kahve türlerinin yüzde 60'ının neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olabileceğini söylüyor.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
Kenya'nın başkenti olan Nairobi, aynı zamanda kahvenin de başkenti sayılır.
Hazır olarak satılan öğütülmüş kahveler ya da Türk kahvesi için satılan çekirdek kahveler genellikle Brezilya kökenlidir. Rio Manas olarak adlandırılan bu çekirdek türü, Türk kahvesinin %90'ını oluşturur. Eskiden beri esasen Yemen Mocha kahve çekirdekleri kullanılırdı.
Kahve ağacının 90'ın üzerinde cinsi bulunmaktadır. En bilinenleri; Coffee Arabica, Coffee Canephora, Coffee Excelsa, Coffee Liberica'dır. Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür.
Yeşil (işlemden geçmemiş) çekirdek toprağa ekilirse yeni bir kahve ağacı yetişir. Çekirdeğin filizlenmesi için ekim yapılan alanın çok sık sulanması gerekir. Ayrıca ekim alanı çok fazla güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Genellikle kahve ekimi yağışlı mevsimde yapılır.
Bilim insanları, sera gazı etkisi yüzünden kahve çekirdeklerinin yüzde 33 ila yüzde 99,7 arasında azalabileceğini ortaya koydu. İngiliz bilim insanları yaptıkları araştırmada iklim değişikliği nedeniyle kahve çekirdeklerinin 2080 yılında tamamen yok olabileceğini ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri