Mavi Işığın Zararları Görünen mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçer ve retinaya ulaşır. Retina maruz kaldığı yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkilenir. Sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına neden olur. İlerleyen yaşlarda katarakt riskini arttırır.
Uyku düzenini tersine çeviren ve insan doğasını alt üst eden mavi ışık, yorgunluk ve huzursuzluk sorunlarına yol açar. Gözleri çok etkileyen mavi ışık, göz kuruluğuna yol açar. Doğrudan retinaya etki eden mavi ışık aynı zamanda ilerde ciddi göz problemlerine de yol açabilir.
Göktuğ Demirci, televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığın zararlarına dikkat çekti. Doç. Dr. Demirci, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu mavi ışığın ultraviyole ışınlarından sonra göz için en tehlikelisi olduğunu belirterek "Mavi ışık yüksek enerjili ışık olarak kabul ediliyor.
Bir miktar mavi ışığa maruz kalmanın sağlık için gerekli olduğu iyi şekilde belgelenmiştir. Araştırmalar, yüksek enerjili görünür ışığın uyanıklığı artırdığını, hafızaya ve bilişsel işleve yardımcı olduğunu ve ruh halini iyileştirdiğini göstermiştir.
Ancak biliyoruz ki görmemizi sağlayan gözümüzün retina tabakasının gangliyon hücreleri melanopsinfotopigmentiiçerir ve özellikle mavi ışığa hassastır. Genel olarak elektronik cihazlardan gelen ışık gözümüzde yorgunluk, gözümüzü kapatma hissi, hafif başağrısı, göz kuruluğu gibi şikayetlere yol açmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Karanlıkta salgılanan melatonin hormonu, ekranlardan yayılan mavi ışık nedeniyle baskılanır. Melatonin baskılanmasına bağlı olarak ciddi uyku sorunları, insomnia ve stres bozuklukları yaşanabilir.
Crigler Najjar hastalığının ana sebebinin kanda bilirubinin atılmasına yarayan enzimin vücutta olmayışı olduğunu ifade eden Işık, buna bağlı olarak bilirübinin çok yükseldiğini, kanda ve beyinde birikerek beyinde hasara neden olduğunu kaydetti.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Güneş yanığına aşırı maruz kalmak ve UV ışınlarının aksine, mavi ışık ciltte değişiklik gösteren herhangi bir etkiye neden olmaz. Diğer çevresel etkilere ek olarak, cilt yaşlanmasına neden olan oksidatif ve hücresel hasara yol açabilecek görünmez bir saldırgandır.
Mavi ışık; ton farklılıklarına, lekelere, çizgilere ve cildin daha erken yaşlanmasına neden olabilir.
Mavinin bazı tonları, üzüntüyü, yalnızlığı, depresyonu temsil eder. Özellikle psikologların mavi ve tonlarını hasta görüşmelerinde kullanmamaları gerekir.
Mavi renk, uyumu simgeler. Rahatlatıcı bir renktir. Aynı zamanda dürüstlük ve sadakati de temsil eder. Bu yüzden otorite kişiler ve önemli isimler sık sık giyimlerinde mavi rengi tercih eder.
Mavi, yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeler. İş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder. Mavi, bütün renkler arasında en iştah kapatıcı renktir. Doğada mavi renkli yiyecek çok ender bulunur.
Bilimsel çalışmalara göre mavi ışık vücut hormonlarını dengeleyerek biyolojik ritmimizi düzene sokuyor. Gündüz aldığımız mavi ışık melatonin salınımını bastırarak uyuma/uyanma durumumuzu ayarlayarak faydalı oluyor.
Dilek Uzer, mavi ışığa maruz kalmanın kısa sürede sebep olduğu semptomlar arasında bulanık görme, baş ve göz çevresi ağrısı iken uzun dönemde ise maküla dejenerasansı (sarı nokta hastalığı) olabileceğine dikkat çekti.
Görünür ışıklardan en yüksek enerjiye ve en kısa dalga boyuna sahip olan ışık ise mavi ışıktır. Mavi ışık aslında her yerdedir. Açık havada; gün ışığı, kapalı ortamlarda ise LED aydınlatma, bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler neredeyse tüm teknolojik cihazlar mavi ışık yayar” dedi.
Mavi Işık Nerelerde Bulunur? Mavi ışık kaynağı en fazla güneşte yer alıyor. Gün içerisinde dışarıda olmak ise doğrudan mavi ışık almaya yol açıyor. Ancak düz ekran televizyon, floresan, LED aydınlatma, tablet gibi birçok insan yapımı alette mavi ışık kaynağı bulunuyor.
Doğal güneş ışınları, ultraviyole, yüksek enerjili mavi (mor/görünür ışık) ve kızılötesi (infrared) ışınları olmak üzere farklı dalga boylarında elektromanyetik ışınlardan oluşur. Mavi ışığın kaynağı ne yazık ki sadece güneş değildir.
Mavi ışık kısmı gün ışığında nispeten yüksekken gece önemli ölçüde azalır. Dışarısı parlak olduğunda vücut "mutluluk hormonlarından" biri olarak bilinen serotonini ve bir stres hormonu olan kortizolü salgılar. Bunların her ikisi bizi uyanık ve aktif hissettirir.
Sarı ışık sakinlik verir, gözü yormaz. Özellikle akşam eve gidince yaşam alanında bu renk ışıklar tercih edilmelidir. Çalışma ortamına doğrudan güneş ışığı gelmesi de doğru değildir.
Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar. Bu mavi ışık gözlerimizin kısa sürede yorulmasına, kamaşmasına sebebiyet verdiği için gözlerimiz zarar görmektedir.
Oturma odası, yemek odası, yatak odası ve evin diğer odalarında sıcak beyaz yani sarı renkte ışık yayan ampullerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sarı ışık, daha az mavi ışık içerdiğinden, gözler için daha rahatlatıcı bir etki yaratır.
Bilgisayarınızda Ayarlar > Sistem > Ekran > Gece Işığı bölümünden ister elle mavi ışık filtresini açabilirsiniz, isterseniz de belirli bir saatte ya da konumunuza göre günbatımında mavi ışık filtresinin devreye girmesini, gündoğumunda ise devre dışı kalmasını ayarlayabilirsiniz.
Dijital ekrandan yansıyan mavi ışık sirkadiyen ritminizi ve uyku döngünüzü bozarak dinlenmeniz gereken zamanda beyninize uyanık kalma sinyali gönderiyor. Gecede 2 saat mavi ışığa maruz kalmak bile uyku hormonu olarak bilinen melatonin salgılanmasını yavaşlatıyor ve hatta durduruyor.
Mavi ışık filtresi, akıllı telefonların ekranlarından yayılan ışık içerisinden, mavinin süzülerek ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Bu sayede yayılan ışığın frekansı düşürülmekte, bu sayede ışığın taşıdığı enerji miktarı da azalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri