Beyaz yaka ofis çalışanı olarak bilinirken mavi yaka ise daha çok işçi sınıfını temsil etmektedir. İş gücü kısmında da beyaz yaka ve mavi yaka farklılık göstermektedir. Mavi yakalılar zihinsel güçlerinin yanında ek olarak beden gücü ağırlıklı olarak çalışırlar.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Kırmızı Yaka: Kırmızı Yakalılar her türden devlet işçilerini kapsamaktadır. Turuncu Yaka: ABD'de mahkumlara giydirilen turuncu renkten dolayı, hapishane işçilerini kapsıyor. Yeşil Yakalı: Çevre ve yenilenebilir enerjiye ilişkin çok çeşitli mesleklerde çalışanları tanımlıyor.
Beyaz yakalı işçiler, masa başında çalışan ve klişe olarak fiziksel emekten kaçınan takım elbiseli işçilerdir. Mavi yakalı işçilerden daha fazla para kazanma eğilimindedirler. Beyaz yakalı çalışma, yüksek düzeyde eğitim ve avantajlarla rahat bir işi güvence altına alma varsayımı anlamına gelmektedir.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kara (Siyah) Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçilerin ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlamak için kullanılmıştır.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Sarı yakalı çalışanlar, ağırlıklı olarak yapım, onarım, çöp toplama, kanalizasyon temizleme gibi dışarıda yapılan meslekleri ifade eder ve üstlerinin kirlenmemesi için sarı olan bir üniforma giyer.
“yeşil işler ” imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu sektörlerde çalışanlar da yeşil yakalılar olarak tanımlanıyor.
Büyük kentlerde veya organize sanayi bölgelerinde üretim yapan işletmeler için “Gri Yakalılar”, sadece birer ekip şefi veya usta başı değildirler; onlar aynı zamanda birer iç eğitmendirler. Yeni başlayan çalışanlara iş yapış biçiminden tutun, örgüt kültürüne kadar, işletmenin tüm dinamiklerini öğretirler.
Turuncu yaka, hapishanede yer alan mahkumlar tarafından giyilen renk dahilinde, hapishane işçilerini kapsar.
Beyaz yakalı işçiler genel olarak masa başında çalışıyor ve fiziksel emek göstermiyor. Ofis idaresi ve yönetiminde rol alan beyaz yakalılar vasıflı veya yüksek vasıflı personel kategorisine giriyor.
Beyaz Türkler, Batılı ve seküler hayat tarzını benimsemiş, ekonomik düzeyi yüksek, eğitim hayatının tümünü veya bir bölümünü yurt dışında tamamlamış güçlü azınlığı ifade eder.
Altın yakalılar iyi eğitim görmüş, yüksek donanıma sahip, teknolojiyi çok iyi kullanabilen çalışanları nitelendirmek için kullanılan bir tabirdir. Bu sınıfa dâhil olanların en önemli özellikleri sahip oldukları yaratıcılıkları sayesinde bilgi üretme, kullanma ve problem çözme yetenekleridir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapan mahkumlar, giydikleri kıyafetlerden dolayı turuncu yakalı olarak bilinirken askeri çalışanlar üniformalarından dolayı kahverengi yakalı olarak biliniyor.
İşçiler, çalıştıkları pozisyonlara göre kırmızı, beyaz, sarı ve mavi yaka olarak tanımlanır.
Mor yakalı lori (Eos squamata), papağangiller familyasından bir papağan türüdür.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ilk ayrım iş gücü noktasında beliriyor. Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Beyaz yakalı personel
Bankacılar, muhasebeciler, mühendisler, doktorlar, öğretmenler, avukatlar, planlama ve arge departmanlarında çalışanlar ve memurlar gibi pek çok meslek mensubu, beyaz yakalı çalışanlar arasında yer alır.
Memurlar, yönetici konumundaki kişiler, beyaz yakayı oluşturmaktadır. İşletmelerdeki idari ve araştırma – geliştirme kısımlarının çalışanlarıdır. El emeğine dayanmayan bir işçilik söz konusudur.
Daha önce lise ve üstü eğitim durumuna sahip olan ama yaptığı işle eğitimi örtüşmeyen çalışanlar bu programdan faydalanabiliyorken, yeni düzenleme ile program sadece lise mezunları ile kısıtlanmış oldu. Bu düzenlemeyle beyaz yaka çalıştıran neredeyse tüm işletmeler programın dışına çıkartılmış oldu.
Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır. Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, operatör olarak çalışan kişiler bu gruba girer.
Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, formen gibi kişiler yalnızca iş planlaması yaptığından mavi yakalı grubuna girmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri