Bu tür problemlerde dengesizlik ile birlikte baş ve kulaklarda dolgunluk ve basınç hissi de bulunabilir. Boyundaki kaslardan beyin sapındaki denge merkezlerine gönderilen ve dengenin sağlanmasında önemli rol oynayan pozisyon bilgisi sinyallerinin bozulması sonucunda dengesizlik oluşabilmektedir.
Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Sıklıkla bulantı, kusma ve denge kaybı bu duruma eşlik edebilir. Vertigo genellikle baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır.
Vertigo esnasında bireyler çevrelerindeki eşyaların ve insanların kendi etrafında döndüğünü belirtmektedir. Kişide sağ ya da sola doğru denge kaybı, başta ağırlık ve sersemlik hissi, zemin ayağının altından kayıyormuş gibi hissetmek vertigo sayılmaz.
Baş dönmesi ile birlikte bulantı, kusma, halsizlik, göz kararması, deride solukluk, terleme gibi belirtilerle birlikte işitme kaybı, kulak çınlaması, kulakta dolgunluk hissi, çift görme, okuma güçlüğü, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, his bozuklukları, kuvvet kaybı gibi ek şikayetler de görülebilir.
Genellikle baş dönmesi ile ortaya çıkan vertigo kulak içindeki sorundan kaynaklanmaktadır. Vertigo Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım? Hareket etmediğiniz halde hareket ediyor gibi oluyorsanız, o hisse kapılıyorsanız buna vertigo diyoruz.
İlgili 31 soru bulundu
Aslında kendisi bir semptom olan vertigo, etrafın veya kendinizin hareket ettiğini düşündüren, baş dönmesi, mide bulantısı gibi rahatsızlıkların da eşlik edebildiği dönme hissidir. Yaygın olarak iç kulaktaki sorundan kaynaklanıp, günlük yaşamını altüst edebilen ve toplumda sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
Psikolojik vertigo tedavi edilebilir bir durumdur. Terapi ve ilaçlar kullanılarak söz konusu rahatsızlık tedavi edilebilir. Terapi, kişinin kaygı ve stres düzeyini azaltmaya ve algısal bozukluklarını yönetmeye yardımcı olur. İlaçlar ise semptomların şiddetini azaltabilir.
Nörolojik ya da sinirsel olarak adlandırılan vertigo, vestibüler sistemde ya da beyindeki nöronlarda ortaya çıkan sorunlardan kaynaklanan bir denge bozukluğudur.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Tedavi kafa içi basıncın nedenine ve derecesine göre değişir. Hafif idiyopatik vakalarda ilaç tedavisi ve kilo vermek semptomları azaltmaya yardımcı olur. Daha şiddetli ve akut vakalarda ise cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Bu noktada vertigo tansiyon yükseltir mi sorusunun cevabı, evettir. Bunun yanı sıra vertigo ve tansiyonun bazı ortak nedenleri vardır. Örneğin, iç kulak enfeksiyonları, iç kulakta bulunan denge organının bozulması, dolaşım sistemi sorunları ve bazı ilaçlar vertigo tansiyon ilişkisi nedenlerinden olabilir.
Yalancı baş dönmesinde aslında baş dönmesi yoktur. Dönmeden ziyade sersemlik hissi, kafada ağırlık, dengesizlik duyguları dile getirilir. Ani olarak başlamaz, uzunca süreden beri yavaş yavaş gelişmiş ve yerleşmiştir. Yalancı baş dönmesi, gerçek baş dönmesinden daha sık görülür.
Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir. Vertigo ile başvuran hastanın sistematik olarak değerlendirilmesi bu nedenle büyük önem taşır.
Psikolojik vertigo baş dönmesi şikayetinin denge mekanizmalarındaki bozukluklardan daha çok kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak ortaya çıkmasını ifade eder. Kişiler çok stresli, üzüntülü ya da kaygılı oldukları zaman vertigo şikayetiyle karşılaşabilirler. İki farklı durum vardır.
Vertigo, iç kulakta yer alan ve dengeden sorumlu olan yapılardaki bir bozukluk veya merkezi sinir sisteminde bir sorun olması nedeniyle oluşur.
Birçok insan bu terimi yükseklik korkusunu tanımlamak için kullanır, ancak bu doğru değildir. Vertigo, bir kişi çok yüksekten aşağıya baktığında da ortaya çıkabilir, ancak genellikle iç kulak veya beyindeki problemlerden kaynaklanan geçici veya devam eden baş dönmesi nöbetlerini ifade eder.
Vertigo genellikle iç kulak kaynaklı bir sorun olduğunda KBB uzmanlarına başvurulur. Eğer vertigo semptomları beyin veya merkezi sinir sistemi kaynaklı ise nöroloji uzmanlarına başvurmak önemlidir.
Bahsi geçen organlarda baş gösterebilecek inme, tümör, damarlarda anevrizma, migren, kanama, MS (Multiple Skleroz) gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak kişide baş dönmesi (vertigo) görülebilmektedir.
Dr. Bülent Şerbetçioğlu, pozisyonel vertigonun çoğunlukla kadınlarda rastlandığını belirterek, 'Halk arasında pozisyonel baş dönmesi olarak bilinen tarzdaki vertigo ilaçla tedavi edilemez. Kulaktaki kristallerin oynaması mekanik tedaviyle düzeltilir.
Vertigo atakları yoğun olduğunda, kişi günlük aktivitelerini yapmakta zorlanır ve halsizlik hissi ortaya çıkar. Baş dönmesi, enerji kaybı, uyku bozuklukları ve stres gibi faktörler de halsizliği artırır.
Yapılan araştırmalarda tedavi edilmeyen vertigo hastalarında bir süre sonra panik atak, anksiyete ve depresyon görüldüğü gözlemlenmiştir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde neredeyse eşit oranda görülen bir hastalıktır.
Bal ve çörekotu karışımı vertigo için tavsiye edilir. Civanperçemi çayı ılık olarak içilebilir. Anason çayı vertigoya iyi gelen bitkiler arasındadır. Isırgan otu demlenerek her gün bir bardak içilirse vertigo hafifler.
VNG testi ile vertigo hastalığının teşhisinde;
Baş dönmesinin pozisyonel olup olmadığını ortaya koyar.
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri