Mayasız gözleme yaparken hamurun biraz sert bir kıvamda olması oklava ile açarken işinizi kolaylaştıracaktır. Dilerseniz pişirdiğiniz gözlemeleri tereyağı ile yağlayabilir, lezzetini arttırabilirsiniz.
Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Eğer mayasız bir hamuru buzdolabında saklamak istiyorsanız yine ağzı ve üzeri sıkıca kapalı şekilde 1 hafta kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Derin dondurucuda hem mayalı hem de mayasız hamurdan yapılmış poğaçalar saklanabiliyor, ancak mayasız hamurdan yapılanlarda daha iyi sonuç alınıyor. Poğaçaları derin dondurucuya koymak için pişirdikten sonra soğumasını beklemek gerekiyor.
İlgili 37 soru bulundu
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Bir kapta yumurtalar, yoğurt, su ve tuz karıştırılır. Un ve karbonat yavaş yavaş eklenerek yoğurulur. Yumuşak, ele yapışır bir hamur elde edilir. Eller yağlanarak ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp şekil verilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Yuva Kolay hamur ile ister mayalı ister mayasız tüm hamurlar kolayca yoğurulup, açılacak. Poğaça, börek, açma, kurabiye, pide, baklava, katmer, pizza, mantı ve ekmekleriniz daha pratik olacak. Gluten içerir.
Çörek Otlu Pişi, Kaşık Dökmesi, Mayalı Akıtma, Patatesli Pankek, Tava Çöreği, Kahvaltılık Peynirli Lokma, Peynirli Kaşık Dökmesi, Patatesli Kaşık Dökmesi, Çikolatalı Kaşık Dökmesi, Muhammara (Acuka), Kahvaltılık Poğaça Tarifleri, seçtiğimiz tariflerin bazıları.
Gözleme hamurunu mayalı ya da mayasız yapabilirsiniz. Arasındaki tek fark, mayalı biraz daha yumuşak olacaktır. Gözleme hamurunun en önemli noktası, hamurun biraz cıvık olmasıdır.
Her öğün yenilebilecek güzellikte olan gözlemeyi, hazır yufka yerine mayasız hamurdan el açması olarak hazırlayıp arzu ettiğiniz iç malzemeyle pişirebilirsiniz.
Mayasız hamurla yapılan, tavada misler gibi pişen o nefis gözlemeleri sevdikleriniz için şipşak hazırlamaya ne dersiniz? Patates ve kaşar peynirli, lor peynirli, ıspanaklı ve kıymalı olarak hazırladığımız gözlemeleri siz de dilerseniz eşit olarak zenginleştirebilirsiniz.
Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz. Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Özellikle kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti börek hamuru için sirke kullanımı tercih edilir. Çünkü, pişi veya sigara böreği gibi kızartılacak börek çeşitlerinin sıvı yağını daha az çekmesine yardımcı olur.
En iyi alternatif ayran
Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor.
Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Kestiğimiz hamurları yağın içerisine bırakalım ve arkalı önlü olacak şekilde kızartalım. Kızaran pişileri tel süzgeç ya da kevgir yardımıyla yağın içerisinden alalım. Güzelce kızaran puf puf mayasız pişilerimiz servise hazır. Afiyet olsun!
Poğaça, ekmek, börek, vb. için kullanılan mayalı hamur, kek, kurabiye, vb. için kullanılan kabartma tozu/karbonatlı hamur ve herhangi bir kabartıcıya ihtiyaç duyulmayan yumurtalı hamur.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri