Maydanoz; vitaminler açısından oldukça zengin bir sebzedir.
4000 yıllarına dayanır. Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür.
Kış sebzeleri; ıspanak, kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, marul, maydanoz, balkabağı. armuttur.
Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki.
Çiçekli bitkilere örnek olarak zambak, leylak, maydanoz ve çam verilebilir. Çiçeksiz bitkilere kara yosunu, su yosunu, eğrelti otu ve kibrit otu örnek olarak verilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Çim (Lolium), buğdaygiller familyasından tek ya da çok yıllık çimen oluşturan bitki cinsi.
Maydanoz (Petroselinum crispum) ve kişniş (Coriandrum sativum), uzun, ince gövdelerde yetişen iki parlak yeşil, yapraklı, aromatik bitkidir. Apiaceae adı verilen aynı botanik aileden gelirler. Bazı bölgelerdeki insanlar kişnişi kişniş veya Çin maydanozu olarak adlandırır.
Maydanoz, Akdeniz'e özgü çiçekli bir bitki türünü oluşturuyor. Apiaceae (maydanozgiller) familyasına ait olan bu bitki, popüler olarak Avrupa, Amerika ve Orta Doğu mutfaklarında kullanılıyor. Yeşil renkli ve damarlı yapraklara sahip olan maydanoz, iki yıllık bir bitki çeşidini oluşturuyor.
Sebze olarak adlandırılması için yeşil yapraklı, çekirdeksiz özellikleri olması gerekmektedir. Biber de bu meyvelerden biridir. Sebze olarak yaygın bir şekilde bilinse de biber aslında bir meyvedir. İçerisinde bulunan çekirdeklerden dolayı meyve olarak nitelendirilmektedir.
Peki Havuç? Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
İçerisinde A, C, K vitamini, folik asit gibi vitaminler; potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bulunur. Ayrıca lif açısından çok zengin olan maydanoz hiç kolesterol içeriği olmamasıyla da bilinir. Antiinflamatuvar, antibakteriyel özellikleri olan maydanoz flavonoidler açısından da zengindir.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen elma Rosaceae familyasına aittir ve bir sonbahar meyvesidir.
Patatesin Faydaları Patates en çok sevilen sebzelerden biridir. Tabii patates deyince akla öncelikle patates kızartması gelir. Ancak patatesi sağlıklı bir sebze kategorisine koyabilmek için kızartmadan vazgeçmek gerekir.
Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.
Marul çeşitleri itibariyle farklı salata tariflerinde kullanılır. Bilimsel adıyla “Lactuca sativa”, Mısırlılar tarafından yüz yıllardır yetiştirilen ve Papatyagiller (Asteraceae) ailesine ait bir yeşil yapraklı sebzedir.
Nohut, besin değeri yüksek, yenilenebilir tohumlar arasında yer alır. Cevize yakın bir tada sahip olan ve kremsi bir dokuya sahip olan nohut, yemeklerin temel besin kaynağını oluşturur. Karbonhidrat, lif, protein, B vitaminleri açısından da zengin olan nohut, besleyici bir baklagil olarak kabul edilir.
İçeriğindeki A, C, K vitaminleriyle folat, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.
Ancak kesin olmayan bilgilere göre ilk olarak MÖ 3. yüzyılda Sardunya'da (Sardinia - Akdeniz bölgesi) yetiştirildiği düşünülüyor. Maydanozun tarihinde en eski zamanlara baktığımızda 2.000 yıldan fazla bir süredir yetiştirilmiş ve gıda olarak tüketilmeden önce tıbbi olarak kullanıldığını görüyoruz.
Maydanoz sapları genel olarak tüketilmez ancak sapları da yaprakları kadar faydalıdır. Maydanoz sapını yemek kemik sağlığına iyi gelir ve idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur.
Adından da anlaşılacağı üzere maydanozgiller familyasının en önemli yeşil yapraklılarındandır. Kokusu ve tadında yoğun bir aroma bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde yemeklerde, salatalarda ve çiğ olarak tüketilir. Kurutup yıl boyunca baharat olarak da kullanabilirsiniz.
B vitaminleri ayrıca vücutta bulunan ve kemikleri zayıflatan bir amino asit olan homosistein düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur. Maydanoz, karbonhidrat etkisi nedeniyle, gaz ve kolik rahatlatmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri