Tencerede su tamamen bitinceye kadar et kavrulacak. Ardından, üzerine eritilmiş kuyruk yağı ilave edilecek ve karıştırılacak. Etin pişme durumuna göre et 5 ila 10 dakika arası kavrulacak ve ocaktan alınacak. Kavurma ılıdığında, kevgir kepçe ile toplanacak ve saklama kabına bastırılarak konulacak.
*Kuyruk yağını küçük parçalar halinde doğrayın ve bir tavaya alarak eritin. *Eriyen kuyruk yağını diğer tarafta pişirdiğiniz kuzu etlerinin üzerine ilave edin, yaklaşık 10 dakika kadar kavurun ve ocağın altını kapatarak tuz ve baharatları ilave edin. Kuzu kavurmanız servise hazır.
KAVURMANIN TARİFİ
Öncelikle kuyruk yağını çok ince bir şekilde doğrayın ve bir tencerenin içine atarak yağını salana kadar kavurun. İçine iyice yıkayıp süzdüğünüz kuşbaşı etinizi ilave edin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin.
Kurban eti bir gece dinlendirildikten sonra sinirleri temizlenerek kuşbaşı şeklinde doğranır. Ayrı bir kaba 1 kilo ete 250 gram iç yağı olacak şekilde iç yağı doğranır. Etler genişçe bir tencereye alınarak kapağı kapalı bir şekilde kendi suyunu çekene kadar kavrulur.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
İlgili 22 soru bulundu
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Aman bu noktaya dikkat etmekte fayda var. Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor. Mümkünse eti ocaktan almadan kısa bir süre önce en son aşamasındayken tuz atın.
Eritilip içilerek ya da yemeklerin içerisinde margarin göreviyle kullanılabilir. Birçok açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken Canan Karatay; "Kavurma kuyruk yağı ile birlikte yenmeli. O zaman dinç olur, dağlara çıkar inersiniz. Yumurta sarısı ile beraber bol köy yağı ile beraber yenecek.
Kuyruk Yağı Nerelerde Kullanılır? Kuyruk yağı genellikle mangal ziyafetlerinde tercih edilir. Kuşbaşı et pişireceğiniz zamanlarda, her 2 et arasında 1 adet kuyruk yağı eklerseniz etin daha yumuşak ve lezzetli pişmesini sağlayabilirsiniz.
Dana kavurma püf noktaları az yağlı bir kavurma icin 1 kg ete 200-250 gr iç yağ orta yağlı bir kavurma icin 1 kg ete 250-300 gr iç yağ çok yağlı bir kavurma icin 1 kg ete 300-350 gr iç yağ kullanmak gerekir.
Eti kavurmak için çok yanmaz ve yapışmaz, çiziği olmayan, kalın tabanlı bir tava ya da tencereye ihtiyacımız var yine. Kavurma işleminde mutlaka tereyağı ve sıvı yağ kullanmak gerekiyor.
İçerisine mutlaka iç yağı ya da kuyruk yağı ilave edin.
Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle genişçe bir tavaya kuyruk yağı konulur kapağı kapatılarak kısık ateşte yağı çıkıncaya kadar kavrulur. Ocağın altı açılarak kuzu eti ilave edilir. Suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir ve biraz sıvı yağ konulur.
Yağın kesinlikle yanmaması gerekiyor, bu yüzden ara ara tahta bir kaşık ile karıştırmalıyız. Yağ tamamen eridiğinde damak tadımıza göre ve yağın daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için bir çorba kaşığı kadar tuzu da ekleyip, içinde karıştırarak eritiyoruz.
Kuyruk yağı doymamış yağ asitleri yönünden zengin olduğu için sıvıya yakın bir görünümde olmakla birlikte; kebap, çorba, pilav, ciğer, dolma ve döner gibi yemeklerin içine katılmaktadır.
Kışlık kavurma (diğer adı sızgıt) keçi, koyun veya dana etinden yapılır. Sızgıt yapmanın bir kaç yöntemi olsada sonuç aynıdır. Sızgıt yapılacak et hayvansal yağ ile kavrulur. Kışlık kavurma yapmanın ölçüsü, ihtiyacınız kadar et ve bu eti kavuracak miktarda iç yağı (kavram yağı) ya da kuyruk yağıdır.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Tarihte İbn-i Sina'nın bu yöntemi sıklıkla uyguladığı söylenmektedir. Kuyruk yağının ağrıyan dize sürüldükten sonra bandaj ile sarılıp bir süre bekletilmesi bölgede oluşan kasılmaları, kas ağrılarını ortadan kaldırır. Kuyruk yağının tüketilmesi kas ve kemik gelişimine yüzde yüz katkı sağlar.
Kuyruk yağı Türk mutfağında çoğunlukla yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılır. Kuyruk yağı yemeklere koku ve aroma vermekle birlikte aynı zamanda yemeklerin daha lezzetli ve doyurucu olmasını sağlar. Ayrıca kuyruk yağı cilt bakımı ve saç bakımı gibi alanlarda da sıklıkla kullanılır.
Buzdolabında muhafaza etmek için cam ya da plastik saklama kabı kullanabilirsiniz. Kuyruk yağının sıcaklığını çok iyi şekilde bırakması ve katılaşması için beklemelisiniz. Katılaşınca daha sonra kullanmak için dolaba yerleştirebilirsiniz. Soğuk ortamda kuyruk yağı tadını ve ömrünü koruyacaktır.
Sağlıklı bir yağ olan kuyruk yağını yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Malzemeler: 1 Kuzu ya da koyunun kuyruk yağı Büyük bir tencere ya da tava, süzgeç, tepsi Yapılan araştırmalar çerçevesinde artık kuyruk yağı sağlıklı yağlar kategorisinde anılıyor.
Yağ miktarı soğanları ortaya topladığınızda etrafında yağ kalacak kadar olmalıdır. Sulu yemeklerin lezzetini ve kıvamını belirleyen en önemli etmenlerden biri soğandır. Yemeğe soğanla başlanır, yani yemeğin ilk lezzet vericisi soğandır.
Etlerin rengi değişip, suyunu salana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Diğer tarafta 2 adet orta boy soğanı 4 parçaya bölüp, etlerin üzerine ekleyin. Ardından 1 baş sarımsağı da ayıklayıp, etlerin üzerine serpiştirin. Daha sonra etlerin üzerine 1 şişe maden suyu dökün.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri