Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
On-oniki adet taze yeşil maydanoz (saplarıyla beraber). Maydanozun yapraklarının sararmamış olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları sararmış maydanoz kullanılmamalıdır.
Kavanozda hava almayan maydanozlar buzdolabında çok daha uzun süre taze kalacaklardır. ·İsterseniz maydanozlarınızı koyduğunuz kavanozun dibine sadece sapların ıslanacak kadar su doldurup bu şekilde kaldırabilirsiniz. Sapları suyla temas eden maydanozlar da uzun süre canlılıklarını koruyacaklardır.
Maydanoz Yetiştiriciliğinde Sulama, Maydanoz Çok Su İster mi? Maydanoz, üretim dönemi boyunca toprak ve hava nemine duyarlı bir sebzedir. Maydanozun çimlenme ve gelişme sürecinde toprakta yeterli miktarda nem olması önemlidir.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Maydanoz, güneşli veya yarı gölge alanları sever. Bunun yanında toprak seçimi de önemlidir, maydanoz hafif nemli ve humuslu toprağı sever.
Toprağın tüm yüzeyine sprey şişeyle su püskürterek ilk suyunu verin. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Maydanoz, gevşek ve besin değeri açısından zengin topraklarda çok daha kolay yetiştiğinden bu şekilde bir toprak seçmeniz önemli. Torf ve humuslu toprakları alıp karıştırarak hem gevşek, hafif ve rahatça hava alan hem de besin değeri yüksek topraklar elde edebilirsiniz.
Uygun bir herbisit kullanımı ile hiç çapa işlemi yapmadan maydanoz üretimi yapmak mümkündür. Olgunluk, hasat ve depolama Çeşide ve mevsime bağlı olarak tohum ekiminden 60-70 gün sonra bitkiler hasat olgunluğuna gelirler.
Maydanoz tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi serin bir ortama ihtiyaç duyar. Bu sebeple mümkün olduğunca serin bir ortamda saklanması gerekmektedir. Kısa süreli muhafaza durumlarında buzdolabı işimizi görse de uzun süreli olarak buzluk ya da derin dondurucu gerekmektedir.
Maydanozları yıkamadan sap kısmını bütün bağ olarak keselim. Temiz ve kuru cam kavanozlara sapları aşağı gelecek şekilde koyulur ve kapağını iyice kapatılır. Buz dolabında saklayalım, yaklaşık 1 hafta taze kalıyorlar.
Kısa sürede bozulmaya başlayan yeşillikler, sulu ve nemli kaldığında çürüme özelliği gösterir. Marul, maydanoz, nane ve ıspanak gibi hassas yaprakları olan yeşilliklerin kuru şekilde dolapta muhafaza edilmesi uygun görülür.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Maydanoz kıyılırken öncelikle yaprak kısımları bir araya demet gibi toplanarak saplarından ayrılır. Bıçağın üzerine boşta olan el ile bastırarak veya bıçağın ucu tahtadan kaldırılmadan tap chopping denilen teknik ile maydanoz kıyılabilir.
Maydanozlar soğuk aylarda verimli olmaz. Eğer soğuk kış günlerinde toprağa ekim yapılırsa büyümesinin garantisi olmaz. Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz.
Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
Maydanoz, Ocak-Eylül arasında ekilebilir bir bitkidir. Ancak verim alabilmeniz için en uygun ekim zamanı Mart ayının sonu, Nisan ayının başıdır. Saksının içini toprakla doldurun. Bu sırada toprağın nemli olmasına da dikkat edin.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır. Maydanoz bulunduğu yeri 2-3 yıl muhafaza ederse de ömrü 1 veya 2 yıldır. Bitki ikinci yıl hemen generatif faza geçtiği için tohum ekiminden her yıl yenilenmesi önerilir.
Fas, Cezayir ve Tunus da bol miktarda yabani maydanoz bulunduğu bildirilmektedir. Yetiştiriciliği M.Ö. 4000 yıllarına dayanır. Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Maydanoz Tohumu Nasıl Çimlenir?-Maydanoz Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir? Maydanoz tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz maydanoz tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Çiğ tüketmek bebeğinizin için zor olabilir o nedenle öncelikle sebze yemekleri veya köftelerin içinde ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Maydanoz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri