Süt ürünleri içermeyen bir beslenme düzeninde yağsız protein, renkli meyveler, besin değeri yüksek sebzeler ve doyurucu tahılları hâlâ tüketebilirsiniz.
Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler.
Bitki bazlı süt alternatifleri baklagiller (soya), tahıllar (yulaf, pirinç), kuruyemişler (badem, hindistancevizi), tohumlar (keten, kenevir) veya diğer tahıllardan (kinoa, teff) yapılabilir. Bazı ürünler, süt sütüne benzer hale getirmek için kalsiyum ve D vitamini ile takviye edilirken, diğerleri değildir.
Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı kalsiyum açısından tercih edilebilir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengindir. Bu sebzelerin sağladığı K vitamini kemik yapısının güçlendirilmesi açısından önemlidir.
Süt-yoğurt yerine soya sütü; peynir, yumurta yerine soyadan yapılmış soya eti, tofu gibi yiyecekler tüketmek protein ihtiyacının karşılanması için iyi bir tercihtir.
İlgili 34 soru bulundu
ÇOCUKLARA YATARKEN SÜT İÇİRMEYİN!
Süt tüketmeyen çocukların peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini kullanmaları konusunda ebeveynlerin çocukları teşvik etmelerini söyleyen Beyitler: " Sütün tadını sevmeyen çocuklar için şeker ya da kakao kullanmayın. Bunların yerine süte pekmez veya bal ekleyin.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler.
Doymuş yağ ve kolesterol ile dolu
Süt, içeriğindeki doymuş yağ oranı ve kolesterol sebebiyle damar tıkanıklığı ile de ilişkilidir. Damar tıkanıklıkları da kalp hastalıklarına yol açar.
Haşlanmış patates, kızarmış patates, patates püresi, patatesli börek, patatesli vegan omlet, fırında baharatlı patates ve dahası.. Fıstık & Fındık & Zeytin Ezmesi & Reçel: Vegan serpme kahvaltı hazırlamak istiyorsanız veya ekmeğin üstüne sürmek için bir şeyler arıyorsanız fındık, fıstık ve zeytin ezmesi tam size göre!
Vegan dostu gibi duran muzdan biz de bunu beklemezdik doğrusu. Bilim adamlarına göre kitosan madde – ki bu muzun hızlı olgunlaşmasını sağlıyor- karides ve yengeç kabuklarından elde ediliyor. Bunun çaresi de hiçbir katkı maddesi eklenmeden üretilen organik muz.
Vegan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara'dan vegan beslenenler için her yemekte rahatlıkla tüketebileceği bir içecek tarifini sizlere sunuyoruz. Pirinç, su, limon suyu ve tuz ile vegan menülerine uygun nefis bir ayran hazırlayabilirsiniz.
Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir eş değerdir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
Hayvansal bir gıda olan bal da diğer hayvansal gıdalar gibi vegan olmayan bir yiyecektir ve veganlar tarafından tüketilmez. Bal, pişirmede sık kullanılan bir malzeme olmadığı için yumurta gibi vegan beslenmede eksikliği çok fazla hissedilen bir yiyecek değildir.
Kalsiyum bakımından en zengin besinler; haşhaş, susam ve chia gibi tohumlar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, mercimek, soya fasulyesi, somon, portakal, tatlı patates, lahana, balkabağı, ıspanak, badem ve incirdir.
Bir bardak süt, en az 4 saat tok tutuyor. Süt kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlıyor ve uzun süre doygunluk hissettiriyor. Mideye indiğinde yarı katı bir yiyecek olarak algılanıyor; bu da tokluk hissini artırıyor.
Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm. Dr.
Bala ya da süte alerjiniz yoksa her gün 1 bardak ballı sütü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Tatlı isteğini bastıran bu içecek aynı zamanda vücut ve zihin sağlığınız için de oldukça faydalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri