Guatr belirtileri bitkisel tedavi ile hafifleyebilir. Antioksidan bitkiler arasında yer alan maydanoz, sizlere bu konuda büyük destek olacaktır.
Vücuttaki iyot dengesi çok kritiktir; çünkü eksikliği de fazlalığı da tiroit fonksiyon bozukluğuna yol açar. En iyi iyot kaynakları kaya tuzu, kaliteli deniz ürünleri, derin su balıkları, süt ve süt ürünleri, deniz börülcesi, kızılcık, maydanoz ve ıspanak gibi yeşilliklerdir.
Yoğurt otu, tiroid ve guatr gibi sağlık problemlerine karşı bitkisel çözüm olarak kullanılır. Çoban süzgeci olarak da bilinen bu bitki tiroid bezinin düzgün çalışmasında etkili rol oynar. İyot kaynağı olarak görülen yoğurt otu, iyot eksikliğine bağlı olarak gelişen tiroid hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Öncelikle iyot değeri yüksek olan besinlerden uzak durulması gerekilir. Çünkü iyot, tiroit hormonunun salgılanmasını artıran bir elementtir. Bu noktada iyotlu tuz, soya sütü, soya proteini, soya fasulyesi, yumurta sarısı, süt ürünleri, deniz ürünleri tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
Zehirli guatr hastaları kafeinli gıdaların tüketimini azaltmalıdır. Özellikle kuru fasülye, ıspanak, pırasa, badem, fındık, incir vs. gibi besinleri tüketmeleri önerilir. Ayrıca günde 2 litre su içmeleri tavsiye edilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Zehirli guatrın tedavi edilebilmesi için öncelikle doğru teşhis edilmesi gerekir. Yapılacak kan testi ardından uygulanacak tiroit sintigrafisi ve iyot uptake testi gibi tanı testleri ve ultrason incelemesiyle zehirli guatr teşhisi konulabilir.
İyot eksikliğinin etkisini artıran ve “guatrojen maddeler”olarak bilinen karalahana, şalgam, karnıbahar gibi besin maddelerinin fazla tüketildiği bölgelerde guatr hastalığı daha çok görülmektedir. Kekik otu da guatrı olanlara olumsuz etki yapar.
Soğan ve sarımsak bu konuda sizlere iyi gelecektir. Yeterli miktarda deniz ürünleri tüketmeniz de iyot eksikliğini dengeleyecek bir tercih olacaktır. Guatr belirtileri bitkisel tedavi ile hafifleyebilir. Tiroit hormonlarının düzenli çalışması için dut ve dut kurusu tüketebilirsiniz.
Dereotu tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkindir. Tiroidin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroid ve tiroidin hızlı çalışması sonucu oluşan hipertiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan guatr hastalığının tedavisini destekler.
Sarımsak kullanarak, en az bir sarımsak, tiroit bezinin genişlemesini önlemek için her gün yeterli olacaktır. Sarımsakın tiroid bezi üzerindeki yararlı etkilerinin yanı sıra, vücudun bir bütün olarak antioksidan özellikleri de vücut sağlığına katkıda bulunur.
Kafein, alkol, sigara ve şeker tiroid bezi için zararlıdır. Bunların az tüketilmesi gerekir. Sulardaki klor ve florun fazla olması tiroid bezine zarar verdiğinden içilen suda bu minerallerin fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle fosfatlı gübrelerle bulaşmış sularda klor daha fazladır ve guatra neden olur.
Hashimoto nedeniyle oluşan guatr genellikle kendiliğinden iyileşir.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor. Karaciğeri zehirli maddelerden temizlemek için yardımcıdır. Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz aynı zamanda kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucudur.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Tiroid nodülleri lokal anestezi altında ciltten ince bir iğne ile girilerek ameliyatsız olarak tedavi edilebilirler. Bunun için lazer, radyofrekans ya da mikrodalga gibi yakarak ablasyon yapan veya alkol gibi kimyasal ablasyon yapan yöntemler kullanılabilir.
Tiroid hastaları, soya ürünleri, iyot, bazı ilaçlar, stres, yüksek lifli yiyecekler, guatrojenik ve gluten içeren besinlerden uzak durmalı ve hastalığın seyrinin iyileşmesi için genel beslenme önerilerine dikkat etmelidir.
Alkol ablasyonu tiroid nodüllerinde yıllardır kullanılan, etkinliği ve emniyeti iyi bilinen bir yöntemdir. Alkol ablasyonu için, ince bir iğneyle ultrasonda görerek nodül içine girilir ve değişik bölgelere az miktarda alkol verilir. İşlem belli aralıklarla birkaç kez tekrarlanarak nodülün küçülmesi sağlanır.
Radyoaktif İyot
Hipertiroidi tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Radyoaktif iyot ağızdan alınır ve dolaşım sistemi yoluyla tiroit bezine ulaşarak tiroit hücrelerini yok eder. Böylece guatrın küçülmesi hedeflenir. Bazı durumlarda, tedavi sonrası hipotiroidi semptomları ortaya çıkabilir.
Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir. Ancak bu tedavi yüksek doz radyasyon içerir.
Tiroit bezlerinin iyot mineraline ihtiyacı vardır ve iyot eksikliği durumunda tiroit bezleri anormal bir şekilde büyür ve guatr ortaya çıkar.
Etli yaprakları ve deniz mineralleri ile kendine özgü bir turşudur. En belirgin faydası; iyot zengini olmasından dolayı tiroid bezine iyi gelmesi, guatr problemleri için faydalı olmasıdır.
Altın da tiroid bezi tarafından normalde kullanılan bir metal değil ve tiroid fonksiyonlarını bozabilir. Açık verilerde tiroid hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan'ın tiroid kanserinin alternatif tıpla ilişkisini değerlendirdiği bir videoya rastlanıyor.
Graves hastalığı, toksik (zehirli) guatr adıyla da bilinen otoimmün bir hastalıktır. Bu rahatsızlık, tiroit bezinin çok çalışmasına ve aşırı miktarda hormon üretmesine neden olur. Tiroit hormon değerlerindeki yükselme hipertiroidizm tablosu oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri