Gerekli değişimin yapılmaması durumunda aracın yolda kalması mümkündür. AKS arızasının belirtileri, arızanın ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Aks arızalanırsa, direksiyon simidinin dönmesini zorlaştırabilir. Aks ayrıca direksiyon simidini zıplatabilir veya sallayabilir.
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir. Bunu önlemek için araçlarda aks arızasının nasıl analiz edileceğini bilmek önemlidir.
Aks lalesi uzun süre kullanılmasından dolayı yıpranmış olabilir. Bu gibi durumlar vuruntu sesine neden olur. Vuruntu sesi aks lalesinden geleceği gibi aks kafasından ve diferansiyel dişlilerinden de gelebilir. Sesin tam olarak nereden geldiğinin tespitini servise giderek sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Aracın ilerlemesi esnasındaki titremeler de aks arızasına işaret eden bir başka örnektir. Direksiyonda sarsıntılar veya tam tersi şekilde sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı ve hafif direksiyon da aks arızasının göstergesi olabilir.
Aks kafası probleminin teşhisini kendi kendinize yapmak için aracı geri vitese takın ve hızlandırın, sonra yavaşlayın. Hızlanma ve yavaşlama arasında gaz verip çekerek aracı çırpın ve daha yüksek vurma seslerini dinleyin. Şayet vurma sesi artıyorsa bu arızalı bir aks kafasının belirtisidir.
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Bu arızayı da araçtan normalin dışında gelen seslerden anlamak mümkündür. Aks kafası da sık bozulan parçalardan biridir. Aks arızası titreme yapar mı, sorusunun cevabı da aslında burada gizlidir. Direksiyonda olmaması gereken titremeler yaşanır; bu durum aracın ve sürücünün hareket kabiliyetini kısıtlar.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Aks körüğünün bozuk olduğunu belli eden bazı belirtiler vardır; Ön tekerleklerinizden gelen hissedilir aşırı titreşimler. Düşük hızlarda yapılan dönüşlerde tıkırtı ve metalin metale değme sesi. Çekiş problemleri yaşayabilirsiniz.
Aks değişimi fiyatı ortalama olarak 250 – 750 TL arasındadır. Ancak bu fiyat aksın değişmesini gerektiren duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Aksın değişimi başka aksamlarda oluşan sorunlardan kaynaklı ise sadece aksı değiştirmek yeterli olmaz, ön takım parçaların da kontrolünün yapılması gerekir.
Aks körüğü yırtıldığı takdirde yağ kaçırır ve bu durumda da aks mafsalı gres yağıyla yağlanır ve körüğün hemen değiştirilmesi gerekir. Önden çekişli araçlar üzerinde şanzımanla diferansiyel tek kutu içerisinde bulunur. Yani aksların iç tarafları direkt olarak vites kutusundaki diferansiyele girip yataklanır.
Ayrıca aracınızı park ettiğinizde özellikle tekerler bölümünden yağ damlamalarıyla karşılaşırsanız kaçak var demektir. Bu damlamalar öncelikle terleme olarak başlar. Bir süre sonra da yere damlamaya başlar. Bu belirtilerle karşılaşıyorsanız aks keçesinden şüphelenmeniz gerekli.
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
Aks degistirirken neden şanzıman yağı değişiyor.yok öyle bişey hocam.evet akslar şanzımana giriyor ama o girdiği yerin şanzıman yağının geçtiği çalıştığı biter değilki.aks lalesinin zaten çalışması için kendi özel Gres benzeri yağ oluyor.bu yağ eksilmesin toz pislik olmasın diye korukle korunuyoe.bunun dışında iç ...
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Her aracın yük taşıma kapasitesi farklıdır, fazla yük sebebiyle aks baskılanır ve bozulabilir. Aks kafasının kopması durumunda aracınız vitese geçer ancak gaz vermenize rağmen hareket sağlanamaz. Ak kopması frenlerin işlevini yerine getirememesine neden olabilir.
Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir.
Aracınızın ruhsat bilgileri içinde yer alan yük kapasitesini aşmanız halinde aks taşıyabileceğinden fazla yük kapasitesi sonucu arızalanabilir. Rulmana dışarıdan gelebilecek herhangi yabancı madde ya da darbe sonucunda rulman bozulabilir bu da aks arızasını oluşturur.
Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir. Süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri