Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
Maydanoz rutubeti sevdiğinden kurak zamanlarda sulanma zorluğu vardır. Maydanoz üretiminde sulama, tohum çimlenme döneminde çok önemlidir. Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır. Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir.
Maydanozları mümkünse sabah güneşi alan yerlerde büyütmeyi, toprak hem nemli kalacak şekilde sulamayı unutmamalısınız. Maydanoz tohumlarınızı ektikten sonra yapmanız gerekenlerse çok basit. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını mümkünse sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin.
Üreticilere yıl boyunca sürekli gelir sağlayarak ekonomik gelirde önemli bir yer tutar. Maydanoz, ülkemizde ticari olarak Akdeniz, Ege ve büyük çaplı olarak Marmara bölgelerinde üretilirken, uygun iklim koşullarında bütün bölgelerimizde bahçelerde küçük çaplı olarak yetiştirilir.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
Besin maddeleri açısından zengin ve hafif olması tercih edilir. Derin ve iyi drene edilmiş topraklar, maydanozun kök gelişimi için idealdir. Toprağın pH derecesi 5.0 ile 8.0 arasında olduğunda maydanoz için uygun bir ortam oluşturur.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Toprağın tüm yüzeyine sprey şişeyle su püskürterek ilk suyunu verin. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
- Maydanozlar çok fazla suyu sevmez ama susuz da kalamaz. Onlara çok fazla su vermek, küçülüp bodurlaşmalarına ve yapraklarının sararmasına neden olacaktır.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Maydanoz, Ocak-Eylül arasında ekilebilir bir bitkidir. Ancak verim alabilmeniz için en uygun ekim zamanı Mart ayının sonu, Nisan ayının başıdır. Saksının içini toprakla doldurun. Bu sırada toprağın nemli olmasına da dikkat edin.
işlenmiş toprağa maydanoz tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-30 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Hasat, dikimden sonraki 60 ila 70 gün arasında yapılabilir. Bu, bitki 12 ila 16 cm boyunda olduğunda meydana gelecektir. İki yılda bir bitki olduğu için yılda iki kez hasat yapabileceksiniz. Maydanoz bienaldir, yani ilk yıl yaprak çıkaracak, ikinci yılında çiçek açacak, tohum ekecek ve ölecektir.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Kavanozda hava almayan maydanozlar buzdolabında çok daha uzun süre taze kalacaklardır. ·İsterseniz maydanozlarınızı koyduğunuz kavanozun dibine sadece sapların ıslanacak kadar su doldurup bu şekilde kaldırabilirsiniz. Sapları suyla temas eden maydanozlar da uzun süre canlılıklarını koruyacaklardır.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor. Seracılık yapanlar Ekim ayında da maydanoz tohumu ekimi yapıyorlar. Maydanozu fide olarak ekecekseniz Mayıs ayından Temmuz ayına kadar ekimini yapabilirsiniz.
Çiğ tüketmek bebeğinizin için zor olabilir o nedenle öncelikle sebze yemekleri veya köftelerin içinde ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Maydanoz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Fas, Cezayir ve Tunus da bol miktarda yabani maydanoz bulunduğu bildirilmektedir. Yetiştiriciliği M.Ö. 4000 yıllarına dayanır. Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir.
Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır. Maydanoz bulunduğu yeri 2-3 yıl muhafaza ederse de ömrü 1 veya 2 yıldır. Bitki ikinci yıl hemen generatif faza geçtiği için tohum ekiminden her yıl yenilenmesi önerilir.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Roka, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulabiliyor. Bu sebeple evlerinizin ya da balkonlarınızın gölge alanlarını tercih etmeniz öneriliyor.
Dereotu bitkisi sürekli gün ışığı alan ve gölge olmayan ortamlarda çok daha verimli bir şekilde büyüme şansı bulur. Bu sebeple evinizin en çok güneş ışığı alan yerine saksınızı koymanız doğru olacaktır.
Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Saksıda maydanoz yetiştiren kişiler toprak nemine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle nemini kaybetmesi sonrasında özellikle sabah saatlerde sulama yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri