Hamur işleri ve yemekler dışında maydanozu çorbalarınızı servis ederken süsleme amacı ile kullanabilirsiniz. Mis gibi pişen tavuk suyu şehriye çorbasının, altını kapattıktan atacağınız bir tutam doğranmış maydanoz çorbanızın şifasına şifa, lezzetine lezzet katar.
Maydanoz çok faydalı bir bitkidir. Salatalara, yemeklerin üzerine süs olarak veya içecekler içerisinde tüketilebilir. Yemeklerin yanında garnitür olarak da kullanılabilir. Lezzetli olan maydanoz vücut için vazgeçilmez bir besindir.
200 ml suyu küçük bir tencere ya da çaydanlık içerisinde kaynatılır. Su kaynadıktan sonra temizlenip ayıklanmış maydanoz yaprakları dallarıyla beraber suyun içine atılır. Beraber 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ocağın altını kapatıp maydanoz suyunu süzün.
Sağlıklı bir vücut, sıvıyı muhafaza eder ancak ödem gibi sıvı birikmesi sonucunda vücut şişiyor. Ödem sorununuz varsa maydanoz suyu içebilirsiniz. Birkaç çay kaşığı bile rahatlamanızı sağlıyor. 1 bardak kaynar suya maydanoz saplarını ekleyin. Bu, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
İlgili 37 soru bulundu
Nohudu akşamdan yarım su bardağı su ile ıslatın ve ertesi gün 1 su bardağı su ile düdüklü tencerede haşlayın. Maydanozları yıkayın ve ayıklayın. Diğer tarafta tencereye 3 su bardağı su koyun ve kaynayınca tuz ve maydanozları ilave edin, maydanozlar hafif haşlandığında ocaktan alın ve suyunu süzün.
Genellikle yemek ve salata yaparken atılan sapları kaynatılarak değerlendirilebilir. Yapraklarına oranla daha sert yapıda olan maydanoz sapını çoğu kişi tüketmekte zorlanır. Bu nedenle sapları kaynatarak içmek önerilir. Kaynatılan maydanoz sapı suyu vücudunuzdaki zararlı etkenleri idrar yoluyla atmanıza yardım eder.
Kaynatılarak hazırlanan maydanoz suyu tarifinde ise yine sapları ile birlikte ayıklanan maydanozlar birkaç parçaya bölünüp kısık ateşte kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra maydanozlar eriyip yok olmadan ocağın altı kapanır ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Maydanoz suyu soğuduktan sonra tüketilebilir.
Maydanoz, karbonhidrat etkisi nedeniyle, gaz ve kolik rahatlatmaya yardımcı olur. Maydanozun kökü, bitkisi ve aynı zamanda yağı, safra üretimi ve mide sularını artırabilir. Bu, sindirim sürecine çok ihtiyaç duyulan bir destek sağlar ve gazı, kabızlığı giderir.
Kurutulmuş maydanozda mineral kaybı çok fazla olmazken, A ve C vitamininin çoğu kaybolur. Düzenli tüketimi sağlayabilmek adına her sabah kahvaltınıza bir tutam (10-15 dal) maydanoz eklemek bu bitkinin faydalarından tam anlamıyla yararlanmanızı sağlar.
Maydanoz bağırsakları çalıştırdığı için sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. İdrar söktürücü ve terletici özelliği olduğundan dolayı vücuttaki kirli kanı temizler ve dışarı atar.
'Maydanoz kürü' vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasında etkili olur. Maydanoz, karaciğerde bulunan glutathione-S transferaz (GST) enziminin aktivitesini yükseltir.
K vitamini kanı pıhtılaştırır ve kan sulandırıcı ilaç kullananlarda yüksek K vitamini alınması ilaçların etkinliğini değiştirir. Maydanozun 1 bardağında 984 mikrogram K vitamini bulunur, bu günlük yeterli alımın %100'ünden fazladır. Böbrekte kalsiyum oksalat taşı olanlar maydanoz kullanmamalıdır.
Maydanoz, kalori bakımından düşük olan, besin açısından yoğun bir bitkidir. Metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki fazla suyu temizler ve böbrekleri ve karaciğeri temizler. Bu da vücudun işleyişini optimum düzeyde tutar ve kilo kaybına yardımcı olur.
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen doğal yöntemler dendiğinde akla ilk gelen maydanoz, bu rahatsızlıkla mücadelede kullanılan en iyi bitkiler arasında yer almaktadır.
MAYDANOZUN ZARARLARI
Fazla alım hamilelik sırasında uterus kasılmalarına neden olabilir. - Böbrek taşı olan veya gut hastası insanlar için özellikle sorun yaratabilen yüksek miktarda oksalat içerir. - Cildi güneşe daha duyarlı hale getirebilir ve kızarıklığa neden olabilir.
- Maydanoz oksalit asitten yüksektir, böbrek taşı olanlar kullanmamalıdır. - Maydanoz yüksek kalsiyum içeren besinlerle birlikte kullanılmamalıdır. - Kan sulandırıcı ilaç kullananlar K vitamini içeriğinden ötürü maydanoz tüketmemelidir. - Diüretik ilaç kullananlarda fazla miktarda maydanoz almamalıdır.
- Maydanoz oksalat bakımından zengindir bir bitkidir. Bu nedenle böbreklerinde kalsiyum oksalat taşı bulunan kişiler, fazla maydanoz tüketmemeli. - Maydanozun fazla tüketimini yine ciltte döküntüye neden olabiliyor.
Papatya, pasiflora çayları da günde 2 bardak tüketilebilir. Bunun yanı sıra çarpıntıya karşı sofranızdan maydanozu eksik etmeyin. Biberiye, nane, karabaş otu, civanperçemi, fesleğen, kekik de size yardımcı olacaktır. Kuşkonmaz bitkisinin de çayı çarpıntıyı azaltır.
Tansiyon hastalarının tuzu mutlaka azaltması gerek. Kalp hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve felce davetiye çıkaran hipertansiyona karşı ise en iyi besinler ise maydanoz, roka, kekik, limon ve dereotudur. Kan basıncı (tansiyon), kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvettir.
Maydanoz, biberiye, kekik ve yeşil çayın üzerine 2 fincan kaynar su konur, yaklaşık on dakika beklenir, üzerine greyfurt suyu eklenir. Hafif ılık içilebileceği gibi, yazın içine buz atılarak da tüketilebilir.
Maydanoz veya suyu, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı ödem, adet dönemi problemleri, sindirim sorunları astım ve öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir. Maydanoz etkili bir idrar söktürücü ve ödem attırma özelliği taşır. Safra ve böbrek taşlarının hızla atılmasını sağlar. Kullanmak için ancak doktora danışmak gereklidir.
Ancak maydanozu biraz daha uzun süre saklamak isteyenler için etkili olan yöntem ise saplarını bir çiçekmiş gibi düşünerek bir kavanoza ya da uygun kaba koyarak buzdolabına koymak olacaktır.
Kan şekerini düşürdüğü ve kanı sulandırdığı için ameliyatlardan 2 hafta önce maydanoz suyu içmeyi bırakmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri