Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır.
Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız. Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor.
Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır. Ekimi tamamlayıp doğru bir yerde, doğru bir sulama şekliyle maydanoz yetiştirmeye başladığınızda yaklaşık 3-4 hafta içinde saksınızın üzerinden minik maydanozlarınızı görebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Maydanoz Yetiştiriciliğinde Sulama, Maydanoz Çok Su İster mi? Maydanoz, üretim dönemi boyunca toprak ve hava nemine duyarlı bir sebzedir. Maydanozun çimlenme ve gelişme sürecinde toprakta yeterli miktarda nem olması önemlidir.
Maydanoz tohumlarının hızlı ve yüksek yüzdeyle çimlenmesini istiyorsanız bir gün suda veya nemli bir bezin içinde bekletebilirsiniz. Maydanoz tohumlarını açtığınız yuvalara yerleştirin. Üzerlerini, ince elenmiş toprakla 1 cm yükseklikle kapatın. Sprey yardımıyla toprağı nemlendirin.
Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Maydanoz, Ocak-Eylül arasında ekilebilir bir bitkidir. Ancak verim alabilmeniz için en uygun ekim zamanı Mart ayının sonu, Nisan ayının başıdır. Saksının içini toprakla doldurun. Bu sırada toprağın nemli olmasına da dikkat edin.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Maydanoz tohumlarının ekilmesinden sonra ne zaman filizleneceği herkesin merak ettiği sorudur. Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir.
Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür. Ülkemizde 32.000 ton maydanoz üretimi yapılmaktadır.
Tohum Canlılığını Etkileyen Depo Faktörleri
0-50°C arasındaki depolama sıcaklıklarında sıcaklığın her 5°C azaltılması ile tohum ömründe iki kat artış sağlanabilmektedir. Bu nedenle 0-5°C arasındaki sıcaklıklar tohum depolaması için uygundur. Uygulamada ekonomik olması nedeni ile 10°C tercih edilir.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır. Maydanoz bulunduğu yeri 2-3 yıl muhafaza ederse de ömrü 1 veya 2 yıldır. Bitki ikinci yıl hemen generatif faza geçtiği için tohum ekiminden her yıl yenilenmesi önerilir.
Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
Maydanoz, güneşli veya yarı gölge alanları sever. Bunun yanında toprak seçimi de önemlidir, maydanoz hafif nemli ve humuslu toprağı sever.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Saksının veya bardakların içini verimli bahçe toprağı veya torf + toprak + gübre karışımı ile doldurun, doldurduğunuz toprağın üst kısmını fısfıs yardımıyla veya normal şekilde çok az nemlendirin. Tere tohumlarınızı içine yerleştirin ve üzerini yaklaşık 1 cm kadar toprakla kapatın.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
işlenmiş toprağa maydanoz tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-30 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri