Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de şu ana kadar 5 maymun çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. "4 hasta iyileşti, 1 hasta ise izolasyonda" dedi. Bakan Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye için salgın riski taşımadığını söyledi.
Belirtileri neler? Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir kişi de Maymun Çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurdu. Bu hastalık daha önce birçok Avrupa ve Amerika ülkesinde görülmüştü.
Türkiye'de maymun çiçeği virüsü görülen kişi sayısının 11 olduğunu açıklayan Koca, "Türkiye için korkulacak bir hastalık değil, ne pandemi ne endemi sorun olacak" dedi. Bakan Koca yeni personelin katımıyla Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden randevuların daha kolay alınacağının altını çizdi.
Maymun çiçeği virüsü özellikle Afrika'nın batısında ve merkezinde bulunan, nadiren enfeksiyona yol açan bir virüstür. Maymun çiçeği hastalığı, dünyada global aşılama programlarıyla eradike edilen bir hastalık olan çiçek hastalığına benzer bir hastalığa sebep olur.
Maymun çiçeği hastalığında döküntüler, ilk belirtilerin gözlenmeye başlanmasından itibaren 1-5 gün aralığında görülür. Çoğunlukla ilk döküntüler yüz bölgesinde gözlenir. Ardından vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bazı hastalarda genital bölge, gözler ve ağız içi mukozada da lezyonlar görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Maymun çiçeği virüsü yakın temas ile bulaşır. Belirtiler arasında ateş, şişmiş lenf düğümleri ve kabarcıklar halinde cilte kaşıntı veren döküntüler olur. Çoğu kişi tedavi görmeden iyileşir.
Sağlık çalışanları da virüse daha uzun süre maruz kaldıkları için daha büyük risk altındadır. Çoğu durumda, maymun çiçeği semptomları birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer, ancak bazı insanlarda tıbbi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabilir.
Nasıl tedavi edilir? Spesifik olarak maymun çiçeği virüsü için herhangi bir tedavi yoktur fakat çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığına karşı korunmak için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir.
Biyopside, bir deri dokusu parçası alınarak virüse karşı test edilir. Kan testleri genellikle tavsiye edilmez. Zira maymun çiçeği virüsü kanda kısa bir süre kalır. Bu nedenle, maymun çiçeğinin teşhis edilmesi için doğru bir test değildir.
Maymun Çiçeği Hastalığı'nın ilk görüldüğü il belli oldu. Buna göre; Maymun Çiçeği Hastalığı'na yakalanan vatandaş İstanbul'da yaşıyordu. Vakanın tedavisi İstanbul'da bir hastanede sürüyor.
Bu süreç boyunca genellikle yüksek ateş eşlik eder. Ardından 10 gün boyunca yaralar cilt altında küçük bir bezelye tanesi gibi yumrulara dönüşür ve püstüler bir görünüm alır. İki haftanın sonunda bu yaralar kabuklanır, ardından kabuklar dökülmeye başlayarak hastalık iyileşme sürecine geçer.
DSÖ: Küresel maymun çiçeği vakaları 70 binin üzerinde
Dünya genelinde bugüne kadar 109 ülkeden toplamda 73 bin 437 vaka bildirildiğini ve 29 kişinin virüse bağlı hastalıktan dolayı yaşamını yitirdiği vurgulandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiğini bildirdi. Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi.
Maymun çiçeği virüsünün bulaşması, bir kişi virüsle kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalden virüsle temas ettiğinde meydana gelir. Virüs vücuda yaralı cilt, solunum yolu veya mukoza zarları (gözler, burun veya ağız) yoluyla girer.
Toplantı sonrası açıklanan verilere göre Türkiye'nin çevresindeki Yunanistan, Gürcistan, Bulgaristan gibi birçok ülkede Maymun Çiçeği vakası görüldü.
Maymun çiçeği belirtileri neler? Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, kaşıntılı kabartı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.
Sağlık kuruluşları tarafından özel olarak davet edilen risk gruplarına, Pazartesi sabahından itibaren "Imvanex" adlı çiçek hastalığı aşısı yapılmaya başlandı. Normal çiçek hastalığına karşı geliştirilen bu aşının, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruyucu olduğu belirlendi.
Maymun Yüzlü Orkide (Dracula Simia)
Portakala benzeyen kokusu ve maymun yüzüne benzeyen çiçeğiyle tropik iklim çiçeği olan Maymun Yüzlü Orkide, Ekvador, Brezilya, Peru, Şili ve Bolivya'nın yüksek rakımlı yerlerinde yetişir.
Maymun Çiçeği, enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya virüs bulaşmış materyal ile insanlara bulaşır. Virüs bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle yakın temas yoluyla bulaşır.
Cilteki döküntüler, ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde ortaya çıkar; gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür. Avuç içi ve ayak tabaklarında, ağız içinde, genital bölgede ve gözlerde lezyon saptanabilir.
Yapılan açıklamada, “Kaşıntı ve kızarıklık genelde ilk semptomdan 1 ile 5 gün içinde oluşuyor. Kızarıklık ve kaşıntı genelde yüzde başlıyor ve vücudun diğer bölgelerine sıçrıyor. Sivilce gibi şişliklerin içinde sıvı bulunuyor ve daha sonra bu yaralar kabuk tutuyor ve zaman içinde düşüyor” denildi.
Türkiye'de de görülen EG.5.1 yani koronavirüs eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan gelen covid-19'un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan bir koronavirüs türüdür.
Enfekte olmuş maymunların insanları ısırması veya maymuna ait tükürük, idrar, kan ve özellikle beyin dokusu gibi vücut dokularına temas sonucunda virüs insan vücuduna ağız, burun ve göz gibi yerlerden veya cilt yaralarından geçiş yapabilir.
Monkeypox genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Şiddetli vakalar çocuklar arasında daha sık görülür. Maymun çiçeği virüsü vaka ölüm oranı genel popülasyonda %0 ile %11 arasında değişmektedir ve küçük çocuklar arasında daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri